skip to Main Content
Review: Synology NAS DS210j

Review: Synology NAS DS210j

Van het Taiwanese bedrijf Synology mochten we onlangs een DS210j ontvangen om uit te proberen, dit is èèn van de Network Attached Storage-producten (NAS) die men in zijn uitgebreide assortiment heeft. De DS210j is bedoeld voor de kleine ondernemer en voor de particuliere markt.


Wat wordt er meegeleverd:
In de doos vinden we naast de unit, kleine schroeven voor het bevestigen van de behuizing en de harde schijven (worden niet meegeleverd), een utp-kabel, installatie-cd en een kleine handleiding. De bijgevoegde ‘kleine’ handleiding is eigenlijk niet het vermelden waard. Het is tegenwoordig jammergenoeg meer regel dan uitzondering dat de fabrikant de handleiding online zet of als pdf meelevert.

Uiterlijke kenmerken van de DS210j:
De behuizing (161mm X 88mm X 218mm) van de DS210j is van kunstof en heeft een wit/grijze kleur. Aan de buitenkant vinden we de led’s, aan/uitknop, copy-button om rechtstreeks de data van een usb-stick of een card-reader te kunnen kopiëren dat aangesloten is op de USB-poort aan de voorkant, usb-poorten aan de achterkant waarop een extra HD kan worden aangesloten, en aan de achterkant zit ook de UTP-aansluiting (Gigabit) om de NAS in het netwerk kunnen te zetten. Aan de binnenkant vinden we een netjes afgewerkt frame, waarin we zonder dat we een kabel nodig hebben de twee 2,5 of 3,5 inch harde schijven kunnen aansluiten.

Specificaties DS210j:
De DS210j maakt gebruik van een 800MHZ processor, 128MB geheugen en heeft Gigabit X1 aansluiting voor een snelle netwerkverbinding. Er kunnen maximaal twee harde schijven ingezet worden, met in totaal een capaciteit van 4TB. Deze kunnen gebruikt worden als Raid 0 of 1 (Met Raid 1 kan een HD uitvallen zonder dat de data verloren gaat, echter wordt dan niet de volledige capaciteit bruikbaar voor de gebruiker). Niet alle harde schijven worden ondersteund, kijk daarom even op de website van de fabrikant welke geschikt zijn!

Voor de DS210j brengt de fabrikant met regelmaat een firmware-update uit, waardoor de mogelijkheden van deze NAS vaak worden uitgebreid en verbeterd. Op het moment draait de NAS op firmware 2.3 en heb je de beschikking over de volgende applicatie’s; File Station 3, FTP Server, Web Station, Surveillance Station 4, Photo Station 4, Download Station 2, Audio Station 2, DLNA/UPnP Media Server, iTunes Server, Printer Server, Synology Packages en diverse iPhone Applications.

Praktijk:
Het installeren van de DS210j gaat vlot met de bijgeleverde installatie-cd. Wel kwam ik een opmerkelijk iets tegen bij het formatteren van de harde schijven. Ik kreeg namelijk geen bevestiging te zien dat het formatteren klaar was, en om verder te gaan nadat het formatteren gedaan was moest ik afsluiten met de annuleer-knop…

Na het formatteren kon ik de NAS in gebruik nemen, en de diverse applicaties gaan gebruiken. In mijn geval was dat de webserver en de gedeelde mappen, zodat ik snel mijn documenten veilig kon opbergen en delen met de andere Mac’s in het netwerk.

Het installeren van de webserver (en andere applicaties) gaat via het admin-gedeelte van de NAS. Op de webserver kunnen 30 verschillende website’s gezet worden, en deze kunnen gebruik maken van mysql en phpadmin. Dit laatste moet wel eerst apart worden gedownload en geïnstalleerd worden. Om andere buiten je eigen netwerk (wlan) ook toegang te kunnen geven naar je website, is het wel belangrijk om je router te forwarden (port 80), anders wordt hij niet gevonden!

Iets wat voor mij minder belangrijk was, maar wat ik wel graag wilde uitproberen was de backup-optie met Time Machine en de iTunes Server. Voor het eerste moet je een map aanmaken op de NAS en aangeven dat deze voor de backup van Time Machine is bedoeld. Nadat dit gebeurt is, wordt de aangemaakte map zichtbaar in de finder en in de Time Machine-voorkeuren, zodat je de map kan aanwijzen voor het opslaan van de backup.

De iTunes-server is een ideale oplossing voor als je een centraal punt wilt hebben waarop iedereen zijn muzieknummers naar toe kan slepen en kan beluisteren. De iTunes-server wordt zichtbaar in iTunes voor iedereen die aangesloten is op het LAN. Erg makkelijk om op elke werkplek te kunnen genieten van je favoriete muzieknummer.

Zowel de backup-optie met Time Machine als de iTunes-server werken prima met een vaste verbinding, maar draadloos (via mijn modem/router) wilde het niet lukken. De map voor Time-machine is zichtbaar in de finder (niet in de Time Machine-voorkeuren) en de iTunes-server wordt zichtbaar in iTunes. Maar de verbinding wordt verbroken, zodra je de map of iTunes-server wil gebruiken. Het probleem doet zich ook bij andere gebruikers voor. Ik heb zelf het vermoeden dat het eerder aan de internetverbinding of aan mijn router ligt, dan aan de NAS. Maar met zekerheid kan ik dat niet zeggen.

Conclusie:
De DS210j heeft een adviesprijs van 179 euro en is daardoor niet alleen een veelzijdige maar ook een betaalbare NAS. Jammer is wel dat hij i.c.m. een draadloze router niet altijd vlekkeloos werkt en dat de behuizing het niet toelaat dat je kan stapelen voor eventuele uitbreidingen. Maar mocht dit je niet afschrikken, dan heb je aan de DS210j een mooie koop!

Mogelijkheden:★★★★☆ 
Gebruiksvriendelijkheid:★★★★☆ 
Vormgeving:★★★★☆ 
Prijs/kwaliteit:★★★★☆ 
Totale waardering:★★★★☆ 

(Met dank aan Synology voor het beschikbaar stellen van de DS210j.)

Back To Top