skip to Main Content
Review: Printer HP Envy 100

Review: Printer HP Envy 100Van Hewllet-Packard Nederland ontvingen we de compacte draadloze multifunctionele HP Envy 100 printer, om deze eens op ons gemak uit te kunnen proberen.De HP Envy 100 wordt geleverd in een zwarte kartonnen doos. Waar we naast de printer, de stroomkabel, inktpatronen, installatie-cd en opmerkelijk een tas voor eventueel vervoer in vinden. Ook zit er een snelgids bij om snel met de printer aan de slag te kunnen. Echter een goede handleiding ontbreekt. Deze moet je downloaden als pdf op de website van Hewllet-Packard. Wat ook ontbreekt is een USB-kabel en dat is erg slordig.


Design:

Sinds de laatste jaren zien de meeste printers van Hewllet-Packard er steeds beter uit, dat is ook het geval bij de HP Envy 100. De printer is over het algemeen van kunststof (zwart en deels grijs) gemaakt en is afgewerkt met aluminium. Waarbij de bovenkant van bedekt glas is. De papierlade waarin maximaal 80 vel papier (280 grams maximaal) in kan, is mooi weggewerkt net als het slot voor een geheugenkaart en de USB-poort. Het formaat van deze HP Envy 100 is 427 x 336,5 x 102 mm.

Erg mooi gemaakt is de HP TouchSmart display (zoals we gewend zijn op de iPad…) dat automatisch omhoog komt, als de printer aangezet wordt. Voor het ondersteunen van de gemaakte afdrukken komt er automatisch een papierlade naar buiten. Deze gaat net als het HP TouchSmart display weer naar binnen als de printer uitgezet wordt.

In gebruik nemen:
Het aansluiten van de HP Envy 100 op het eigen draadloze netwerk gaat eenvoudig door het selecteren van je netwerk in de instellingen op de display. De printer wordt daarna ook automatisch herkend op je Mac, iPhone, iPod touch en op de iPad! Dit laatste kan doordat deze printer geschikt is voor AirPrint!

Wil je ook (draadloos) gebruik maken van de scanfunctie en HP Utility, dan zul je de installatie-cd en eenmalig een USB-kabel (niet meegeleverd) moeten aansluiten. Indien gewenst is de HP Envy 100 natuurlijk ook gewoon te gebruiken via de USB-kabel.

Praktijk:
Iets wat veel mensen zal aanspreken is dat deze printer geschikt is voor AirPrint, waardoor je vanaf de iPad, iPhone en iPod touch kunt printen. En dat is een welkome aanvulling. Wel zijn de instellingen zeer beperkt. Zo kun je alleen aangeven hoeveel exemplaren je wilt printen en of dit dubbelzijdig moet gebeuren (getest op de iPad). Voor uitgebreide functies zul je dus achter de Mac moeten kruipen. Hier kun je o.a. de papierkeuze en de afdrukkwaliteit aangeven.

De HP Envy 100 is een stille printer en hij drukt redelijk snel af. Volgens de opgave van Hewllet-Packard zou hij 27 pagina’s per minuut in het zwart/wit afdrukken (A4 Concept), en 22 pagina’s in het kleur per minuut (A4 Concept). En de HP Envy 100 kan dubbelzijdig afdrukken.

De afdrukkwaliteit is over het algemeen goed. Maar wil je de printer voornamelijk gebruiken voor het fotowerk, dan kun je beter verder kijken. Iets wat deze printer niet heeft, zijn gescheiden kleurenpatronen. Dat betekend dat als bijvoorbeeld de gele kleur op is, dat je een hele nieuwe kleurenpatroon moet kopen. En dat is natuurlijk niet voordelig en al helemaal niet als het patronen van HP zijn. Dit komt doordat in de inktpatroon van HP, de printkop verwerkt zit en dat schroeft de prijs op.

De scanfunctie van de HP Envy 100 werkt prima, ook bij draadloos gebruik. De scans die ik gemaakt hebben waren van acceptabele kwaliteit. In het scan-programma wat erbij geleverd wordt zijn de nodige instellingen te doen. De scanresolutie gaat overigens tot 1200 dpi.

Op de printer zelf kom je ook de functie Apps tegen, waardoor je o.a. de beschikking hebt tot kaarten, tickets, bonnen, recepten en wenskaarten. Iets wat je volgens mij niet veel zal gebruiken, maar het is natuurlijk wel een leuke aanvulling.

Een optie die je ook bij deze printer terugvind is ‘HP ePrint’, waardoor je na aanmelding op de website van HP op afstand kan printen via je een aangewezen mailadres. Deze optie heb ik overigens niet uitgeprobeerd.

Wat me opviel tijdens het proberen van deze printer, is dat de HP TouchSmart display niet altijd lekker reageert. Zo wil het wel eens gebeuren dat als je scrolt, je onbedoeld een andere functie aanclickt…

Conclusie:
De HP Envy 100 is een mooie stille draadloze compacte multifunctionele printer (e-all-in-one zoals Hewllet-Packard het noemt) met veel ingebouwde functies, waaronder dubbelzijdig afdrukken, scannen, kopiëren en AirPrint.Opvallend is de HP TouchSmart display (die naar buiten komt, als de printer aangaat) waar je de opties van deze printer kan terugvinden. Echter viel het me op dat het scrollen door de opties niet altijd vlekkeloos gaat.

De afdruk en de scan-kwaliteit zijn van goede kwaliteit. Wil je de printer voornamelijk gebruiken voor foto-afdrukken, dan kun je beter een andere printer uitzoeken. Jammer is dat de kleuren niet gescheiden zijn, waardoor als er een kleur op is, je een hele nieuwe gecombineerde inktpatroon moet kopen.Het ontbreken van een goede papieren handleiding en een USB-kabel zou eigenlijk niet mogen. Zeker niet bij een printer met een adviesprijs van 249 euro!

Mogelijkheden:★★★★☆ 
Gebruiksvriendelijkheid:★★★☆☆ 
Vormgeving:★★★★☆ 
Prijs/kwaliteit:★★★☆☆ 
Totale waardering:★★★½☆ 

(Met dank aan Hewllet-Packard voor het beschikbaar stellen van de HP Envy 100).

Back To Top