skip to Main Content
Mac Mini Mediacenter Deel 1

Mac mini Mediacenter Deel 1

Al vanaf jonge leeftijd ben ik een muziek en filmliefhebber. En dat resulteerde in het kopen van singels, lp’s, cassettebanden en later ook videobanden. Deze werden later opgevolgd door de cd (compact disc), dvd en tegenwoordig Blu-ray. En dat scheelde veel opslagruimte.

Maar inmiddels door de jaren heen, nemen ook de cd’s, dvd’s en blu-ray’s toch weer door de grootte van de collectie, behoorlijk wat ruimte in. Daarbij werd het er ook niet overzichtelijker op als ik iets wil beluisteren of wilde zien.

Daardoor ontstond het idee om een Mac mini in te gaan zetten als mediacenter. Zodat ik mijn muziek en filmverzameling centraal en overzichtelijk kan bewaren.

Mijn ervaringen met het uitzoeken van de hardware en het inrichten met de gebruikte software zal ik in dit deel en een aankomend deel met jullie delen. Ook komt aan de orde hoe ik mijn dvd’s naar mijn Mac mini overzet.

Hardware:
Op dit moment zijn er drie verschillende Mac mini’s te koop in de winkel. Namelijk de Mac mini 2,3-GHz, Mac mini 2,5-GHz en een Mac mini 2,0-GHz server-versie. Deze laatste is standaard uitgevoerd met een i7-processor i.p.v. een i5-processor. Al deze uitvoeringen zijn geschikt om dienst te doen als mediacenter, dankzij de HDMI-poort. Overigens kan men de mini ook aansluiten op de TV of monitor via de Mini DisplayPort door een verloopkabel.

(Ook oudere Mac mini’s kunnen als Mediacenter dienst doen, mits ze maar voorzien zijn van een Mini DisplayPort en minimaal een Intel Core Duo processor 1.6 GHz,1 GB geheugen en Mac OS X Snow Leopard hebben (voor de software die ik later zal beschrijven).)

Mijn keuze is gevallen op de Mac mini 2,5-GHz. Deze is voorzien van de AMD Radeon HD 6630M videokaart. Naar mijn mening een betere videokaart dan de Intel HD Graphics 3000. Ten opzichte van het instapmodel is deze versie ook gelijk voorzien van 4 GB 1333-MHz DDR3-geheugen.

Bij het bestellen van de Mac mini 2,5-GHz heb je de keuze om te upgraden naar een i7-processor en een grotere harddisk. Maar de i7-processor wordt te warm en gebruikt ook nog eens meer energie. Dus laat ik het bij de i5-processor.

Ook de keuze naar een grotere harddisk laat ik aan me voorbij gaan. De meerprijs van 150 euro voor een 750GB Serial ATA Drive met 7200 toeren is buiten proporties. Daarbij heb ik een grotere opslagcapaciteit nodig. Maar daarover later meer.

Zelf heb ik nog de beschikking over een andere Mac in mijn netwerk, zodat een externe SuperDrive nu niet noodzakelijk is (De mini heeft standaard geen interne SuperDrive meer…). Dat geeft me ook nog even de gelegenheid om na te denken of ik niet liever de Blu-ray brander van bijvoorbeeld LaCie wil.

Wel bestel ik als extra een draadloos toetsenbord, trackpad en een Apple remote. 

Om de Mac mini aan te sluiten op mijn a/v reciever (of rechtstreeks op de TV als je dat wilt), heb je een HDMI-kabel nodig. Deze zijn er in verschillende prijsklassen. Zelf heb ik een 1.4 HDMI kabel van 6,49 euro gekocht. Deze voldoet prima. Let wel bij aanschaf even op dat de kabel niet al te dun is. Dit zijn meestal de HDMI-kabels die problemen geven.

Houston we have a problem:
Nadat ik alles binnen had kon ik alles gaan aansluiten. In eerste instantie sloot ik de Mac mini rechtstreeks aan op mijn Philips LED TV via de HDMI-kabel. En dat heb ik geweten. De TV begon al snel vreemde kleuren te vertonen op ‘sommige’ momenten.

Eerst dacht ik aan een defect van de videokaart. Maar toen ik mijn MacBook Pro met een verloopstekker via de Mini DisplayPort aansloot op de TV, kreeg ik het zelfde probleem. Het verwijderen van de HDMI-kabel en het daarna weer aansluiten, bood even uitkomst. Maar het probleem was zeker niet weg. Ook een andere HDMI-kabel wilde het probleem niet oplossen.

Ik besloot nadat ik de Mac mini had geïnstalleerd, waaronder ook het toetsenbord en het trackpad, de Mac mini aan te sluiten op de A/V reciever. Dit was een verstandige keuze, want het kleurenprobleem verdween.

 Hierdoor werd het me al snel duidelijk dat het probleem wel eens een handshake-probleem kon zijn. Dit is een signaalkoppeling tussen de Mac en de TV. Als deze signaalkoppeling niet optimaal is, ontstaan er problemen. In mijn geval werd het signaal door de A/V reciever beter geregeld…

Toch zat het me niet helemaal lekker dit verhaal. Het zou betekenen dat de Mac mini, maar ook de MacBook Pro niet eens rechtstreeks kan worden aangesloten op mijn Philips TV. Na enig speurwerk op het internet, bleek ik niet de enige te zijn met dit probleem. Opvallend was dat het veel gebruikers trof met een Philips TV.

Maar èèn gebruiker kwam met de oplossing van het handshake-probleem. Het bleek dat Apple in zijn laatste update naar 10.7.2 een belangrijk (klein) bestand was vergeten. Door dit bestand terug te plaatsen, was het probleem verholpen. Mocht je het probleem ook hebben met je Philips TV, probeer dan eens de volgende instructies:

1. Download http://www.mediafire.com/?fdz29bgsg3zm653
2. Unarchive it
3. In the Finder, go to (using cmd-shift-G) the directory /System/Library/Displays/Overrides/
4. Place the entire directory you unarchived in step 2 (DisplayVendorID-410c) in the directory /System/Library/Displays/Overrides/
5. Reboot

Back To Top