skip to Main Content
Mac Mini Mediacenter Deel 1

Mac mini Mediacenter Deel 1

Externe opslag:
Eerder in dit verhaal schreef ik al dat ik niet heb gekozen voor een grotere interne harddisk van Apple (standaard 500 Gb 5400 toeren). Daarnaast zou zowel de 500 GB als de 750 GB toch niet voldoen aan de opslagcapaciteit die ik nodig acht.

Mijn keuze valt dan ook op een externe harddisk. Deze zijn al te koop rond de 160 euro, met een opslagcapaciteit van 2 TB. Dit is dan wel een harddisk met een USB-aansluiting. Daar is niks mee, maar liever heb ik een aansluiting met FireWire 800 of een Thunderbolt-aansluiting. Deze zijn veel sneller dan de USB-uitvoeringen. Vooral de HD met Thunderbolt-aansluiting is supersnel.

De extra kosten voor een FireWire 800-aansluiting zijn nog wel te overzien. Maar de prijs van een HD met Thunderbolt-aansluiting is enorm. Zo kost bijvoorbeeld de LaCie 1TB Little Big Disk Thunderbolt Hard Drive (7200 rpm) 449,95 euro. Het is dan ook de vraag waar leg je de grens van redelijkheid. Dat is natuurlijk voor ieder persoonlijk.

Twee fabrikanten waren zo vriendelijk om een harddisk toe te sturen, om deze eens uit te kunnen proberen. Het gaat om de Mac Companion van Iomega en de Pegasus R6 van Promise.

Mac Companion van Iomega:

De Mac Companion is een harddisk van Iomega. De harddisk heeft zowel een USB 2.0 als een FireWire 800-poort (2x). Aan de zijkant vinden we een USB poort (2.1 Amp) voor het laden of synchroniseren van je iPad, iPod of iPhone. Ook is er een 2-poorts USB 2.0 hub ingebouwd. Het uiterlijk van de Mac Companion ziet er mooi uit en past met zijn aluminium rand, prima bij de Mac.

Aan de voorkant zitten 4 witte leds die aangeven hoeveel ruimte van de HD in gebruik is. Mocht de onderste LED rood gaan branden, dan is er minder dan 20 procent aan capaciteit beschikbaar.

Opvallend is dat de Mac Companion erg stil is. Je hoort alleen de HD draaien. Dit komt doordat de HD een passieve koeling heeft. Een fan ontbreekt dus. Zodra hij niet gebruikt wordt, gaat hij in de slaapstand (een aan/uit schakelaar ontbreekt). Daar zit wel een nadeel aan, hij moet even opstarten voor gebruik. Dat duurt enkele seconde.

Belangrijk is natuurlijk de snelheid. Die heb ik kunnen testen met het benchmark-programma AJA i.c.m. mijn MacBook Pro. Uit de test (1920 x 1080 10-bit RGB, Filesize 16 GB) bleek de schrijfsnelheid 69,4 MB/s en de leessnelheid 80,9 MB/s. En dat is een redelijke prestatie.

Conclusie
Een redelijk snelle en vooral stille harddisk, die mooi bij de Mac past.

De Mac Companion is verkrijgbaar in een 2 TB of 3 TB uitvoering (7200 toeren). Respectievelijk te koop voor 319,90 en 399,90 euro. Er zit twee jaar garantie op.

Pegasus R6 van Promise:
De Pegasus R6 van Promise is een uitgebreid RAID-systeem (ondersteunt RAID 0, 1, 5, 50, 6, 60 en 10) die gebruik maakt van de Thunderbolt-aansluiting. Deze nieuwe aansluiting waar Apple een jaar lang patent op heeft, is ontzettend snel. Maar deze Thunderbolt-aansluiting is ook tevens de enigste (1 extra Thunderbolt-aansluiting is wel aanwezig), daardoor moet je dus wel een Mac hebben met een Thunderbolt-aansluiting. En dat is ontzettend jammer na mijn mening.

De Pegasus R6 heeft een aluminium en gedeeltelijk kunststof-behuizing. Intern zit de nodige elektronica waaronder de PMC Sierra 8011 I/O processor en 512 MB DDR2 SDRAM geheugen. Een fan zorgt voor de nodige koeling. Helemaal stil is dit systeem daardoor niet. Volgens de fabrikant produceert de Pegasus R6 40 db.
Aan schijven heeft deze Pegasus R6 geen gebrek, hij heeft er zes in totaal van 2 TB (7200 toeren) per stuk. Deze zijn makkelijk te verwijderen aan de voorkant indien nodig. De twee led’s per harddisk geeft aan of er gelezen of geschreven wordt.

In Raid 0 komt de Pegasus R6 behoorlijk tot zijn recht als het om de snelheid gaat. Uit de test (1920 x 1080 10-bit RGB, Filesize 16 GB) die ik maakte met het programma AJA kwam een schrijfsnelheid van 584 MB/s en een leessnelheid van 729,7 MB/s naar voren. Een ongelofelijke prestatie!

Conclusie:
De Pegasus R6 van Promise is een supersnel en uitgebreid RAID-systeem, wat ook nog eens wordt geleverd met uitgebreide software. Wel heb ik betere behuizingen gezien. En wat me ook tegenvalt is dat hij alleen aan te sluiten is via een Thunderbolt-aansluiting. Even snel aansluiten op een oudere Mac is er dus niet bij.

Voor dit snelle systeem moet wel de hoofdprijs betaald worden, namelijk 2199 euro. En dan mag je de Thunderbolt-kabel van 50 euro er nog los bijkopen. Promise geeft twee jaar garantie en een beperkte garantie op de ventilator en lichtnetadapter. Echt veel vertrouwen geeft dat dus niet…

Gelukkig is er ook een uitvoering met 4 TB in totaal, deze kost 999 euro. Deze Pegasus R4 is wel minder snel.

Zelf neig ik meer naar de Pegasus R4 of eventueel naar een ander RAID-systeem. Omdat ik toch wel mijn muziek en filmbestanden veilig wil bewaren. Het mag voor mij eventueel ook een RAID-systeem zijn wat aangesloten wordt via de FireWire 800-poort. Het is maar net wat de kosten zullen zijn. Belangrijk is ook dat het RAID-systeem stil is, want het staat in de woonkamer. Zoals je begrijpt heb ik mijn keuze nog niet bepaald. Voorlopig gebruik ik tijdelijk even een oude 2TB externe harddisk.

In het volgende deel van het maken van een Mac mini Mediacenter ga ik in op de gebruikte software en hoe ik mijn dvd’s overzet.

(Met dank aan Apple, Promise en Iomega.)

Back To Top