skip to Main Content
Mac Mini Mediacenter Deel 2

Mac mini Mediacenter Deel 2

In het vorige deel vertelde ik mijn beweegredenen om een Mac mini in te zetten als mediacenter. Tevens kon je meer lezen over het type Mac mini wat ik gekozen heb. En kwam je meer te weten over externe opslag waar ik naar op zoek was. Dit deel zal gaan over de software en de manier om je (legale) dvd’s om te zetten naar je Mac mini. 

Plex:
Om de Mac mini daadwerkelijk te gaan in zetten als mediacenter. Hebben we de juiste software nodig. Mijn keuze is gevallen op het gratis verkrijgbare Plex.

Met Plex krijg je een uitgebreid softwarepakket. Waarmee het mogelijk is om je films te bekijken en te catalogiseren. Een andere belangrijke optie is de mogelijkheid om muziek te beluisteren. Plex heeft namelijk een automatische plugin voor iTunes. Andere mogelijkheden zijn ondermeer het bekijken van foto’s vanuit iPhoto of Aperture. Op het moment gebruik ik zelf de laatste twee opties niet.

Plex bestaat uit twee delen. Namelijk de Plex Media Server en Plex Media Center (client). Deze zijn te downloaden via de website van Plex. Zelf heb ik van deze pagina versie 9.5.2 gedownload van de Plex Media Server en Plex Media Center. Er staat ook een gecombineerde oudere versie waarin zowel de Media Server als de Mediacenter zit. Maar die kan ik niet aanraden. Deze versie werkte namelijk minder goed op mijn Mac mini.

Instellingen Plex Media Server:
Na het installeren van de software. Start je eerst de Plex Media Server op om de nodige instellingen te doen. De preferences kun je vinden onder het plex-symbool aan de rechterkant in de menubalk.

Na het selecteren van de preferences zie je een aantal symbolen;

Bij het eerste symbool ‘General’ kun je een naam van je mediacenter ingeven. Daaronder kun je aangeven of je data met Plex wil delen, deze staat bij mij uit. De laatste optie om icoon in je dock te krijgen, staat wel aan bij mij.

Bij het tweede symbool ‘Library’ heb ik alleen de eerste optie aan staan om mijn library te updaten als mijn folders (hier kom ik straks op terug…) zijn veranderd.

Het derde symbool is ‘Sharing’. Daarin kun je aangeven of je Plex gebruik wil laten maken van iTunes, iPhoto en Aperture. Ik heb ze allemaal aanstaan. Hoewel ik op het moment alleen gebruik maak van iTunes.

Bij het vierde symbool ‘Languages’ heb ik Prefer audio tracks uitstaan. Subtitle mode staat bij mij op Always enabled en bij Prefer subtitles heb ik Nederlands geselecteerd.

Bij het vijfde symbool ‘Transcoding’ heb ik alleen Offer higher bitrates over 3G connections aangezet.

Bij de symbolen myPlex en Advanced heb ik niks aangevinkt.

Back To Top