skip to Main Content
Mac Mini Mediacenter Deel 2

Mac mini Mediacenter Deel 2

Plex Media Server:
Nu de preferences zijn ingesteld ga je naar de Media Manager (onder het plex-symbool aan de rechterkant in de menubalk.). Nu opent zich een scherm dat uit twee kolommen bestaat.

In de linkerkolom vind je onderaan een + symbool om categorieën aan te maken. Zo heb ik zelf een categorie Film, TV Series en Documentaires aangemaakt. Mocht je een categorie weg willen hebben, gebruik dan het – symbool, dat ook onderaan in de linkerkolom staat.

Bij het aanmaken van een categorie komt er een venster naar voren. Vul bij ‘Section type’ in dat het om Movies of TV Shows gaat. De andere twee opties uit dit keuzemenu Music of Photos gebruik ik zelf niet op dit moment. Vul daarna bij ‘Section name’ in hoe je de categorie wil noemen, bijvoorbeeld Films. Bij de optie Mediascanner staat ingevuld ‘Plex Movie Scanner’. Als ‘Primary metadata agent’ staat bij mij Freebase ingevuld. Bij ‘Language’ heb ik Nederlands staan. Als laatste geef je aan waar de folder staat, waarin de films (of TV Series) staan, of nog komen te staan. Dit doe je door op het + symbool te clicken. Mocht je een verkeerde map aanmaken, dan kun je deze met het – symbool weer verwijderen. Nadat alles is ingevuld druk je op de button ‘Add Section’.

Als je klaar bent met het invullen van de categorieën zoals hierboven beschreven, zul je zien dat de Plex Mediaserver de folder scant of er al content in staat. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan zie je in de rechterkolom automatisch de cover(s) van de films/TV Series naar voren komen (Plex zoekt dat voor je op het internet op). Als je op zo cover clickt, zie je de informatie (metadata) van de desbetreffende film of TV Serie. Mocht de info of de bijhorende cover niet goed zijn, dan kun je dat aanpassen met ‘Fix Incorrect Match’, ‘Change Artwork’ of ‘Edit Metadata’ in het zelfde venster.

Plex Media Center:
Nu alles is ingesteld kunnen we de Plex Media Center starten. Deze kun je overigens op meerdere computers in je netwerk installeren. De content zal dan vanaf de mediaserver gestreamt worden. De Plex Mediaserver laten we (altijd) op de achtergrond aanstaan!

Na het opstarten zie je een mooi overzichtelijk scherm. Zo zie je ondermeer aan de linkerkant de aangemaakte categorieën, zoals bij mij Films, TV Series en Documentaires. En aan de rechterkant kom je de covers uit deze categorieën tegen. Als je op zo cover clickt, start de film/tv-serie. Je kan ook op de categorie zelf clicken, dan krijg je een uitgebreid scherm met verschillende opties. Voor muziek uit iTunes click je de optie ‘Music Channels aan’. Dan kun je daarna het symbool van iTunes selecteren.

(Met de pijltoetsen kun je scrollen en met de enter-toets kun je je keuze bevestigen. Of je gebruikt je trackpad. Met de toets escape ga je een scherm terug. Kijk op de website van Plex voor meer functies op je toetsenbord.)

Ook kom je aan de linkerkant de optie ‘Preferences’ tegen. Belangrijk is om deze even door te lopen om persoonlijke keuzes te maken. Zo heb ik zelf aangegeven bij Preferences-Audio dat de output op HDMI moet staan. En bij Preferences-Video Hardware staat Display Blanking aan. Bij Vertical Blank Syn heb ik ‘Always Enabled’ geselecteerd. Voor het bedienen van Plex met de Apple Remote heb ik bij Preferences-Input devices de Universal Remote gekozen.

(Vanwege een BUG werkt de Apple Remote niet altijd juist. Bij mij wil iTunes wel eens ongevraagd opstarten als ik in een film de remote wil gebruiken…)

Back To Top