skip to Main Content
Mac Mini Mediacenter Deel 2

Mac mini Mediacenter Deel 2

DVD rippen:
Voor het overzetten van mijn collectie dvd’s naar mijn nieuwe Mediacenter gebruik ik het programma RipIt en HandBrake.

Met RipIt kun je je legale beveiligde dvd’s overzetten (rippen) naar de Mac mini. RipIt maakt er één bestand van. Het programma is verkrijgbaar via de The Little App Factory. RipIt kost 18,95 euro, maar je kunt het eerst uitproberen.

HandBrake is een gratis programma, waarmee je de geripte dvd kunt omzetten naar een ander en compact bestandsformaat. Dit programma kun je downloaden via de gelijknamige website HandBrake.

RipIt:
Na het downloaden en installeren (slepen naar je programmamap) van RipIt kun je gelijk aan de slag. RipIt toont een venster na het openen. Waarin gelijk duidelijk wordt, wat er moet gebeuren.

En dat is eigenlijk niets meer dan de desbetreffende DVD (Blu-ray wordt nog niet ondersteund) erin doen. Zodra je dat gedaan hebt, volgt er een volgend venster. Daarin krijg je de mogelijkheid om de naam van de DVD aan te passen indien je dat wilt. En zie je de buttons Rip, Eject en Compress. De laatste zou ik niet gebruiken doordat er niets in te stellen is. Zodra je wilt beginnen druk je Rip in. In het daarop volgende venster, zie je dat RipIt bezig. Eventueel annuleren is mogelijk door de rode button in te drukken. Een melding volgt, zodra RipIt klaar is.

De geripte DVD wordt als bestand met de extensie .dvdmedia opgeslagen in de standaard map movies (films).

(Als je het bestand aanclickt met je rechtermuis-button dan kun je eventueel de VIDEO_TS folder wegslepen uit de ‘Show Package Contents’.)

HandBrake:
Nadat RipIt de DVD heeft geript en heeft opgeslagen (bestandsnaam.dvdmedia) in de map movies (films). Is het nu de beurt aan HandBrake om de geripte DVD om te gaan zetten naar een bruikbaar bestandsformaat. Ook het installeren van dit programma is net zo eenvoudig als RipIt. Je opent het gedownloade .dhmg bestand en sleept de applicatie naar je programmamap.

Om aan de slag te gaan open je de applicatie. Gelijk zal HandBrake de locatie vragen van het bestand (source). In ons geval is dat de geripte dvd. Maar je kunt ook rechtstreeks naar je DVD verwijzen, mits deze maar geen kopieerbeveiliging heeft. HandBrake selecteert automatisch de hoofdfilm.

Na het selecteren van het bestand dat omgezet moet worden (source), kun je de rest van de instellingen gaan opgeven. Bij ‘Destination’ geef je aan waar het omgezette bestand naar toe moet. Bij ‘Output Settings’ heb ik zelf MP4 File geselecteerd. De video Codec staat op H.264 en bij de Framerate staat bij mij ‘Same as source’. Ik maak gebruik van Constant quality en heb de RF op 20 staan. Bij ‘Audio’ selecteer je de geluidsbron (deze staat meestal al goed ingesteld). Bij ‘Subtitle’ selecteer je de ondertitel en vink je ‘burn in’ aan.

Aan de rechterkant (Toggle Presets) heb ik High Profile geselecteerd. Je kunt overigens ook je eigen presets maken indien gewenst.

Je kunt nu de geripte dvd gaan converteren door de start-button aan te clicken. Maar mocht je nog meer geripte dvd’s klaar hebben staan op je HD, dan kun je beter ‘Add to Queue’ doen. Nu kun je opnieuw een source selecteren. Mocht je deze ook weer hebben ingesteld dan kun je deze ook toevoegen aan de ‘Queue’. Als je klaar bent ga je naar ‘Show Queue’. Daar heb je de optie om d.m.v. ‘Start’ alle klaargezette bestanden in één keer te converteren.

Veel kijkplezier gewenst!

Back To Top