Skip to content

Review: Synology DS411

Van het Taiwanese bedrijf Synology dat gespecialiseerd is in Network-attached storage systemen (NAS), ontvingen we de DS411 voor een nadere kennismaking. De DS411 is een NAS die vorig jaar zijn intrede deed. En als doelgroep het MKB en de veeleisende thuisgebruiker heeft.

De NAS wordt geleverd in een lichtblauwe doos. Waarin we naast de NAS de nodige kabels, schroefjes, een kleine folder en een installatie-cd kunnen vinden.

Opvallend is het uiterlijk van de DS411. Meestal vinden we bij een soortgelijk product de ‘drive bays’ voor de harde schijven aan de voorkant. Maar bij de DS411 zijn de zgn. ‘drive bays’ benaderbaar na het openen van de achterkant. Er is ruimte voor vier harde schijven (max. 4 x 3TB). Deze moet je wel apart aanschaffen. Een lijst met compatible harde schijven kun je hier vinden: http://www.synology.com/support/hd.php?lang=nld&bays_id=3&product_id=84. Twee ventilatoren zorgen voor de nodige koeling (29,7 W tijdens gebruik).

Aan de achterkant vinden we ook een netwerkpoort, twee usb-poorten, een resetknop en een eSATA-poort. Groot is de DS411 (die deels uit aluminium en kunststof bestaat) niet met het formaat van 184 X 168 X 230 mm. Aan de voorkant vind je de leds voor de status van de NAS en de aan/uit knop. Intern draait de DS411 op een 1.6 GHz cpu en beschikt hij over 512 MB DDR3 geheugen.

Na het installeren van de harde schijven kun je beginnen met het installeren van de DS411. Hiervoor gebruik je de bijgeleverde installatie-cd. Daarop staat de applicatie SYNOLOGY-assistant (map MacOSX). Na het starten van deze applicatie zal er gezocht worden naar de DS411. Eenmaal gevonden wordt er gevraagd naar de locatie van het DSM-bestand (DSM is het besturingssysteem van de NAS). Deze staat in een map op de installatie-cd. Na het selecteren gaat de installatie automatisch verder.

Na het beëindigen van het installatie-proces kun je met de DS411 verbinding maken (http://diskstation.local:5000). Na het inlog-scherm kom je in het DSM terecht. Hierin kun je de DS411 inrichten na eigen gebruik. Zoals bijvoorbeeld groepen en gebruikers aanmaken en rechten toekennen (configuratiescherm). Maar ook een RAID-type instellen. Ondersteund wordt : Synology Hybrid RAID, Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 5+Spare, RAID 6, RAID 10. Daarnaast bevat DSM ook de toepassingen; Bestandsbrowser, File Station, FTP-server, Mailserver, Web Station, Surveillance Station, Photo Station, Audio Station, DLNA/UPnP-mediaserver, Download Station, Tunes-server, Afdrukserver, Package Center en iPhone- en Android-toepassingen. Meer pakketten (Optie Package Center) zoals bijvoorbeeld het cms-pakket WordPress kun je gratis downloaden van de website van Synology.

(DSM staat voor DiskStation Manager, dit is het eigen besturingssysteem van Synology. Op dit moment is dat versie 3.2. Maar versie 4.0 is al in aankomst…)

Conclusie:
Synology heeft met zijn DS411 een mooi product afgeleverd, voor een redelijke prijs van rond de 390 euro. Hij is netjes van binnen en van buiten afgewerkt. En maakt een snelle en stille indruk. Hoewel we moeten aantekenen dat we niet de volledige snelheid hebben kunnen testen, door het gebrek van twee harde schijven. Het eigen besturingssysteem en zijn vele toepassingen voldoet prima. Ook de mogelijkheid om gratis pakketten te kunnen downloaden is een mooie aanvulling. Wel hadden we graag een papieren handleiding gezien. Maar dat is een kleine kanttekening. De DS411 kunnen we dan ook van harte aanbevelen.

Waardering: ★★★★★ 

(Met dank aan Synology voor het beschikbaar stellen van de DS411.)

Back To Top
Zoeken