skip to Main Content
Review: Interne MCE Blu-ray Brander Voor De Mac Pro

Review: Interne MCE Blu-ray brander voor de Mac Pro

Standaard wordt de Mac Pro van Apple geleverd met de inmiddels bekende SuperDrive. Daardoor is het mogelijk om een cd of dvd te lezen en te beschrijven. Echter is er al een geruime tijd de Blu-ray disk op de markt en bij vele concurrenten is daarvoor een drive ingebouwd.

Apple levert deze mogelijkheid niet standaard en dat is een gemis. Hierdoor kun je niet een Blu-Ray film bekijken op je Mac Pro (of op een andere Mac). Daarnaast biedt een Blu-ray brander ook nog eens de mogelijkheid om je eigen Blu-ray disk te beschrijven, waardoor je maximaal 50GB aan data kwijt kunt. 

 Gelukkig springen verschillende fabrikanten hier handig op in. Denk maar eens aan LaCie of Freecom. Deze bieden een externe Blu-ray brander aan. Het Amerikaanse bedrijf MCE Technnolgies dat gespecialiseerd is in upgrades voor de Mac daarentegen biedt naast een externe ook een interne oplossing voor de Mac Pro aan.

Om met deze interne oplossing eens kennis te maken stuurde MCE ons de “MCE 12X Blu-Recordable Drive” toe. Deze Blu-ray brander is eigenlijk een LiteOn (iHBS112-042) maar MCE verkoopt deze onder hun eigen naam. Herkenbaar aan het blauwe frontplaatje.

Naast de MCE 12X Blu-Recordable Drive levert MCE Technologies ook een Rewritable Blu-ray disc van 25GB mee en een cd. Op de cd staat een pdf-document met duidelijke instructies om de drive in de Mac Pro te installeren. Het koste me nog geen 5 minuten om de drive daadwerkelijk te installeren (in mijn geval de tweede bay). De schroeven om de drive vast te kunnen zetten, zitten standaard op een rij gemonteerd op de bay van de Mac Pro.

Wat we ook op de meegeleverde cd vinden is het programma Mac Blu-ray Player van Macgo t.w.v. 40 euro! Dit programma is nodig om de Blu-ray’s of te kunnen spelen op de Mac. Een activatiecode moet wel eerst aangevraagd worden bij MCE Technologies. Daarop krijg je een licentiecode voor een jaar. Na dit jaar kun je het programma kopen tegen een gereduceerd bedrag.

In de praktijk blijkt de MCE 12X Blu-Recordable Drive een snelle en redelijk stille drive te zijn die zijn werk goed doet. Het lage geluidsnivo is te danken aan het exclusieve Automatic Balancing System (ABS). De drive is overigens niet alleen geschikt voor het lezen/beschrijven van een Blu-ray disk, maar kan ook overweg met het beschrijven/lezen van een cd of DVD.

De snelheid van het beschrijven is afhankelijk van het medium wat wordt gebruikt, maar een snelheid van 12x kan worden behaald bij een Blu-ray disk, zowel bij single als double layer. Dit is mede mogelijk door de ingebouwde Buffer Underrun protection.

Gebruikers van Final Cut Pro 7, Final Cut Pro X en Compressor 3.5 zouden volgens MCE Technologies zelfs rechtstreeks kunnen branden naar een Blu-ray disk (ik heb dit niet getest!). Heb je deze programma’s niet maar wil je toch een eigen film kunnen maken op Blu-ray disc dan heb je een programma als Toast 11 Titanium Pro met HD/BD Plug-in nodig. Dit programma is eventueel met korting te koop als je de MCE 12X Blu-Recordable Drive besteld bij MCE.

Conclusie:
MCE Technolgies levert met zijn interne MCE 12X Blu-Recordable Drive voor de Mac Pro een prima product af. Daarnaast levert het bedrijf ook nog eens een Rewritable Blu-ray disk van 25 gig en het softwarepakket Mac Blu-ray Player van Macgo erbij. Klein minpunt is dat er een licentie bijzit voor een jaar. Maar wil je het softwarepakket na dit jaar toch blijven gebruiken dan kun je deze met een flinke korting alsnog kopen.

De MCE 12X Blu-Recordable Drive voor de Mac Pro uit 2006/2008 kost 149 dollar, voor het model uit 2009 en later betaal je 129 dollar (inclusief de software en de Rewritable Blu-ray disk). Bestellen kan via de website van MCE Technologies. Via de website bestellen is een stuk goedkoper dan via het Nederlandstalige verkooppunt!

Waardering: ★★★★★ 

(Met dank aan MCE Technologies voor het beschikbaar stellen van de Blu-ray brander!)
Back To Top