skip to Main Content
Review: Netwerken Via Het Stopcontact Met Netgear

Review: Netwerken via het stopcontact met NetgearTegenwoordig is het niet ongewoon meer dat een gemiddeld huishouden meerdere computers en andere elektronische producten in huis heeft. Om deze producten met elkaar en te kunnen gebruiken met het internet, moeten er de nodige kabels worden getrokken vanaf de router, die op zijn beurt weer contact maakt met de (kabel)modem voor het internet. Uiteraard kan dit ook (eventueel gedeeltelijk) draadloos gedaan worden.

Maar als draadloos geen optie is, is het soms een vervelende klus om een kabel door te trekken naar bijvoorbeeld de zolder of de kamers van de kinderen. Hiervoor hebben verschillende fabrikanten waaronder Netgear een oplossing voor gemaakt. Bij Netgear noemen ze deze oplossing ‘Powerline Networking’. Met ‘Powerline Networking’ breidt je je netwerk uit via het stopcontact met behulp van de Powerline Modules.


Om deze techniek te kunnen testen ontvingen wij van Netgear de Powerline Nano 500 Set (XAVB5101) die een theoretische snelheid van maximaal snelheid 500 Mbps aan kan. En werd voor het draadloze gedeelte de Powerline Nano 200 Set meegeleverd. Deze versie kan een theoretische snelheid van maximaal snelheid 200 Mbps aan.

De Powerline Nano 500 Set wordt geleverd met twee modules, twee utp-kabels en een cd-rom. Ook de Powerline Nano 200 Set (XAVNB2001) wordt geleverd met twee modules waarvan er één dienst doet als WiFi-module. En net als bij de Powerline Nano 500 Set worden er ook twee utp-kabels en een cd-rom meegeleverd.

Alle modules bevatten een drietal LED’s met uitzondering van de WiFi-module die heeft er vier. Hiermee worden de functies Power/Energie Mode, Ethernetkabel actief, Status Snelheid (Groen 80 Mbps en sneller, Oranje tussen de 50 en 80 Mbps, Rood minder dan 50 Mbps) getoond en de 4e blauwe LED die alleen op de WiFi module zit geeft aan of het draadloze gedeelte actief is. Op de zijkant vinden we de button voor de beveiliging en de mogelijkheid om de module te resetten naar de fabrieksinstelling. Aan de onderkant zit de UTP-aansluiting. De modules bestaan uit wit kunststof. De afwerking is niet zoals we bij Apple gewend zijn.

Het aansluiten is een makkelijke klus. De ene module plug je in op het stopcontact en sluit je met de bijgeleverde utp-kabel aan op de router. De andere module plug je in het stopcontact van de desbetreffende kamer waar je een aansluiting wil hebben. Vanaf deze module sluit je de utp-kabel aan op de computer (of andere netwerk-apparatuur). Mocht je gebruik willen maken van de draadloze set, dan plug je de WiFi-module in het stopcontact. De modules zijn ook per stuk verkrijgbaar, zo kun je elke kamer voorzien van een aansluiting.

Na het aansluiten kun je je nieuwe aansluitingen op twee manieren beveiligen. De eerste manier is door een paar seconden op de beveiligings-button te drukken, deze zit aan de zijkant van de module. Een LED gaat knipperen, nu is het belangrijk om dit ook op andere module te doen. Uiteindelijk houdt het knipperen van de LED op en is de beveiliging gemaakt. Mocht je meerdere of een nieuwe module hebben, dan moet je deze handeling opnieuw doen. Overigens hoef je de eerder beveiligde modules niet allemaal weer opnieuw na te lopen. Toch heb ik een kanttekening bij deze manier van doen. Op de modules zit geen LED die aangeeft of de beveiliging van kracht is. Zekerheid of de beveiliging is gelukt of nog steeds van kracht is heb je dus niet.


De tweede methode is met behulp van de utility van Netgear die op de cd-rom wordt meegeleverd. In deze utility kun je de beveiliging ook regelen, wel moet je van de module(s) de wachtwoorden doorgeven. Deze kun je vinden op de achterkant van de module. Verstandig is het om deze van te voren even te noteren. Ook het beveiligen en het invullen van een naam (wordt zichtbaar in je netwerk…) voor de WiFi kun je hier doen.

Het mooie van deze utility is dat je ook gelijk een overzicht hebt van alle modules die op het moment in het stopcontact zitten. Daarnaast kun je in deze utility zien hoe de doorvoersnelheid is naar het desbetreffende module. En dat is niet geheel onbelangrijk. Want niet elk stopcontact doet het even goed. De doorvoersnelheid kan namelijk behoorlijk variëren per stopcontact en dat is ook gelijk de grootste tegenvaller van deze techniek. Dit wordt mede veroorzaakt door de verschillende stroomgroepen in het huis kwam ik naar het uitproberen achter. Hoewel ik zelf nog niet ervaren heb, blijkt er ook problemen te kunnen ontstaan bij het gebruik van andere elektrische apparatuur zoals bijvoorbeeld een koelkast of wasmachine… 

Maar op de juiste stopcontacten deed de Powerline techniek het verder goed. Aangetekend moet worden dat ik met 266 Mbps absoluut niet in de buurt kwam van de 500 Mbps die maximaal haalbaar is bij de Powerline Nano 500 Set. De draadloze module kwam met 186 Mbps ten opzichte van de maximale 200 Mbps wel aardig in de buurt. En de module gaf een prima signaalsterke af zodat de ontvangst op de draadloze apparatuur prima was.

Conclusie:
Deze techniek zou voor thuis een alternatief kunnen zijn voor de gebruikelijke utp-kabels. Echter zit er wel een grote “maar’ aan. Op het moment dat de Powerline Modules niet in de goede stroomgroep zitten, kan de snelheid behoorlijk dalen.

De draadloze Powerline Nano 200 Set kwam aardig in de richting van de theoretische maximale snelheid en gaf een goede signaalsterke af. Maar de Powerline Nano 500 Set stelde me teleur met zijn 266 Mbps, terwijl er 500 Mbps theoretisch te behalen valt.

Ook een aandachtspunt is het ontbreken van een extra LED die aangeeft of de beveiliging is geactiveerd. En zou de bijgeleverde utility eenvoudiger gemaakt moeten worden. Er zou bijvoorbeeld een stappenplan ingebouwd kunnen worden. Daarbij moet ik wel aantekenen dat ik beschikte over een oudere versie van deze utility. Ik weet dus niet in hoeverre het nu is verbeterd.

De Powerline Nano 500 Set is op dit moment in de aanbieding bij de webwinkel van pixmania voor 55 euro en de Powerline Nano 200 Set kost rond de 90 euro.

Waardering: ★★★☆☆ 

(Met dank aan NetGear voor het beschikbaar stellen van de geteste producten.)

Back To Top