skip to Main Content
Review: Epson Stylus Photo R3000
Afbeelding: Epson / Epson Stylus Photo R3000

Review: Epson Stylus Photo R3000Op de redactie van AppleNieuws.nl ontvingen we van Epson eerder dit jaar de professionele Epson Stylus Photo R3000 printer om deze eens op het gemak uit te kunnen proberen.

De Epson Stylus Photo R3000 is een semi-professionele A3+ printer die al een geruime tijd op de markt is en inmiddels verschillende onderscheidingen heeft gewonnen.

epson_stylus_photo_r3000_2

Groot is de printer niet met het formaat van 616‎ x 369 x 228 mm, althans voor een A3+ printer. De printer heeft wel een stevige ondergrond nodig want hij is 15 kilo zwaar. Opvallend is dat de printer helemaal afgesloten kan worden, zodat bij geen gebruik de printer van stof gevrijwaard blijft en ook niet te veel ruimte in beslag neemt. Mooi gedaan en handig.epson_stylus_photo_r3000_3

Om met de Epson Stylus Photo R3000 te kunnen printen zul je eerst de negen inktpatronen (met Epson UltraChrome K3-inkt) moeten installeren. De negen kleuren zijn lichtzwart, lichtgrijs, fotozwart, matzwart, cyaan, lichtcyaan, geel, magenta en lichtmagenta. Gelukkig is het installeren niet al te veel en ingewikkeld werk. De patronen hebben afzonderlijk een capaciteit van 26ml. Niet onbelangrijk om te weten, ze kosten per stuk ongeveer 25 euro!

Mocht je de USB-kabel nog niet hebben aangesloten, dan kun je dat nu alsnog doen. Of je maakt gebruik van de WiFi mogelijkheid (je kunt natuurlijk ook beide aansluitingen gebruiken…). Het instellen van de WiFi doe je via het 2,5 inch LCD-kleurendisplay van de printer. Het is wel even in het menu zoeken waar de instellingen staan voor het gebruik van WiFi. Dat had wel iets handiger gekund. Maar gelukkig is het instellen in principe maar eenmalig. Voordeel van het WiFi is dat je ook vanaf andere Mac’s kan printen en indien gewenst ook vanaf je iPad.

Nadat de kabel/WiFi is geïnstalleerd kun je aan de slag met het installeren van de printerdriver en de andere nodige software die meegeleverd wordt op cd. Maar nog beter is om even naar de website van Epson te gaan. Daar staan de laatste drivers, overige software en een uitgebreide handleiding in pdf-formaat.

De Epson Stylus Photo R3000 in de praktijk

epson_stylus_photo_r3000_4

Om te kunnen gaan printen zul je de printer moeten openklappen en een keus moeten maken of je in “glossy” of mat wil gaan afdrukken. Gezien je dit met de driver op de Mac niet kan instellen zul je dit op de printer zelf moeten instellen. Probeer niet te veel te wisselen met je keuze, want de Epson Stylus Photo R3000 verbruikt een paar ml inkt om de inkt-leidingen te vullen met je gekozen inkt (fotozwart of matzwart). Dus niet te veel van Mat naar glossy of omgekeerd switchen!

De Epson Stylus Photo R3000 kan met verschillende formaten papier overweg. Eventueel behoort het printen op rol of zelfs op een daarvoor geschikte cd/dvd/Blu-ray met de daarvoor bijgeleverde sjabloon tot de mogelijkheden. Hou er rekening mee dat printen vanaf de rol een lange print mogelijk maakt, maar wel krult en dat je het papier zelf af moet afsnijden.

Zelf maak ik na het testen van verschillende papiersoorten naar tevredenheid gebruik van Espon Hot Press Bright A3+ mat papier. Niet goedkoop met zijn 25 vel voor 119 euro, maar het resultaat is geweldig. Niet alleen voor dit papier maar ook voor een andere papierkeuze geldt dat je het juiste icc profiel (eigenschappen van het papier zijn hierin verwerkt…) opzoekt en installeert (op de website van Epson kun je de profielen van hun papier downloaden). Voor een goed resultaat is een icc profiel onmisbaar! Misschien een punt van overweging is dat mat-papier ingelijst niet spiegelt.

De Epson Stylus Photo R3000 kan met het juiste papiersoort afdrukken maken op 5760 dpi. En dat levert geweldige afdrukken op. Een gemiddelde afdrukcentrale doet het niet beter. Het resultaat is mede te danken aan de resolutie/Sproeikopconfiguratie (180 jets zwart, 180 spuitkoppen per kleur) en een minimaal druppelformaat van 2 pl.

 Zowel in kleur als in het zwart/wit zijn geweldige resultaten te behalen. Maar vooral in het zwart/wit komt de kracht van deze printer tot zijn recht. Dit dankzij de twee verschillende grijstinten. 

De afdrukken die ik tot nu toe heb gemaakt komen aardig overeen met mijn gekalibreerde monitor. Om teleurstellingen te voorkomen is kalibreren eigenlijk een vereiste. In ieder geval voor je monitor. Wil je het helemaal goed doen, dan kun je overwegen om zowel de monitor en de printer op elkaar af te stemmen. Maar dan moet je wel een kalibratie-set aanschaffen…Conclusie
De Epson Stylus Photo R3000 is met een adviesprijs van 600 euro een mooie betaalbare semi-proffesionele A3+ printer. Die zowel in kleur als in zwart/wit geweldige resultaten laat zien. Maar in het zwart/wit komt deze printer het best tot zijn recht. Daarbij drukt hij snel en stil af.

Minpunt is dat er geen inkt-reservoir is voor de overtollige inkt. Deze is bij de Epson Stylus Photo R3000 vervangen door een zgn. pad (soort sponsachtig kussentje). Deze moet je in de toekomst na heel veel gebruik van de printer laten vervangen. De printer geeft het zelf aan als het zover is.

Waardering: ★★★★★ 

(Met dank aan Epson Nederland voor het beschikbaar stellen van de Epson Stylus Photo R3000!)

Back To Top