skip to Main Content
Review: NAS Synology DS414

Review: NAS Synology DS414

Op de redactie ontvingen we van het Taiwanese bedrijf Synology, dat al jaren gespecialiseerd is Network Attechment Servers (NAS), één van de laatste modellen uit hun collectie, namelijk de DS414. Deze NAS met een capaciteit voor vier interne harde schijven is bedoeld voor thuis en het MKB.

De Synology DS414 is een compacte NAS met zijn afmetingen van 165 mm X 203 mm X 233.2 mm en bestaat uit zwart kunststof. Opvallend is de glanzende frontplaat die geplaatst is voor de plaats van de vier brackets van de harde schijven. De frontplaat is overigens niet bevestigd met schanieren maar met vier rubberen buttons die je op zijn plaats drukt. Niet echt handig naar mijn mening, daarbij zijn er tussen de frontplaat en de NAS kleine openingen waardoor er stof in kan komen. 

synology_ds414

Achter de frontplaat zoals eerder vermeld zitten de vier brackets. Synology heeft voor de bracket een mooi ingenieus systeem bedacht waardoor de 3,5 inch harddisk zonder schroeven bevestigd kan worden, mooi gedaan! Voor de 2,5 inch harddisk moeten wel de bijgeleverde schroeven worden gebruikt. Ook te vinden aan de voorkant van de behuizing zijn meerdere LEDS voor het laten zien of de NAS aanstaat en of de harde schijven functioneren en één USB 2.0-poort.

Aan de achterkant zitten twee Gigabit ethernet-aansluitingen (link aggregation is mogelijk) en twee USB 3.0-poorten. Tevens zien we de twee ventilatoren zitten die NAS koelt. De ventilatoren zijn overigens stil en daardoor niet storend aanwezig.

Synology heeft voor de DS414 gebruik gemaakt van de nieuwe Marvell Armada XP Dual Core 1.33 GHz processor en is daardoor een stuk sneller dan zijn voorgangers. En heeft bij dit model 1 GB DDR3 geheugen geïnstalleerd. De DS414 kan vier harde schijven kwijt met in totaal een capiciteit van 16TB. Ruim voldoende voor de meeste werkzaamheden. Op de website van Synology is te zien welke harde schijven compatibel zijn. Kijk ook eens naar de schijven van Western Digital type RED, deze zijn speciaal voor de NAS gemaakt, waardoor ze minder warm worden. Uiteraard hebben andere merken zoals Seagate ook dergelijke harde schijven. De schrijf en leessnelheid is afhankelijk van het type harddisk en hoe de schijven staan ingesteld voor het type RAID wat je hebt ingesteld. Maar in de ideale setting zou volgens Synology een leessnelheid van 207.07 MB/s en een schrijfsnelheid van 135.63 MB/sec behaald kunnen worden.

synology_dsm_43

De DS414 draait op het eigen besturingssysteem DSM (DiskStation Manager) en dat is op dit moment versie 4.3 (Nederlandstalige interface is in te stellen.). Bij dit besturingssyteem zitten standaard mooie applicaties zoals: iTunes server, Photo station, Media Server, Mail Server, Cloud Station, WordPress en Magento. Deze zijn ook nog uit te breiden met applicaties die gemaakt zijn door derden (Plex is op dit moment nog niet beschikbaar!). Onthou wel dat bij sommige pakketen zoals bijvoorbeeld om je website (bv gemaakt met de app WordPress) ook voor andere zichtbaar te maken, dat je de poorten op je router open moet zetten. En bij gebruik van de Mail Server is de kans groot dat je poort 25 moet forwarden, anders kun je geen mail ontvangen! Uitgebreide informatie over de pakketen die beschikbaar zijn kun je vinden op de website van Synology.

Synology heeft ook de nodige Apps voor de iPhone en iPad. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om altijd bij je bestanden op de NAS te komen. Om snel aan de slag te kunnen heeft de NAS voor een aantal applicaties een quickconnect (in het configuratiepaneel te vinden…) ingbouwd. Hierdoor hoef je niet alles meer met de hand in te stellen. En dat scheelt weer een hoop werk!

Opmerking: De mediaserver werkte bij mij niet optimaal, een film afspelen wilde niet altijd lukken. In DSM 5.0 wat binnenkort op de markt komt, zou dit waarschijnlijk beter moeten werken.

De DS414 is via het DSM geheel naar je hand te zetten. Belangrijk is wel om tijdens het installeren van de DS414 (Een cd is bijgeleverd waardoor de DS414 in het netwerk wordt herkend om vervolgens de installatie te starten.) een goede keuze te maken in welke RAID-optie de harde schijven gebruikt gaan worden. Achteraf aanpassen is namelijk niet een optie zonder de gegevens kwijt te kunnen raken! Je kunt kiezen uit Synology Hybrid RAID , Basic, JBODRAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6 en RAID 10 (Uitleg RAID).

Conclusie:
Synology heeft met de DS414, met een adviesprijs van 400 euro, weer een mooie compacte, snelle en stille NAS afgeleverd met uitstekende systeemsoftware en bijhorende applicaties. Kleine kanttekening is de frontplaat, ik had dit liever gezien met scharnieren i.p.v. drukknoppen.

Waardering: ★★★★☆ 

(Met dank aan Synology voor het beschikbaar stellen van de DS414!)
Back To Top