skip to Main Content
Review: Epson Expression Premium XP-710
Afbeelding: Epson / Epson Expression XP-710

Review: Epson Expression Premium XP-710

Op de redactie ontving ik van Epson voor een gebruikersreview de nieuwe Expression Premium XP-710 printer. Met deze nieuwe printer van Epson die recent op de markt is gekomen kun je printen, scannen en kopiëren. Daardoor wordt de printer ook wel een alles-in-één printer genoemd. De doelgroep voor deze printer is de thuisgebruiker.

Het ontwerp:
De Expression Premium XP-710 heeft met zijn afmetingen van 39 x 34,1 x 14,1 cm de grootte van een gemiddelde printer. De behuizing bestaat uit zwart kunststof. Een mooi detail is de afwerking van het deksel van de printer (daaronder zit de glasplaat van de scanner). Deze hebben de makers een carbon-achtige uiterlijk gegeven. Het geeft de printer een luxe uitstraling.

epson_expression_premium_xp710_large

Aan de voorkant vinden we het bedieningspaneel met zijn 8,8 cm aanraakscherm en daarachter de uitvoerlade. Daaronder zitten de twee papierladen. Eén voor normaal papier met een capaciteit van 100 vel en de andere lade kan 20 vel fotopapier kwijt.

Onder de twee papierladen vinden we de houder voor het afdrukken op cd’s en dvd’s. Verder is een usb-poort zichtbaar. En als we het klepje openmaken aan de linkerkant vinden we ook nog een mogelijkheid om de geheugenkaart van de camera te plaatsen.

Op de achterkant vinden we een extra invoermogelijkheid. Dit is bedoeld voor dikker materiaal. Ook zit er op de achterkant een usb-poort om de printer aan te kunnen sluiten op de Mac (Wi-Fi is ook mogelijk). Opmerkelijk is dat er een ethernetpoort ontbreekt.

Mocht onverhoopt een keer het papier vast te komen zitten, dan kun je gedeeltelijk de achterkant openen om het vastgelopen papier te verwijderen.

Installatie:
Epson levert bij de Expression Premium XP-710 een cd hierop staat de handleiding in PFD-formaat en staan er de nodige applicaties op. Beschik je niet over een superdrive dan kun je de software downloaden van de website van Epson. Wil je gebruik maken van Epson Connect, zodat je kunt afdrukken via een mailadres, dan zul je je moeten aanmelden op Epson Connect.

Na het aanzetten van de printer, zal op het aanraakscherm bij deze eerste keer gevraagd worden naar de taalinstelling. Nederlands behoort daarbij tot de mogelijkheden. Wil je i.p.v. de usb-poort gebruik maken van Wi-Fi of Epson Connect (wel eerst registreren bij Epson) dan kun je dat via het menu op het aanraakscherm instellen. In het menu zijn nog veel meer mogelijkheden in te stellen. Loop dus op je gemak alles even door.

Uiteraard niet vergeten om de vijf inktpatronen (Zwart, Fotozwart, Cyaan, Geel en Magenta) te installeren. Voordat de inktpatroon uit de verpakking wordt gehaald voor installatie, wel eerst even schudden! Met de bijgeleverde patronen zou je volgens Epson ongeveer 300 afdrukken in kleur kunnen maken en 200 pagina’s in het zwart (afhankelijk hoeveel inkt je verbruikt per pagina). Met de XL patronen die je kan bestellen zou dat volgens Epson zelfs twee keer zoveel zijn. Maar het blijft natuurlijk een ruwe schatting!

De Expression Premium XP-710 is Airprint-compatible, waardoor afdrukken via de iPad en iPhone mogelijk is. Wil je meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld kunnen scannen, dan zul je de gratis app Epson iPrint en Epson Creative Print moeten downloaden uit de iTunes Store.

De praktijk:
De Expression Premium XP-710 heeft zoals eerder vermeld een aanraakscherm en deze is met de hand in een bepaalde stand te zetten om de leesbaarheid te verbeteren. Echter als je een afdrukopdracht geeft vanaf je Mac of bijvoorbeel iPad, dan zal het aanraakscherm zich automatisch kantelen. Opvallend is dat als je de printer uitzet, dat het aanraakscherm met de hand weer op zijn plaats moet worden geduwd. Dat zou naar mijn mening toch beter moeten kunnen.

Het aanraakscherm doet zijn werk verder naar behoren en geeft ook de foto’s van de usb-stick of geheugenkaart mooi weer. Deze kun je indien gewenst ook gelijk afdrukken (kleine bewerking is mogelijk waaronder een nieuwe uitsnede bepalen). Dat betreft is dat allemaal goed geregeld door Epson.

Na het geven van een opdracht om te printen zal automatisch een uitvoerlade naar buiten komen. Deze gaat pas weer automatisch naar binnen bij het uitzetten van de printer, indien je dit aangeeft (deze optie was niet zichtbaar na het afdrukken van een foto via de iPhone!). Tussendoor zul je de uitvoerlade met de hand naar binnen moeten duwen. Dit vind ik niet erg prettig werken. Ik had in eerste instantie de indruk dat je de boel kapot maakt. Dit zou Epson toch moeten kunnen verbeteren, zodat je via het aanraakscherm de opdracht kan geven dat de uitvoerlade automatisch naar binnen moet.

Afdrukken kan op normaal papier en fotopapier of zelfs op cd’s en dvd’s. Dit laatste heb ik niet geprobeerd. Het afdrukken op normaal papier gaat erg vlot (instellingen spelen hierbij een rol) en indien gewenst kan de Expression Premium XP-710 zelfs dubbelzijdig afdrukken. Dit spreekt mij persoonlijk erg aan. De kwaliteit op het normale papier is prima.

De printer is ook uitermate geschikt voor het afdrukken van foto’s. Dit is mede te danken aan de printresolutie van 5760 x 1400 dpi en het druppelformaat van 1,5 pl (fijnheid) en de gebruikte Claria Premium-inkt. Ook speelt de fotozwart-inktpatroon hierbij een belangrijke rol. De testen die ik heb afgedrukt zien er prima uit voor een dergelijke printer.

(Volgens opgave van Epson drukt de printer 13 normale A4 pagina’s in het zwart/wit per minuut af en in kleur zijn dat 10 afdrukken. Dit is dan wel op normaal papier in de beste kwaliteit-stand. Over een foto-afdruk van 10 x 15 cm doet de printer 12 seconden.)

Met de Expression Premium XP-710 kan ook gescand worden en dat doet hij redelijk stil en snel (snelheid is afhankelijk van de scaninstellingen). Scannen kan met een resolutie van 2400 dpi. Je kan kiezen om vanaf de printer te scannen via het aanraakmenu. Waar je de mogelijk krijgt om de scan te sturen naar je Mac, deze kun je van te voren selecteren.

Of je kunt gebruik maken van de applicatie Epson Scan (meegeleverd) of zelfs Photoshop, zodat je vanaf je Mac kan scannen. De applicatie Epson Scan is redelijk compleet en heeft o.a. instellingen als verscherpen, ontrasteren, kleurherstel, tegenlichtcorrectie en stof verwijderen.

Doordat de Expression Premium XP-710 beschikt over een scanner kun je hem ook gebruiken als kopieermachine en dat is een prettige toevoeging. Het kopieeren doe je via het menu op het aanraakscherm en spreekt voor zich.

Met de app Epson iPrint is het ook mogelijk om de printen, scannen (maximaal 300 dpi) en te kopieeren via de iPad of iPhone. In de app kun je het nodige instellen voor deze opties waaronder ook het opslaan van de scan. Deze kun je op de iPad zelf opslaan maar zelfs doorsturen naar bijvoorbeeld dropbox.

Conclusie:
Epson heeft met de Expression Premium XP-710 een veelzijdige alles-in-één printer voor de thuisgebruiker op de markt gebracht. Het afdrukken gaat vlot en dubbelzijdig indien gewenst. De afdrukkwaliteit is prima voor een dergelijke printer.

Wil je gebruik maken van extra functies op je iPad of iPhone dan is de app Epson iPrint en Epson Creative Print een aanrader. Met Epson Connect (document doorsturen naar een mailadres) is het zelfs mogelijk op afstand een afdruk te maken.

Ook met scannen heeft de Expression Premium XP-710 geen enkel probleem. Tevens is het door de scanfunctie mogelijk om de printer als kopieerapparaat te gebruiken. En dat is een handige functie.

Minder enthousiast ben ik over het feit dat je het aanraakscherm, dat uitklapt bij een afdruk, met de hand dicht moet doen. De uitvoerlade gaat daarintegen wel automatisch terug, mits je de printer uitzet. Is dat niet het geval dan moet je de uitvoerlade met de hand terugduwen. Misschien dat met een toekomstige firmware-update Epson dit nog eens veranderd.

De Expression Premium XP-710 is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een veelzijdige alles-in-één printer. De printer heeft een adviesprijs van 189 euro. Op het internet is hij inmiddels tientallen euro’s goedkoper te vinden. Op het moment is er op dit model een cashback-actie en kun je 20 euro terugkrijgen tot en met 15 maart. Koop je gelijk een multipack-inkt erbij dan wordt het zelfs 40 euro.

Waardering: ★★★★☆ 

(Met dank aan Epson voor het beschikbaar stellen van de Expression Premium XP-710!)

Back To Top