skip to Main Content

Review: 27 inch iMac Retina

Enkele maanden geleden introduceerde Apple een nieuwe 27 inch iMac met een retina-beeldscherm. Apple heeft daarmee gelijk een belangrijke troef in handen. Zij zijn de eerste computerbouwer die een desktop-computer met een dergelijk scherm levert. En tot ieders verrassing was het geen 4K scherm zoals werd verwacht maar gelijk een 5K-beeldscherm. Maar daarover dadelijk meer.

De iMac Retina heeft net als zijn voorganger een aluminium behuizing. Op zich niet vreemd want het design is nog steeds van deze tijd. Ook de dikte van 5mm aan de rand is ongewijzigd gebleven. Aan de achterkant vinden we de vertrouwde Thunderbolt 2-poorten (2 x), vier USB 3-poorten, sleuf voor SDX-kaart, koptelefoonaansluiting en een Gigabit Ethernet-aansluiting. Daarnaast zit er op de achterkant de aan- en uitknop. Aan de voorkant vinden we de bekende HD-camera (de microfoon is netjes weggewerkt net als de Stereoluidsprekers).

Aan de binnenkant zijn er wel een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo heeft deze Mac Retina standaard een 3,5-GHz quad-core Intel Core i5-processor (Turbo Boost tot 3,9 GHz). Dit is eventueel uitbreidbaar met een 4,0-GHz quad-core Intel Core i7 (Turbo Boost tot 4,4 GHz). De i7 is uiteraard sneller, maar de i5 is daar in tegen zuiniger. Mijn voorkeur gaat uit naar de i7 vanwege de betere prestaties. Uiteraard ontbreekt de Bluetooth en WiFi niet.

apple_imac_retina

Standaard levert Apple de iMac Retina met 2 x 4 GB 1600-MHz DDR3-geheugen. Echter is dit wel het minimale wat tegenwoordig nodig is. Verstandig is dan ook om dit uit te breiden naar 16 GB of 32 GB.

De iMac Retina is standaard voorzien van een Fusion Drive van 1 TB. Deze Fusion Drive is uitbreidbaar tot Fusion Drive van 3 TB, of 256 GB, 512 GB of 1 TB flashopslag (SSD). SSD is sneller dan de Fusion Drive en heeft mijn persoonlijke voorkeur. Maar een belangrijke rol is wat voor werkzaamheden je er op doet.

“Fusion Drive combineert supersnelle flashopslag met een gewone harde schijf. Bestanden die je veel gebruikt, worden automatisch en dynamisch naar flash verplaatst, zodat ze sneller worden geopend. Met Fusion Drive in je iMac gaan dingen als opstarten, bestanden kopiëren en foto’s importeren een stuk sneller. Gaandeweg leert het systeem hoe jij werkt, zodat je steeds meer profijt zult hebben van Fusion Drive. Je digitale materiaal kun je ondertussen gewoon kwijt op een gewone harde schijf met volop opslagruimte.”

Ook standaard is de AMD Radeon R9 M290X-videokaart voorzien van 2 GB GDDR-videogeheugen. Eventueel kun je ook kiezen voor de AMD Radeon R9 M295X met 4 GB GDDR5-videogeheugen. Beide videokaarten zijn in staat om een resolutie van 5120 x 2880 weer te geven. Wat nodig is om de 14,7 miljoen pixels tot leven te kunnen brengen op het Retina-beeldscherm. Tot nu toe voldoet de standaard videokaart voor mijn fotowerkzaamheden.

De belangrijkste vernieuwing aan deze iMac is het Retina 5K-beeldscherm. Even om een vergelijking te maken, een HD-beeldscherm heeft 2 miljoen pixels en een 4K-beeldscherm 8,8 miljoen pixels. Een 5K-beeldscherm heeft 14,7 miljoen pixels! Het is bijna niet voor te stellen maar het display wat uit 23 lagen bestaat, is slechts 1,4 mm dik. Een ongeloofelijke prestatie.

“Vanwege de vele aantal pixels, maakt Apple gebruik van een exra chip, deze regelt de timing-controller, ook wel TCON genaamd, het vormt het brein van het beeldscherm. Het vertelt elke pixel wat die wanneer moet doen.”

Zelf was ik erg benieuwd hoe mijn foto’s overkwamen op dit beeldscherm. Ik kan vertellen dat ze er geweldig uit zien. Er zijn niet veel beeldschermen die dit op het moment dit kunnen evenaren. De foto’s zijn erg scherp en mooi van kleur (Ik heb geen calibratie-set om de kleuren te kunnen testen…). Het bewerken van mijn foto’s is een totale andere belevenis op dit 5K-beeldscherm. Normaal ben je gewend om pixels te zien, maar dat is verleden tijd. De iMac Retina lijkt me dan ook een prima computer voor grafische toepassingen en gemiddelde videobewerkingen.

Conclusie:
De 27 inch iMac Retina is de beste iMac die Apple tot nu toe heeft gebouwd. Dit is te danken aan het fantastische Retina 5K-beeldscherm. Alleen al los kost dit beeldscherm bijna net zoveel als Apple vraagt voor het instapmodel en dat is 2629 euro. Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe iMac, zoek dan niet verder!

Waardering: ★★★★★ 

(Met dank aan Apple voor het beschikbaar stellen van de iMac Retina!)

Back To Top