skip to Main Content
Apple Bouwt Datacenters In Europa

Apple bouwt datacenters in Europa

Apple heeft bekendgemaakt dat het bedrijf € 1,7 miljard gaat investeren in de bouw en exploitatie van twee datacenters in Europa, die beide op 100 procent hernieuwbare energie zullen draaien. Ze komen te staan in het Ierse graafschap Galway en het Deense Jutland en zijn bedoeld voor het leveren van de Apple onlinediensten, zoals de iTunes Store, de App Store, iMessage, Kaarten en Siri, aan klanten in Europa.

“We zijn heel blij dat Apple nog steeds zulke goede resultaten behaalt in Europa. Tegelijkertijd zijn we ook uitermate trots dat onze investering ten goede komt aan al onze gebruikers in Europa”, zegt Tim Cook, CEO van Apple. “Dit wordt het grootste project dat Apple tot nu toe in Europa heeft gefinancierd. Door deze uitbreiding van onze activiteiten creëren we ter plaatse honderden banen en zetten we meteen ook twee van onze groenste gebouwen neer.”

Apple is verantwoordelijk voor bijna 672.000 banen in Europa, waaronder 530.000 die rechtstreeks zijn terug te voeren op de ontwikkeling van iOS-apps. Sinds de lancering van de App Store in 2008 hebben ontwikkelaars in Europa al meer dan € 6,6 miljard verdiend via de wereldwijde verkoop van apps en aankopen vanuit apps.

Apple heeft momenteel 18.300 mensen in dienst, verspreid over 19 Europese landen, en heeft alleen al in het afgelopen jaar meer dan 2.000 nieuwe banen gecreëerd. Vorig jaar heeft Apple meer dan € 7,8 miljard uitgegeven aan Europese bedrijven en toeleveranciers die betrokken zijn bij de productie van Apple producten en onze bedrijfsactiviteiten.

Net als alle andere datacenters van Apple zullen ook deze nieuwe gebouwen vanaf het eerste moment volledig op schone, hernieuwbare energie draaien. Daarnaast gaat Apple in samenwerking met lokale bedrijven nieuwe projecten voor hernieuwbare energie opzetten, onder andere op het gebied van windenergie en andere vormen van groene energieopwekking, om te voldoen aan de energiebehoefte in de toekomst. Hierdoor zullen de nieuwe datacenters de minste milieubelasting opleveren van alle Apple datacenters.

“Wij geloven dat we de wereld een stukje beter kunnen maken door te innoveren, en dat dit het juiste moment is om de klimaatverandering aan te pakken”, aldus Lisa Jackson, Vice President Environmental Initiatives van Apple. “We vinden het geweldig om te investeren in energieopwekking die de grote hoeveelheid wind in Ierland en Denemarken optimaal benut, en op die manier de ontwikkeling van groene projecten in in beide landen een impuls te geven. Onze activiteiten om verantwoord met het milieu om te gaan, komen de aarde, onze eigen bedrijfsactiviteiten én de Europese economie ten goede.”

De twee nieuwe datacenters, beide ruim 165.000 vierkante meter groot, worden naar verwachting in 2017 in bedrijf genomen en zullen de omgeving positief beïnvloeden. Het datacenter dat in het Ierse Athenry wordt gebouwd, komt te staan op grond die voorheen werd gebruikt voor de kweek en verkoop van uitheemse boomsoorten. Apple plant daarvoor in de plaats inheemse bomen terug in Derrydonnell Forest. Op het terrein van het Ierse datacenter komt tevens een educatieve buitenruimte voor scholen in de buurt, plus een wandelroute voor algemeen gebruik.

In het Deense Viborg komt het datacenter naast een van de grootste onderstations van Denemarken te staan, zodat geen extra generatoren nodig zijn. Het datacenter vangt bovendien de vrijkomende warmte van de apparatuur op en leidt die naar het stadsverwarmingssysteem van Viborg, zodat daarmee de huizen in de buurt kunnen worden verwarmd.

Back To Top