Skip to content

Apple kondigt compleet nieuwe MacBook aan

Apple kondigt de compleet nieuwe MacBook aan, een nieuwe serie die het begrip notebook een nieuwe invulling geeft met de dunste en lichtste Macs ooit. Elk onderdeel van de nieuwe MacBook is nauwgezet opnieuw ontworpen om tot een Mac te komen die nog maar 13,1 mm dik is en slechts 0,9 kilo weegt. De nieuwe MacBook is voorzien van een indrukwekkend 12-inch Retina-display – het dunste display ooit op een Mac –, een door Apple ontworpen toetsenbord dat fors dunner is en uiterst snel reageert, het compleet nieuwe Force Touch-trackpad dat een nieuw interactief niveau toevoegt aan de Mac, een ongekend compacte USB-C-poort voor gegevensoverdracht, video-uitvoer en opladen met één enkele connector, en een nieuw batterij-ontwerp dat elke millimeter ruimte benut om een batterij te leveren die de hele dag meegaat. En voor het eerst is MacBook verkrijgbaar in drie schitterende aluminium afwerkingen: goud, zilver en spacegrijs.

“Met deze nieuwe MacBook die slechts 13,1 mm dik is en maar 0,9 kilo weegt, heeft Apple het begrip notebook een nieuwe invulling gegeven. Het is de dunste en lichtste Mac ooit”, zegt Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing bij Apple. “Elk onderdeel van de MacBook onthult een nieuwe innovatie. Van het ontwerp zonder ventilator, het superdunne Retina-display en het toetsenbord op volledige grootte dat 34 procent dunner is, tot het compleet nieuwe Force Touch-trackpad, de veelzijdige USB-C-poort en het baanbrekende gelaagde batterij-ontwerp vormt deze nieuwe MacBook de toekomst van de notebook.”

Met slechts 13,1 mm op het dikste punt is het nieuwe ontwerp van de MacBook 24 procent dunner dan de 11-inch MacBook Air. De MacBook heeft een nieuwe, met precisie vervaardigde unibodybehuizing met geïntegreerde wifi-antennes en een klep met Apple logo van gepolijst roestvrij staal, is verkrijgbaar in drie stijlvolle afwerkingen – goud, zilver en spacegrijs – en is de eerste MacBook met een volledig metalen behuizing.

Een prettig toetsenbord is essentieel voor de Mac-beleving, en de nieuwe MacBook is ontworpen rond een volledig nieuw toetsenbord op volledige grootte. Om dit toetsenbord in de verbluffend slanke MacBook in te passen moest opnieuw worden nagedacht over de manier waarop het toetsenbord van een notebook werkt. Het nieuwe toetsenbord is 34 procent kleiner en is voorzien van een door Apple ontworpen vlindermechanisme dat 40 procent dunner is dan een traditioneel schaarmechanisme. Toch is de stabiliteit verviervoudigd, zodat een grotere precisie mogelijk is, waar de vingers de toets ook raken. Onder elke toets zorgen ‘dome-switches’ van roestvrij staal voor een duidelijk en direct contact tijdens het typen, terwijl elke toets op het nieuwe toetsenbord afzonderlijk wordt verlicht door een eigen led-lampje, dat elke toets een exact gekalibreerde en uniforme helderheid geeft.

De ideale partner voor een toetsenbord op volledige grootte is een 12-inch beeldscherm, en de nieuwe MacBook is dan ook voorzien van een indrukwekkend 12-inch Retina-display met een beeldverhouding van 16:10. Met slechts 0,88 mm is het Retina-display op de nieuwe MacBook het dunste Mac-beeldscherm ooit. Dankzij een groter diafragma voor elke pixel is het nieuwe Retina-display ook uiterst efficiënt: het gebruikt 30 procent minder energie dan het Retina-display van bestaande Macs maar levert hetzelfde helderheidsniveau. En met een resolutie van 2304 x 1440 komen tekst, foto’s en films tot leven met een fenomenale helderheid.

MacBook is ook voorzien van het compleet nieuwe Force Touch-trackpad dat een nieuwe mate van interactiviteit aan de Mac toevoegt. Het nieuwe trackpad heeft ingebouwde krachtsensoren waardoor je overal kunt klikken, en voelbare feedback voor een snel en uniform contact. Je kunt de hoeveelheid druk die nodig is om een klik te registreren zelfs aan je eigen smaak aanpassen. Op het Force Touch-trackpad is ook een nieuwe beweging mogelijk: force-klikken, een klik gevolgd door een wat hardere duwbeweging, voor taken als het opvragen van de definitie van een woord, het snel inzien van een kaart of het bekijken van een voorvertoning van een bestand.

Door gebruik te maken van miniaturisatietechnieken die in iPhone en iPad toegepast worden, beschikt MacBook over het meest compacte moederbord ooit in een Mac: 67 procent kleiner dan het moederbord van de 11-inch MacBook Air. Doordat er geen sprake is van bewegende onderdelen of ventilatoren is de nieuwe MacBook van begin tot eind ontworpen als de eerste Mac-notebook zonder ventilator, voor een geruisloze en efficiënte werking. MacBook is voorzien van de nieuwe Intel Core M-processor van de vijfde generatie (met een verbruik van slechts 5 watt) en Intel HD Graphics 5300. De uiterst efficiënte processors werken samen met optimalisaties in OS X en zorgen er zo voor dat de nieuwe MacBook de meest energiezuinige notebook ter wereld is.

De nieuwe MacBook is uitgerust met een baanbrekend batterij-ontwerp dat is opgebouwd uit individuele lagen die precies op maat zijn gemaakt voor de dunne, gebogen MacBook-behuizing. Het gevolg is een MacBook met een batterijcapaciteit die 35 procent hoger ligt dan mogelijk is met een traditionele batterij. Met deze batterij kun je tot wel 9 uur draadloos internetten en tot 10 uur films uit iTunes afspelen.

MacBook is ontworpen voor de draadloze wereld. Hij is ideaal om materiaal van je MacBook naar je HD-tv te streamen met AirPlay, snel bestanden uit te wisselen met AirDrop, of een draadloze koptelefoon te gebruiken. MacBook is uitgerust met de nieuwste draadloze technologieën, zoals ingebouwde 802.11ac wifi en Bluetooth 4.0 voor snelle draadloze aansluitingen.

Daarnaast heeft de nieuwe MacBook een geavanceerde USB-C-poort die uiterst klein is maar ongelooflijke veelzijdigheid en gebruiksvriendelijkheid biedt. USB-C is een nieuwe norm en biedt mogelijkheden voor opladen met een hoger wattage, gegevensoverdracht volgens USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps) en DisplayPort 1.2 – allemaal in één enkele connector die maar een derde van de grootte heeft van een traditionele USB-poort.

Elke nieuwe Mac wordt geleverd met OS X Yosemite, een krachtige nieuwe versie van OS X in een modern nieuw jasje, met krachtige nieuwe apps en de indrukwekkende nieuwe Continuïteit-voorziening die ervoor zorgt dat je Mac en iOS-apparaten nog beter op elkaar aansluiten.

iMovie, GarageBand en iPhoto en Pages, Numbers en Keynote worden gratis geleverd bij elke nieuwe Mac. Met iMovie maak je moeiteloos de prachtigste films, met GarageBand kun je nieuwe muziek maken of de piano of gitaar leren bespelen, en met iPhoto bewerk en deel je je beste foto’s. Met Pages, Numbers en Keynote kun je probleemloos indrukwekkende documenten, spreadsheets en presentaties maken, bewerken en uitwisselen. In Pages, Numbers en Keynote voor iCloud kun je een document maken op je iPhone of iPad, het op je Mac bewerken en samenwerken met vrienden – ook als die op een pc werken. Met de nieuwe Foto’s-app voor OS X blijft je groeiende foto- en videocollectie automatisch geordend en kun je gemakkelijk door je collecties navigeren. De Foto’s-app is onderdeel van een OS X Yosemite-update dit voorjaar.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De compleet nieuwe MacBook is vanaf vrijdag 10 april verkrijgbaar bij de Apple Online Store, de Apple Store en bepaalde erkende Apple resellers. MacBook is verkrijgbaar met een 1,1-GHz dual-core Intel Core M-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,4 GHz, 8 GB geheugen, 256 GB flashopslag en Intel HD Graphics 5300-processor vanaf € 1449 incl. btw, en met een 1,2-GHz dual-core Intel Core M-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,6 GHz, 8 GB geheugen, 512 GB flashopslag en Intel HD Graphics 5300-processor vanaf € 1799 incl. btw. Ga voor de volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires naar www.apple.com/macbook.

Back To Top