skip to Main Content
Apple Stelt ResearchKit Beschikbaar

Apple stelt ResearchKit beschikbaar

 Apple heeft ResearchKit, een software-framework dat is ontwikkeld voor medisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek, vandaag beschikbaar gesteld voor onderzoekers en ontwikkelaars. Artsen en wetenschappers kunnen dankzij deze tool vaker en nauwkeuriger gegevens van deelnemers verzamelen via hun mobiele devices. De eerste apps die zijn ontwikkeld met behulp van ResearchKit zijn al in gebruik. Daarmee wordt onderzoek gedaan naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson. Hoewel deze apps pas een aantal weken verkrijgbaar zijn in de App Store hebben al 60.000 iPhone-gebruikers zich aangemeld.* Vanaf vandaag kan de hele medische wetenschap met ResearchKit eigen apps ontwikkelen en kunnen ontwikkelaars nieuwe onderzoeksmodules toevoegen aan het opensource-framework.
“We zijn ontzettend blij met de reacties op ResearchKit. We voelen ons gesterkt door medici en onderzoekers, maar ook door alle deelnemers die willen bijdragen aan medisch onderzoek. Een onderzoek dat voorheen slechts een paar honderd deelnemers trok, kan nu op tienduizenden deelnemers rekenen”, zegt Jeff Williams, senior vice president of Operations bij Apple. “Overal ter wereld zijn medisch onderzoekers aan het bekijken hoe ze met ResearchKit nog meer ziektes kunnen onderzoeken. We denken dat dit platform een significante bijdrage kan leveren aan de kennis van gezondheid en welzijn van mensen overal ter wereld.”
Dankzij het opensource-framework kan elke medisch onderzoeker gebruikmaken van de basismodules van ResearchKit om onderzoek te doen naar gezondheid en welzijn, en om bepaalde ziektes beter te leren begrijpen. Daarnaast kunnen ontwikkelaars nieuwe modules bouwen op basis van de opensourcecode en zo bijdragen aan ResearchKit. In de aanpasbare basismodules zijn de standaardelementen van elk onderzoek opgenomen: toestemming van deelnemers, vragenlijsten en actieve taken.
  • Toestemming van deelnemers: toestemming van de deelnemers is een cruciale voorwaarde voor goed onderzoek. ResearchKit biedt onderzoekers een sjabloon voor een toestemmingsformulier. Dit sjabloon kan worden uitgebreid met meer informatie over het onderzoek en vervolgens elektronisch worden ondertekend door de deelnemers. Met deze module kan de onderzoeker bovendien eenvoudig extra elementen invoegen, zoals videofragmenten om het doel van de studie uit te leggen, of een interactieve quiz om te controleren of de deelnemers alle informatie goed hebben begrepen.
  • Vragenlijsten: deze module bevat een volledige gebruikersinterface voor vragenlijsten. Onderzoekers kunnen vragen specifiek afstemmen op deelnemers en de respons direct bekijken.
  • Actieve taken: met de takenmodule kunnen onderzoekers gericht gegevens verzamelen voor een onderzoek. Dat kan door deelnemers te vragen bepaalde handelingen uit te voeren, waarbij de geavanceerde sensoren van iPhone allerlei metingen doen. De basismodules bevatten taken waarmee motoriek, conditie, cognitie en stemgeluid kunnen worden gemeten. En omdat het framework een opensource-platform is, kunnen onderzoekers zelf meer taken aan ResearchKit toevoegen.
“Met ResearchKit kunnen we mensen over de hele wereld bereiken die willen meedoen aan medisch onderzoek, maar misschien niet weten hoe, of niet in staat zijn om zich aan te melden”, zegt Ricky Bloomfield, Director of Mobile Technology Strategy en Assistant Professor in Internal Medicine & Pediatrics aan Duke University. “Onze onderzoekers zijn net begonnen met de ontwikkeling van een interessant nieuw onderzoek op basis van het ResearchKit-framework. Daarmee kunnen we sneller gegevens verzamelen van meer deelnemers dan we gewoonlijk kunnen bereiken.”
“De iPhone is alomtegenwoordig en ResearchKit brengt zaken als toestemming, vragenlijsten en gegevensverzameling elegant samen. We verwachten dan ook dat ResearchKit de manier waarop we patiënten betrekken in medisch onderzoek drastisch gaat veranderen,” zegt Kenneth Mandl, MD, MPH van het Boston Children’s Hospital Informatics Program. “Nu we toegang hebben tot het ResearchKit-framework kan ons team aan de slag met het aanpassen van de basismodules en zelfs nieuwe modules voor dit onderzoek ontwikkelen.”
ResearchKit tovert iPhone om tot een krachtig hulpmiddel voor medisch onderzoek. Als de deelnemer toestemming geeft, kunnen ResearchKit-apps gegevens uitlezen van de geavanceerde sensoren in iPhone, waaronder de versnellingsmeter, de gyroscoop, de microfoon en gps. Zo krijgen onderzoekers inzicht in onder andere het activiteitenniveau, het geheugen en eventuele motorische beperkingen van de patiënt. ResearchKit werkt naadloos samen met HealthKit, een software-framework dat Apple tegelijk met iOS 8 heeft geïntroduceerd en waarmee ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om gezondheids- en fitnessapps met elkaar te laten communiceren. Als de deelnemer toestemming geeft, krijgen ResearchKit-apps de beschikking over gegevens uit de Gezondheid-app zoals gewicht, bloeddruk, bloedsuikerwaarden en het gebruik van astma-inhalatoren, die door apparaten en apps van andere fabrikanten worden gemeten.
Ga voor meer informatie over ResearchKit naar www.apple.com/researchkit. Informatie over toegang tot het opensource-framework is te vinden op www.researchkit.org.
* ResearchKit-apps zijn momenteel verkrijgbaar in de App Store in de VS (www.appstore.com/researchkit) en zullen in de toekomst in meer landen verkrijgbaar zijn. iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus en de iPod touch van de nieuwste generatie bieden alle ondersteuning voor ResearchKit-apps.
Back To Top