skip to Main Content

Apple maakt derde kwartaalcijfers bekend

Apple heeft de resultaten bekendgemaakt voor het derde kwartaal van het boekjaar 2015, dat werd afgesloten op 27 juni 2015. De nettokwartaalwinst bedroeg $ 10,7 miljard, ofwel $ 1,85 per aandeel, bij een kwartaalomzet van $ 49,6 miljard. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een omzet geboekt van $ 37,4 miljard, en een nettowinst van $ 7,7 miljard, ofwel $ 1,28 per aandeel. De brutomarge bedroeg 39,7 procent, vergeleken met 39,4 procent in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 64 procent van de totale omzet.

De groei is mede te danken aan de ongekend hoge verkoopcijfers van iPhone en Mac in het derde kwartaal, een recordomzet uit dienstverlening en de succesvolle introductie van Apple Watch.

“We hebben een fantastisch kwartaal achter de rug. De omzet die we met iPhone hebben behaald lag 59 procent hoger dan in dezelfde periode van het vorige jaar, en ook de Mac deed het goed. Onze omzet uit dienstverlening is hoger dan ooit dankzij de App Store. En de introductie van Apple Watch is uitmuntend verlopen”, zegt Tim Cook, CEO van Apple. “De verwachtingen voor Apple Music zijn hooggespannen en we kijken uit naar de release van iOS 9, OS X El Capitan en watchOS 2 in de herfst.”

“In het derde kwartaal verliep onze groei sneller ten opzichte van de eerste zes maanden van het boekjaar 2015. De omzet lag 33 procent hoger en de winst per aandeel steeg met 45 procent”, zegt Luca Maestri, CFO van Apple. “We hebben een zeer sterke cashflow uit bedrijfsactiviteiten van $ 15 miljard gerealiseerd en via ons kapitaalterugvloeiingsprogramma hebben we meer dan $ 13 miljard uitbetaald aan aandeelhouders.”

Apple geeft de volgende indicaties voor het vierde kwartaal van het boekjaar 2015:
• Een omzet tussen de $ 49 miljard en $ 51 miljard
• Een brutomarge tussen de 38,5 en 39,5 procent
• Exploitatiekosten tussen de $ 5,85 miljard en $ 5,95 miljard
• Andere inkomsten/uitgaven ter hoogte van $ 400 miljoen
• Een belastingtarief van 26,3 procent

De raad van bestuur van Apple heeft aangekondigd een cashdividend van $ 0,52 per algemeen Apple aandeel uit te keren. Het dividend wordt per 13 augustus 2015 uitgekeerd aan aandeelhouders die op 10 augustus 2015 einde werkdag als zodanig zijn geregistreerd.

De conference call waarin de resultaten van het derde kwartaal van boekjaar 2015 worden besproken, kan vanaf 21 juli 2015 worden beluisterd via www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq315. Deze webuitzending blijft vanaf die datum gedurende circa twee weken beschikbaar.

Back To Top