skip to Main Content
Column: Apple Music; Het Is De Beleving

Column: Apple Music; het is de beleving

Is er een mooiere manier om van muziek te genieten dan op het terras van een hippe tent, ergens aan de grachten van Amsterdam, in de zon, met m’n laptop voor me op het tafeltje en een extrakoud biertje onder handbereik? Ik denk het niet. M’n iPhone ligt naast de MacBook, schuin achter het glas waarin ik in het geel belletjestreintjes langzaam omhoog zie bewegen. Auto’s en fietsers rijden in een bijna continue stroom voorbij en af en toe een tram. Lijn 10. Ik zie ze maar hoor ze niet, want in m’n oren stroomt heerlijke muziek vanuit de witte oordopjes mijn gretige gehoorgangen binnen (Joss Stone). Dit is genieten. Ik zit hier omdat ik me heb voorgenomen om een artikel te schrijven over Apple Music, de muziekdienst die Apple een aantal weken geleden op de wereld heeft losgelaten en waarop ik vanaf dag één geabonneerd ben.

Ik heb lang met dit artikel gewacht. Om de een of andere reden was ik er nog niet klaar voor. Ondertussen verscheen de een na de andere recensie over Apple Music en ik heb er vele gelezen. Ik heb me verbaasd, ik ben het met enkele schrijvers eens geweest en heb soms gelachen over de in mijn ogen negativistische manier waarop sommige stukjesschrijvers in de “aanval” gingen en bijna niets heel lieten van de nieuwe Apple muziekservice. Het duurde dit keer betrekkelijk lang voordat ik mijn hoofd om een nieuw Appleproduct heen meende te hebben maar ik heb geduldig gewacht op het juiste moment. Dat moment kwam vanochtend, toen ik met mijn scooter over de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal reed. Ik had m’n oordopjes in en luisterde op Apple Music naar het nieuwste album van een van mijn favoriete bands (Arena) toen ineens twee zinnen in me opkwamen waarmee ik mijn artikel zou gaan beginnen: Muziek is een van de mooiste dingen die de mensheid heeft voortgebracht. Met Apple Music doet Apple daar op eigen wijze recht aan.

Deze twee zinnen zijn voor mij de essentie van waarom ik vanaf de eerste dag, tegen het bezetene aan, een grote fan van Apple Music ben en waarom ik, tegen het irritante aan, mijn omgeving probeer te motiveren om de Deezers en Spotify’s van deze wereld vaarwel te zeggen en over te stappen op Apple Music. Ik lijk een fanatieke fanboy die alleen maar de positieve kanten ziet, die wil uitleggen en toelichten en elke kritiek te lijf gaat met een kanonnade van tegenargumenten en luisterrijke opgepoetste voorbeelden. Kijk dan hoe mooi, kijk!!

Ik denk al jarenlang dat muziekconsumptie uiteindelijk niet meer gebaseerd zal zijn op het bezit van platen, schijfjes of bestanden maar op persoonlijke abonnementen op het recht en de mogelijkheid om muziek af te spelen en er op elk willekeurig moment, op elke plaats en op al je apparaten van te kunnen genieten. Ik heb daar in het verleden op AppleNieuws.nl wel eens over geschreven. Ik ben de afgelopen jaren abonnee geweest van bijna iedere muziek-streaming-dienst en ik was met Spotify, Deezer en Google Music al bijna zover om de schakelaar definitief over te halen en afstand te doen van mijn “muziekbezit”, alle fysieke muziek dus “weg te doen” en alleen nog maar via streaming te luisteren. Apple Music heeft mij nu het laatste zetje in die richting gegeven omdat het alles biedt dat ik als muziekliefhebber wil hebben en nodig heb. Méér nog, want waar het bij de andere muziekdiensten vooral ging om wie de grootste muziekcatalogus had, is er bij Apple Music een aspect bijgekomen waar al die partijen die eerder op de markt waren nog niet of maar heel beperkt aandacht aan hadden gegeven. Dat aspect is gevoel en beleving!

Muziek ís gevoel en beleving. Al het mooie dat ooit door mensen in muziek is bedacht, gecomponeerd, gezongen of gespeeld vond zijn oorsprong in het kleine doch krachtige scala van de menselijke gevoelens. Muziek is niet alleen maar geluid, of een band, een zangeres of een liedje. Luisteren naar muziek is een totaalbeleving van associaties leggen, herinneringen naar boven laten komen, kleuren zien, geuren menen waar te nemen, ineens kippenvel krijgen of gevoelens die worden losgemaakt ontdekken. Muziek is emotie. Het wordt gemaakt door mensen voor andere mensen. Het is bijna per definitie positief en optimistisch, want niemand maakt muziek vanuit chagrijn of haat. Als het wel treurig is dan heeft het een doel, als uitlaatklep of het zoeken van gemeenschappelijkheid of steun. Het verbindt en brengt mensen samen.

Muziek is een kostbaar goed dat zorgvuldig en met respect behandeld moet worden. Apple heeft dit buitengewoon goed in de gaten en spreekt het ook telkens weer uit, soms concreet maar vaker – bijna constant – als een onderliggende boodschap en ondertoon. Dit uitgangspunt is ook in Apple Music alom aanwezig en vormt naar mijn mening de spil waaromheen de hele muziekdienst is opgebouwd en vormgegeven. Liefde en respect voor muziek en de artiesten. Als dit je opvalt en als dit je aanspreekt, dan wordt iets dat door anderen simpel “een zoveelste streaming muziekdienst” wordt genoemd (omdat Apple ook een graantje wil meepikken) ineens het beste dat er is en stijgt het ver boven de rest van de aanbieders uit!

Dan de dienst zelf. Daar is veel over te vertellen. Het icoon van Apple Music is als een geheime toegangspoort naar een muzikaal universum. In dat universum kun je eindeloos rondstruinen, luisteren, kijken, uitproberen en proeven van al het moois dat er beschikbaar is. Als iets je bevalt dan voeg je het toe aan je eigen lijst of download je het album of de tracks via wifi naar je portable apparaat zodat je “offline” kunt luisteren en geen mobiele data verbruikt. Er is een muziekcatalogus van meer dan 30 miljoen nummers waarin je – uitzonderingen daargelaten en wanneer je muzieksmaak niet te extreem buiten het gangbare ligt – bijna alles wat er aan populaire muziek ooit gemaakt is kunt terugvinden. Je kunt dus je eigen lijst vullen (zoals je vroeger cd’s verzamelde en in je kast zette) en naar believen afspeellijsten maken die je vervolgens ook weer kunt delen met anderen. Vrienden kunnen tracks aan een gedeelde lijst toevoegen.

Er zijn video’s, door redacteuren van Apple en bekende muziekbronnen (Rolling Stone, Shazam, etc) samengestelde afspeellijsten, lijsten die gekoppeld zijn aan activiteiten zoals lezen, koken, sporten, in de zon liggen of “even helemaal niks’, tips over nieuw verschenen muziek of muziekvideo’s en een hele sectie gewijd aan jou. “Voor jou” biedt een lijst van suggesties en tips die wordt samengesteld op basis van je muziekbibliotheek (je lijst en je afspeellijsten), de muziekvoorkeuren die je hebt aangegeven toen je Apple Music voor het eerst startte en de muziek die je hebt “ge-liked” tijdens het afspelen. Het “Voor jou” onderdeel van Apple Music leert je steeds beter kennen en is daardoor ideaal voor het ontdekken van nieuwe muziek binnen je eigen smaakgebied…. en het werkt!

Om de muziekbeleving binnen Apple Music nog een extra dimensie te geven heeft Apple het onderdeel “Connect” ingebouwd waarbinnen artiesten een eigen pagina kunnen aanmaken waarop zij allerlei soorten “content” aan hun fans kunnen aanbieden. Connect vult zich gestaag met steeds weer nieuwe artiesten die op deze manier dichter bij hun fans kunnen komen. Voor fans biedt het de mogelijkheid om speciale extra’s te bekijken en beluisteren van hun favorieten. Er zijn video’s, songteksten, persoonlijke berichten, live clips, concertagenda’s en doorverwijzingen naar nieuwe tracks of releases die binnen Apple Music beschikbaar zijn.

Naast al dit moois zit er in Apple Music als klap op de vuurpijl ook nog een ingebouwd radiostation “Beats 1” dat wereldwijd 24×7 non-stop muziek uitzendt. Het station wordt gehost door drie top Dj’s waaronder de bekende BBC presentator Zane Lowe, aangevuld met een scala aan andere vaste en bekende gast Dj’s. Sir Elton John is daar zelfs een van. Beats 1 heeft het doel om mensen samen te brengen door middel van het wereldwijd gelijktijdig uitzenden van de beste muziek die er is. Het is inderdaad mooi en verbroederend als je beseft dat Beats 1 de mogelijkheid biedt om op wereldwijde schaal met miljoenen tegelijk op hetzelfde moment mee te swingen op een en hetzelfde nummer. Stel je eens voor! Alleen al hierom vind ik dat Apple Music een plek verdient in de eregalerij van de geschiedenis van de populaire muziek en (maar dan draaf ik misschien door) zelfs een beetje meewerkt aan het bereiken van de wereldvrede.

Apple Music is ‘immersive’ zoals ze in de VS zeggen. Overal om je heen dus. Je dompelt jezelf als het ware onder in de muziekbeleving. Multidimensionaal, rijk en ogenschijnlijk oneindig diep. Een universum. Als je eenmaal in Apple Music bent dan kom je in een wereld waar het om beleving, ontdekken, gevoel en emotie gaat. Je vindt er nagenoeg alles wat je muzikale hartje begeert. Je eigen favorieten, nieuwe ontdekkingen, updates van je idolen en het fantastische radiokanaal Beats 1. Kleurig, mooi en vrolijk, dat is Apple Music ook. De App is rijk aan functionaliteit en vol aan “inhoud”, het duurt even voordat je precies weet hoe alles werkt en waar je de functies kunt vinden maar alles is er, en het is allemaal schitterend vormgegeven. De foto’s en afbeeldingen zijn kraakhelder, fris en ze spetteren van je iPhone scherm af. De video’s zijn in HD en de kwaliteit van het geluid is zeer goed.

Apple Music is beschikbaar voor al je mobiele Apple apparaten, Macs en PCs. Op Macs en PCs is het beschikbaar binnen iTunes en voor Android wordt in de loop van de herfst een App verwacht! Een abonnement kost slechts 10 Euro per maand, dat is de prijs van één reguliere Cd! De eerste drie maanden zijn gratis en je kunt per maand opzeggen. Als je van muziek houdt dan is er eigenlijk geen enkele goede reden om het niet op zijn minst te proberen. Je zult zien en horen en beleven dat Apple met Apple Music iets bijzonders heeft gecreëerd dat onmogelijk op de hoop van andere vergelijkbare diensten mag worden geschoven. Duik erin!

Back To Top