skip to Main Content
OS X El Capitan Vanaf 30 September Beschikbaar

OS X El Capitan vanaf 30 september beschikbaar

Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat OS X El Capitan, de nieuwste versie van ’s werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem, vanaf woensdag 30 september beschikbaar is als gratis update voor Mac-gebruikers. El Capitan borduurt voort op de revolutionaire functies en het fraaie design van OS X Yosemite. El Capitan doet er qua Mac-gebruikerservaring nog een schepje bovenop, met verbeteringen in het vensterbeheer, ingebouwde apps en het zoekprogramma Spotlight. De dagelijkse activiteiten – zoals het openen van en het schakelen tussen apps, het bekijken van pdf-bestanden en het gebruik van e-mail – gaan nu nog sneller en soepeler.

“Mensen werken graag met een Mac, niet in de laatste plaats omdat OS X zowel kracht als gebruiksgemak biedt”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. “El Capitan zorgt ervoor dat je Mac nog prettiger werkt en verbetert de prestaties op allerlei kleine puntjes die samen een groot verschil maken. De reacties op ons OS X-bètaprogramma zijn ontzettend positief. Met El Capitan kunnen onze klanten met nog meer plezier op hun Mac werken.”

Verbeterde Mac-gebruikerservaring
Met El Capitan gaat alles wat je wilt doen op je Mac eenvoudiger en handiger. Dankzij het gestroomlijnde Mission Control zie je in één oogopslag alles wat je op je Mac hebt geopend en houd je de boel makkelijker op orde. Met een swipe-beweging laat je Mission Control alle vensters op je bureaublad in één strook naast elkaar weergeven, zodat je nog sneller bij het gewenste venster bent. Als je bureaublad te rommelig wordt, sleep je simpelweg een venster naar de bovenkant van je beeldscherm. Zo maak je een nieuwe space waar je al je werk kunt herschikken. En met de nieuwe Split View-functie plaats je automatisch twee appvensters schermvullend naast elkaar, zodat je met beide apps kunt werken zonder te worden afgeleid.

Spotlight is nog slimmer in El Capitan. Je vindt er nu aandelenkoersen, weersomstandigheden en -voorspellingen, sportuitslagen, competitieschema’s, ranglijsten en informatie over sporters. Je kunt Spotlight ook in spreektaal vragen een bestand te zoeken. Als je bijvoorbeeld “e-mail van Hans in april” typt, of “presentatie waar ik gister aan heb gewerkt”, zoekt Spotlight het juiste bestand voor je op. Je kunt het formaat van het Spotlight-venster aanpassen om meer resultaten te zien of het venster verplaatsen naar een andere plek op je desktop.

De ingebouwde apps in OS X werken in El Capitan nog beter. Safari heeft nu Pinned Sites, een functie waarmee je je favoriete websites open en actief houdt, en een nieuwe knop waarmee je snel het geluid van elk browsertabblad kunt uitzetten. Nieuw in Mail is Smart Suggestions, een functie die namen of activiteiten in een Mail-bericht herkent en voorstelt om de naam of de activiteit met één klik aan je contacten of agenda toe te voegen. Je kunt nu net als in iOS berichten verwijderen met een swipe-beweging, en je kunt met meerdere e-mails werken met Mail in schermvullende weergave. In Foto’s kun je vanaf nu de locatie bewerken, de omschrijving van een groep foto’s wijzigen en albums sorteren op datum of titel. Daarnaast kun je naar hartenlust bewerkingen uitvoeren met fotobewerkingsextensies van je favoriete externe ontwikkelaars.

In El Capitan vind je ook een geheel vernieuwde Notities-app. Hiermee kun je foto’s, pdf-bestanden, video’s en andere bestanden slepen en neerzetten in een notitie. Vanuit andere apps kan direct inhoud worden toegevoegd met behulp van het Deel-menu. Denk bijvoorbeeld aan weblinks uit Safari of locaties uit Kaarten. Ook kun je eenvoudig checklists aanmaken om je belangrijke taken in de gaten te houden, en het nieuwe bijlagenoverzicht biedt een handige weergave zodat je gemakkelijk vindt waar je naar zoekt. Met iCloud worden notities gesynchroniseerd. Je kunt dus notities aanmaken op een apparaat, om daarna de inhoud aan te passen of items af te vinken op een ander apparaat.

Verbeteringen in systeemprestaties
Met OS X El Capitan worden de systeemprestaties op de hele Mac beter. Veel dagelijkse activiteiten gaan nu nog sneller en soepeler. Metal, de baanbrekende grafische technologie van Apple, versnelt Core Animation en Core Graphics, zodat rendering op systeemniveau tot wel 50 procent sneller wordt en de efficiëntie tot 40 procent omhoog gaat. Hierdoor wordt de grafische weergave van de dagelijks gebruikte apps sneller.* Metal profiteert optimaal van de CPU en GPU zodat ‘draw calls’ wel tien maal sneller worden uitgevoerd. Het resultaat: een soepelere gebruikerservaring in games en professionele apps.*

El Capitan biedt ook een verbeterde taalondersteuning, met onder andere een nieuw Chinees systeemlettertype voor zowel traditioneel als vereenvoudigd Chinees, met 50.000 fraai ontworpen tekens voor een helder en goed leesbaar scherm. De invoermethoden voor het Chinees bieden nu regelmatig bijgewerkte woordenlijsten en een slimmer suggestievenster. El Capitan maakt het invoeren van Japanse tekst sneller door automatisch Hiragana in geschreven Japans om te zetten, zodat er minder noodzaak is om woordomzettingen afzonderlijk te selecteren en bevestigen. Met vier nieuwe Japanse letterbeelden kun je nu ook het perfecte lettertype voor documenten selecteren.

Prijzen en beschikbaarheid
OS X El Capitan is vanaf woensdag 30 september beschikbaar als gratis update in de Mac App Store. El Capitan biedt ondersteuning voor alle Macs uit 2009 of nieuwer, en voor een aantal modellen uit 2007 en 2008.

* Tests uitgevoerd door Apple in augustus 2015, waarbij gebruik is gemaakt van 13-inch MacBook Pro-systemen met een 2,7-GHz Intel Core i5-processor, 128 GB flashopslag en 8 GB RAM. Getest met een prerelease-versie van OS X versie 10.11. Niet alle functies en voorzieningen zijn beschikbaar op alle apparaten. De prestaties kunnen variëren, afhankelijk van de systeemconfiguratie, belasting door apps en andere factoren.

Back To Top