skip to Main Content
Uitspraak EU Hof Raakt Clouddiensten In De VS

Uitspraak EU Hof raakt clouddiensten in de VS

Vandaag deed het Europees Hof van Justitie een gevoelige uitspraak voor internetbedrijven in de Verenigde Staten. Het hof is van mening dat de Verenigde Staten onvoldoende bescherming biedt aan zijn gebruikers en dit kan verstrekkende gevolgen hebben.

Dat het Europese Hof van Justitie deze uitspraak deed kwam door een conflict tussen de Oostenrijkse student Max Schrems en Facebook. De student wilde dat Ierse privacywaakhond onderzoek deed na de gegevensbescherming in de Verenigde Staten, maar deze weigerde en zo kwam de student uit bij het Europese Hof van Justitie.

In 2001 werd de Verenigde Staten nog door de Europese Unie bestempeld als land waar je je gegevens veilig kan opslaan (Safe Harbor-verdrag), maar daar is nu dus door hogerhand een streep doorgezet.

De reden is niet dat de (meeste) internet-bedrijven niet bereidwillig willen zijn om zijn gebruikers te beschermen, maar door het feit dat de autoriteiten in de Verenigde Staten het niet zo nauw nemen met de privacy van deze gebruikers. Iets wat al eerder aan het licht kwam door Edward Snowden.

Onduidelijk is nog wat de gevolgen precies zullen zijn voor bedrijven met servers in de Verenigde Staten waar gegevens opstaan van gebruikers uit de EU zoals bijvoorbeeld bij de clouddienst van Apple. Maar dat deze internetbedrijven een serieus probleem hebben is wel duidelijk.

Back To Top