skip to Main Content
Review: Epson EcoTank ET-2550 Printer

Afbeelding: Epson / Epson EcoTank ET-2550

Review: Epson EcoTank ET-2550 Printer


Een veel gehoorde klacht bij het gebruik van een printer zijn de dure inktpatronen die je met regelmaat moet vervangen. Gebruikers worden hierdoor terughoudend met afdrukken blijkt uit onderzoek. Dat betreft zijn de gebruikers tegenwoordig steeds meer kostenbewust.

 En daar heeft Epson volgens eigen zeggen nu een antwoord op met zijn nieuwe EcoTank printers. Met deze nieuwe printers wil Epson inspelen op de vraag naar het ‘probleemloos printen van alledaagse documenten tegen ultra lage kosten met de kwaliteit die je van Epson mag verwachten’. En dat wordt mede mogelijk gemaakt doordat deze printers zijn uitgerust met het nieuwe navulbare inkttanksysteem. Het gedoe met het vervangen en met regelmaat bestellen van inktpatronen is hiermee verleden tijd.

Epson stelde ons in de gelegenheid om de ET-2550 uit te kunnen proberen, dit model is net als de ET-2500 bedoeld voor de thuisgebruiker die veel afdrukt.

Ontwerp Epson EcoTank ET-2550
De Epson EcoTank ET-2550 is een 3-in-1 inkjetprinter, waarmee printen, scannen en kopiëren mogelijk is. Op het eerste gezicht dus niets bijzonders, maar wie aan de zijkant van deze printer kijkt ziet iets anders dan dat we gewend zijn. Namelijk het nieuwe ontworpen geïntegreerde inkttanksysteem van Epson. En daar draait het allemaal bij deze nieuwe printer (en andere printers uit deze serie) om, maar daar dadelijk meer over.

De printer heeft een zwarte kunststof behuizing en is door zijn inkttanksysteem aan de zijkant iets groter (489 x 300 x 169 mm) dan dat we normaal gewend zijn. Aan de voorkant zit het bedieningspaneel, met de nodige bedieningsknoppen en een klein LCD-scherm, dat we zelf omhoog moeten klappen. Daaronder vinden we een uitvoerlade om het papier op te vangen. Ook deze moeten we met de hand openen. Erg luxe komt dit jammergenoeg niet over. Daarbij voelt het ook fragiel aan. Maar de tijd zal het uitmaken of dit ook daadwerkelijk zo is. Tevens is er aan de voorkant een aansluiting voor een SD-kaart. Hiermee kun je dus je foto’s rechtstreeks via de printer uitprinten.

Bovenop de printer vinden we de scanner en deze is te bedienen via het bedieningspaneel of rechtstreeks via de Mac, of iOS device zoals een iPad. Met zijn 1.200 dpi x 2.400 dpi kan deze scanner prima foto’s inscannen. Ook is deze printer dankzij deze scanner te gebruiken als kopieermachine. Een optie die ik zelf erg handig vind.

Aan de achterkant vinden we de papierinvoer (verborgen onder een klepje dat eerst geopend moet worden), een USB-aansluiting en de aansluiting voor het netsnoer.Installatie van de printer
Normaal ben je gewend om de inktpatronen te plaatsten. Maar dat gaat bij deze EcoTank printer iets anders. Bij deze printer worden 4 flessen met inkt bijgeleverd (magenta, cyaan, geel en zwart). Deze moet je in zijn geheel legen in de inkttanks aan de zijkant. Let wel goed op met je kleding! 

Zodra de printer voor de eerste keer aangaat zal de inkt de leidingen vullen. Dit proces duurt even. In elke fles zit overigens 70 ml inkt, net zoveel als je kwijt kan in het inktreservoir van de betreffende kleur, en dat is een groot verschil met de “normale” inkpatronen die meestal gemiddeld zo 4,7 ml hebben.

Bij deze printer wordt een cd bijgeleverd voor de installatie van de printerdriver en aanvullende software. Echter kun je deze printerdriver en software ook downloaden via www.epson.sn (inderdaad .sn). Het installeren van de nodige software en driver gaat via de website prima. Je kunt ook aangeven of de software voor een extra computer nodig is, dit voor het geval je de printer al hebt geïnstalleerd. Het aansturen van de printer kan via de USB-aansluiting of via de Wi-Fi. Dit laatste moet je wel op de printer eerst instellen, zoals het gebruikte netwerk en wachtwoord.

Op de Mac wordt er door de installatie een map “Epson Software” aangemaakt. Daarin kun je de geïnstalleerde software vinden zoals de Event Manager, Epson Scan en Epson Connect Printer Setup. Met de Event Manager kun je bijvoorbeeld aangeven waar je je gemaakte scans wilt opslaan, deze applicatie is ook zeer belangrijk als je een scanopdracht rechtstreeks van de ET-2550 geeft. Met de Epson Scan kun je op afstand je documenten scannen. Het zou overigens mooi zijn als Epson deze applicatie eens een makeover geeft. Het heeft nog steeds een windows-achtige uiterlijk na al die jaren dat Epson deze applicatie standaard al meelevert. Wil je op afstand naar huis kunnen afdrukken, dan kan dat via de applicatie Epson Connect Printer Setup, hiermee krijg je de mogelijkheid, na registratie van je printer, om een email-adres aan te maken. Alles wat je nu naar dit nieuwe email-adres stuurt wordt dan geprint op het moment dat de ET-2550 aangaat. Op je accountpagina die erbij hoort kun je alles overzien.

Naast de software die je via de cd of website kunt installeren zoals hiervoor beschreven, is er ook de app Epson iPrint voor de iPad en iPhone. Deze app is noodzakelijk voor de bediening vanaf je iOS device. Je kunt de gratis app vinden in de app store.

Inkttanksysteem, duurzaamheid en papierinstellingen
De Epson EcoTank ET-2550 is zoals reeds eerder vermeld uitgerust met een inkttanksysteem en daardoor onderscheid deze printer zich met de rest. Doordat de vier inktreservoirs afzonderlijk 70 ml inkt kunnen bevatten zijn er meer dan voldoende afdrukken te maken. Volgens Epson maximaal 4.000 pagina´s in zwart-wit en 6.500 pagina´s in kleur. En daardoor zou deze printer ook een mooie oplossing kunnen zijn voor op een klein kantoor.

Afbeelding: Epson / Epson EcoTank ET-2550

Mocht een inktreservoir leeg zijn dan kan deze eenvoudig worden bijgevuld met een nieuwe inktfles van 70 ml. Deze zijn te koop voor nog 9,99 euro bij Epson! Even een vergelijking in mijn oude Epson printer koste, via de webwinkel van Epson, een kleuren-inktpatroon van 4,7 ml ruim 11,49 euro en zwarte inktpatroon van 6,2 ml 13,49 euro. Deze zwarte inktpatroon zou volgens opgave goed zijn voor 220 pagina’s.

Door deze kostenbesparing kun je zeer goedkope afdrukken maken. Epson heeft uitgerekend dat een gemiddelde gebruiker met volle inkttanks zo 2 jaar onbekommerd kan afdrukken, en dat je hierdoor een kostenbesparing tot 70 procent hebt. En dat is natuurlijk prettige gedachte. Net als het idee dat je voorlopig geen inktpatronen meer hoeft te bestellen en te vervangen.

In het printermenu op je Mac kun je aangeven in welke kwaliteit (maximaal 5.760 x 1.440 dpi) en met welk papiersoort, zoals fotopapier, je de print wil maken. En wat ik tot nu toe heb geprint ziet er prima uit. Dit is mede te danken aan het minimale druppelformaat van 3 pl, met Variable-Sized Droplet-technologie. Mocht je willen overstappen naar een ander papierformaat dan kun je dit in je printmenu of op de printer zelf aangeven. De formaten die ondersteund worden zijn: A4, A5, A6, B5, C6 (envelop), DL (envelop), No. 10 (envelop), Letter Legal-formaat, 9 x 13 cm, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 13 x 20 cm, 20 x 25 cm, 100 x 148 mm, 16:9 of gedefinieerd door de gebruiker.

Afdrukken doet de ET-2550 volgens opgave van Epson met een snelheid van 15 Pagina’s/min Kleur (gewoon papier) en 33 Pagina’s/min Monochroom (gewoon papier). Over een foto doet hij 27 seconden in het formaat van 10 x 15 cm (Epson Premium Glossy Photo Paper).

“De ET-2500 wordt geleverd met de Micro Piezo-printkoptechnologie van Epson waardoor hoogwaardige afdrukken zijn gegarandeerd.“

Een opmerkelijk punt is de papierinvoer. Je zou verwachten van een printer in deze prijsklasse dat er een ingebouwde papierlade aanwezig zou zijn. Maar Epson heeft er voor gekozen om het papier via de achterkant in te voeren. En dat betekent dat je na gebruik het papier eventueel moet verwijderen om daarna deze invoer te kunnen sluiten met een klepje. Dit om stof tegen te gaan. Je kunt in deze papierinvoer 100 normale vellen papier kwijt. 

Een ander punt is dat het dubbelzijdig afdrukken op een Mac niet gaat. Waarom Epson dit niet voor elkaar krijgt blijft een raadsel. Op de windows-pc werkt deze optie wel, maar je zult zelf het papier wel zelf moeten omdraaien, geen fraaie oplossing. Een andere optie dat ook niet werkt op de Mac is het meegeven van een watermerk. Maar deze laatste optie zul je waarschijnlijk niet veel gebruiken.


Conclusie

De Epson EcoTank ET-2550 is met zijn adviesprijs van rond de 299 euro een printer die bedoeld is voor de gebruiker die veel afdrukt. Zijn grootste kracht, naast de prima afdrukken, is het inkttanksysteem en zijn goedkope navulbare inkt. Zo betaal je per inktfles met een inhoud van 70 ml bij Epson maar 9,99 euro. Iets waar je voorlopig overigens niet aan hoeft te denken, want met de meegeleverde inkt kun je 2 jaar vooruit volgens Epson. Afdrukken wordt hierdoor erg goedkoop en kan een kostenbesparing opleveren tot zo 70 procent (volgens de berekeningen van Epson). Ook is het mooi meegenomen dat dit een zgn. 3-in-1 inkjetprinter is. Waarmee dus printen, scannen en kopiëren mogelijk is.

Minder enthousiast zijn we over de uitvoering van dit model. Zo moet je alles met de hand bedienen zoals bijvoorbeeld het uitklappen van het bedieningspaneel en de uitvoerlade, is het LCD scherm erg klein, en kunnen we niet dubbelzijdig afdrukken. Ook de keuze van de papieraanvoer aan de achterkant i.p.v. een normale papierlade is naar onze mening een gemiste kans, iets wat we bij andere fabrikanten ook vaak tegenkomen. Daarnaast is het aantal van 100 papiervellen wat je kunt plaatsen in de papieraanvoer misschien net te weinig als je de printer voor kantoortoepassingen wilt gebruiken. Daarvoor zou je beter aan de ET-4500 of ET-4550 kunnen denken.

Waardering: ★★★★☆ 

(Met dank aan Epson voor het toesturen van de Epson EcoTank ET-2550!)

Back To Top