skip to Main Content

Apple maakt recordresultaten bekend

Apple heeft de resultaten bekendgemaakt voor het eerste kwartaal van het boekjaar 2016, dat werd afgesloten op 26 december 2015. De nettowinst voor dit kwartaal bedroeg $ 18,4 miljard, ofwel $ 3,28 per aandeel, bij een recordomzet van $ 75,9 miljard. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een omzet geboekt van $ 74,6 miljard, en een nettowinst van $ 18 miljard, ofwel $ 3,06 per aandeel. De brutomarge bedroeg 40,1 procent, vergeleken met 39,9 procent in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 66 procent van de totale omzet.

“Ons team heeft Apple het allerbeste kwartaal tot nu toe bezorgd. Dat record is mede te danken aan de meest innovatieve producten ter wereld en de ongekend hoge verkoopcijfers van iPhone, Apple Watch en Apple TV”, zegt Tim Cook, CEO van Apple. “Verder verliep de groei van onze dienstverlening dit kwartaal nog sneller en hebben we onlangs een nieuwe mijlpaal bereikt: er zijn inmiddels meer dan een miljard Apple computers en devices in gebruik.”

“Onze uitmuntende verkoopcijfers en de goede marges hebben gezorgd voor de allerhoogste nettowinst en winst per aandeel tot nu toe, ondanks de lastige macro-economische situatie”, aldus Luca Maestri, CFO van Apple. “We hebben dit kwartaal een cashflow uit bedrijfsactiviteiten van $ 27,5 miljard behaald en we hebben meer dan $ 9 miljard laten terugvloeien naar onze investeerders in de vorm van dividend en de terugkoop van aandelen. We hebben nu $ 153 miljard van ons kapitaalterugvloeiingsprogramma van $ 200 miljard voltooid.”

Apple geeft de volgende indicaties voor het tweede kwartaal van het boekjaar 2016:

• Een omzet tussen de $ 50 en $ 53 miljard
• Een brutomarge tussen de 39 en 39,5 procent
• Exploitatiekosten tussen de $ 6 miljard en $ 6,1 miljard
• Andere inkomsten/uitgaven ter hoogte van $ 325 miljoen
• Een belastingtarief van 25,5 procent

De raad van bestuur van Apple heeft aangekondigd een cashdividend van $ 0,52 per algemeen Apple aandeel uit te keren. Het dividend wordt per 11 februari 2016 uitgekeerd aan aandeelhouders die op 8 februari 2016 einde werkdag als zodanig zijn geregistreerd.

De conference call waarin de resultaten van het eerste kwartaal van boekjaar 2016 worden besproken, kan vanaf 26 januari 2016 worden beluisterd via www.apple.com/investor/earnings-call/. Deze webuitzending blijft vanaf die datum gedurende circa twee weken beschikbaar.

Back To Top