skip to Main Content

Apple breidt gezondheidsapps uit met CareKit

Apple heeft CareKit aangekondigd, een nieuw softwareframework dat ontwikkelaars helpt om mensen actiever hun eigen medische toestand te laten controleren. Met iPhone-apps die CareKit gebruiken kunnen patiënten gemakkelijker hun behandelplannen volgen en hun symptomen en medicatie bijhouden. Zo krijgen ze een beter inzicht in hun eigen gezondheid. Omdat de informatie ook met dokters, verplegend personeel of familieleden kan worden uitgewisseld, kunnen gebruikers van CareKit-apps een actievere rol vervullen als het gaat om hun eigen gezondheid.

“We staan versteld van de enorme invloed die ResearchKit al heeft gehad op de snelheid en omvang van medische onderzoeken en beseffen dat veel van dezelfde principes ook een rol kunnen spelen bij de individuele gezondheidszorg”, zegt Jeff Williams, Chief Operating Officer van Apple. “Wij denken dat het heel belangrijk is om mensen de tools te geven om hun eigen gezondheidstoestand te bepalen. Met apps die gebruikmaken van CareKit is dit al mogelijk, want hiermee kunnen gebruikers een actievere rol spelen bij hun eigen gezondheidszorg.”

CareKit is vanaf volgende maand beschikbaar als opensource-framework. De ontwikkelaarscommunity kan dan de eerste vier modules uitbreiden die al door Apple zijn ontwikkeld. Dat zijn:

  • Care Card, waarmee mensen hun eigen behandelplannen en actiepunten kunnen bijhouden, zoals het innemen van medicatie of het doen van oefeningen voor fysiotherapie. Activiteiten kunnen automatisch worden gevolgd en vastgelegd via sensoren in Apple Watch of iPhone.
  •  Symptom and Measurement Tracker, waarmee gebruikers eenvoudig hun symptomen kunnen vastleggen en kunnen aangeven hoe ze zich voelen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun temperatuur opgeven om te bepalen of er sprake is van een infectie, of aangeven of ze pijn hebben of moe zijn. Updates kunnen bestaan uit antwoorden op eenvoudige vragen, foto’s om de toestand van een wond vast te leggen of activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van de versnellingsmeter en gyroscoop van iPhone, bijvoorbeeld om het bereik van een beweging vast te leggen.
  • Insight Dashboard, waarin symptomen worden afgezet tegen actiepunten in Care Card om snel het resultaat van een behandeling te tonen.
  • Connect, waarmee mensen gemakkelijk informatie over hun gezondheid en eventuele veranderingen daarin kunnen uitwisselen met artsen, zorgteams of familieleden en met hen kunnen communiceren.

“ResearchKit maakte al snel duidelijk dat mobiele apps bij uitstek geschikt zijn om goedkope, hoogwaardige klinische onderzoeken uit te voeren met een ongeëvenaarde reikwijdte”, zegt Ray Dorsey, arts, David M. Levy Professor of Neurology aan University of Rochester Medical Center. “We hopen dat CareKit de hiaat opvult tussen onze onderzoeksresultaten en de dagelijkse zorg voor onze parkinsonpatiënten. Dit is een totaal nieuwe kans voor de democratisering van de onderzoekspraktijk en de medische wetenschap.”

Ontwikkelaars van apps voor gezondheid en welzijn staan te popelen om deze CareKit-modules te integreren in apps voor parkinsonpatiënten, apps om het herstel na een operatie te volgen, apps om thuis de eigen gezondheid te bepalen, apps voor diabetespatiënten, apps om de geestelijke gezondheid te bepalen en apps voor zwangere vrouwen.

  • Sage Bionetworks en University of Rochester gebruiken CareKit om het mPower ResearchKit-onderzoek om te vormen tot een waardevolle tool waarmee patiënten op de hoogte blijven van hun gezondheid en artsen van de behandeling.
  • Texas Medical Center ontwikkelt apps voor de begeleiding en ondersteuning van acht miljoen patiënten die een traject volgen om hun gezondheid te verbeteren door middel van meer contact met ondersteunende teams.
  • Beth Israel Deaconess Medical Center geeft patiënten meer inzicht in hun eigen chronische gezondheidstoestand door gebruik te maken van apparaten om thuis de toestand te bepalen en de gegevens veilig in HealthKit te bewaren.
  • One Drop biedt diabetespatiënten betere mogelijkheden om hun gezondheid te controleren.
  • Start van Iodine helpt gebruikers van antidepressiva om te bepalen of hun medicatie helpt en stelt artsen in staat om hen betere zorg te bieden.
  • Glow, Inc. zal CareKit-modules integreren in de zwangerschapsapp Glow Nurture, die vrouwen helpt om tijdens hun zwangerschap gezond te blijven.

Ga voor meer informatie naar www.apple.com/carekit.

Back To Top