Skip to content

Nostalgie met DxO FilmPack 5Het digitale tijdperk heeft inmiddels al jaren de tradionele analoge fotocamera ingehaald. Veel fotografen, voornamelijk de oudere generatie onder ons, zullen nog met weemoed terugdenken aan dit tijdperk. Zo ontwikkelde men vaak zelf de gemaakte foto’s in de eigen gemaakte donkere kamer. De afdrukken werden gemaakt op zorgvuldig gekozen papier. Deze waren in verschillende formaten en eigenschappen beschikbaar.Maar nog belangrijker voor de fotograaf was het kiezen van het juiste fotorolletje. Zo kon men kiezen uit fotorolletjes met verschillende eigenschappen. Zoals bijvoorbeeld de gevoeligheid, de korrel en uiteraard de keuze voor kleur of zwart/wit. Fabrikanten speelde hier handig op in. Tegenwoordig zijn er nog maar een handvol van deze fabrikanten zoals ILFORD over voor de fanatiekelingen die zich nog steeds bezig houden met analoog fotograferen. En dat blijkt best nog een behoorlijke groep te zijn.Maar zoals ik dit verhaal al begon is de analoge fotocamera ingehaald door de tijd. En fotograferen we tegenwoordig digitaal. Het afdrukken in de donkere kamer is nu vervangen door de computer. En daarmee kunnen we ook de nodige aanpassingen maken met programma’s als Adobe Photoshop en Lightroom. Verschillende fabrikanten maken het ons nog makkelijker om voor deze programma’s plugins (aanvulling van de software) te maken die ons werk uit handen nemen.Eén van deze fabrikanten is DxO en die heeft wel een hele mooie plugin, die zeker de oudere fotograaf zal aanspreken. Namelijk de plugin DxO FilmPack 5. Met deze plugin kunnen de eigenschappen van het ouderwetste fotorolletje worden nagebootst. De fabrikant heeft in deze plugin, die trouwens ook als standalone programma beschikbaar is, namelijk de eigenschappen van uitéénlopende fotorolletjes van vele fabrikanten opgenomen. Door uit één van deze presets waar de eigenschappen zijn onder gebracht te kiezen, haal je in een handomdraai het nostalagische gevoel van het ouderwetse fotorolletje terug. Uiteraard geeft de fabrikant je de gelegenheid om de presets aan te passen of een eigen te maken. Zelf zet ik graag mijn gemaakte kleurenopnames om naar zwart/wit (zie: www.eddiehorstman.com). Dit doe ik in Adobe Lightroom, maar een dergelijke plugin zoals die van DxO geeft vaak een mooie meerwaarde aan het eindresultaat.

De plugin DxO FilmPack 5 is op het moment in de aanbieding tot en met 31 maart. Zo kost de Essential Edition nu 49 euro i.pv. 99 euro, dit is dan wel de basisversie. Voor de uitgebreide versie de ELITE Edition betaal je nu 99 euro i.p.v. 129 euo. Maar wil je het eerst uitproberen om de koop te rechtvaardigen dan kun je aan de slag met de trial die op de website staat van deze fabrikant.

Back To Top