skip to Main Content
Apple Toont MacOS Sierra Preview

Apple toont macOS Sierra preview

Apple heeft een voorproefje laten zien van macOS Sierra. Deze belangrijke update van ’s werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem biedt nieuwe functies die de Mac slimmer en handiger maken dan ooit. Siri werkt nu ook op de Mac en biedt gloednieuwe opties om gebruikers te helpen bij de dingen die ze dagelijks op hun bureaublad doen. Met Siri kunnen gebruikers informatie opzoeken, documenten zoeken en zoekresultaten vastpinnen of slepen en neerzetten. Ze kunnen er zelfs de systeemvoorkeuren mee aanpassen. Dankzij de naadloze integratie met iCloud is alles wat op het bureaublad en in de map ‘Documenten’ staat, ook beschikbaar op je iPhone en iPad. Zo heb je dus al je bestanden altijd bij de hand. Met het universele klembord kun je tekst, afbeeldingen, foto’s en video’s van het ene Apple device naar het andere kopiëren. Apple Pay komt beschikbaar in macOS Sierra, dus het wordt nog eenvoudiger om veilig en afgeschermd online te winkelen. Met Foto’s kun je waardevolle momenten herbeleven, de fotobibliotheek ordenen en als een echte professional de mooiste foto’s maken.

“macOS Sierra is een belangrijke update die de Mac slimmer en handiger maakt dan ooit. Vertrouwde apps zijn nog beter geworden en er zijn tal van geweldige nieuwe functies”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. “In macOS Sierra kun je nu met Siri informatie opvragen, bestanden zoeken en multitasken. Je hebt overal toegang tot je bureaublad en de map ‘Documenten’, je kunt kopiëren en plakken tussen Macs en iOS-devices en je kunt dierbare herinneringen ophalen met Foto’s.”

Siri nu ook op de Mac
Siri op de Mac zet je met één klikje aan het werk. De vertrouwde functionaliteit van Siri is nu ook beschikbaar op de Mac, met gloednieuwe opties die speciaal voor het bureaublad zijn ontwikkeld. Siri is eenvoudig in te schakelen via het Dock, de menubalk of het toetsenbord. Je kunt dan je stem gebruiken om informatie op te zoeken, bestanden te zoeken en berichten te versturen. Zo kun je Siri vragen een specifiek document te zoeken waar je de dag ervoor aan gewerkt hebt. Of laat Siri een vergadering in je agenda zetten of een FaceTime-gesprek starten. Met Siri op de Mac kun je ook Siri-zoekresultaten naar een document of e-mail slepen. Je kunt Siri-zoekresultaten vastpinnen in het Berichtencentrum zodat je bijvoorbeeld sportuitslagen of aandelenkoersen kunt bijhouden. En je kunt met Siri zelfs de systeemvoorkeuren aanpassen, herinneringen instellen en je fotobibliotheek doorzoeken. Siri werkt nu dus op alle vier de softwareplatforms van Apple, iOS, macOS, watchOS en tvOS, en handelt per week in 36 landen zo’n twee miljard verzoeken af.

Je bureaublad en documenten op al je devices
Met macOS Sierra zijn alle bestanden op je bureaublad en in je map ‘Documenten’ nu overal toegankelijk, op een andere Mac, op een iOS-device en zelfs op je pc. Je bewaart de bestanden gewoon op je bureaublad of in je map ‘Documenten’ zoals je gewend bent en kunt er vervolgens overal en altijd bij. Op je iPhone en iPad gebruik je daarvoor de iCloud Drive-app of iCloud.com en op je pc gebruik je de iCloud voor Windows-app. Wanneer je op een tweede Mac inlogt, staan je bestanden al automatisch op het bureaublad en in de map ‘Documenten’, op dezelfde plek waar je ze bewaard hebt.

Kopiëren en plakken tussen devices
Met de verbeterde Continuïteit-voorzieningen in macOS Sierra sluiten je Apple devices nog beter op elkaar aan. Dankzij het universele klembord is alles wat je op het klembord zet via iCloud beschikbaar op al je Apple devices. Je kunt tekst, afbeeldingen, foto’s en video’s snel en gemakkelijk van je Mac naar je iPhone en iPad kopiëren en andersom.

Tabbladen in vrijwel elke app
Je kunt in macOS Sierra efficiënter navigeren. De populaire tabbladfunctie van Safari is nu namelijk ook beschikbaar in andere Mac-apps die het gebruik van meerdere vensters ondersteunen, zoals Kaarten, Mail, Pages, Numbers, Keynote en Teksteditor, en zelfs apps van andere leveranciers. Door tabbladen te gebruiken, kun je in Kaarten meerdere locaties bekijken zonder je huidige locatie kwijt te raken. Je kunt tekst kopiëren tussen Pages-documenten in schermvullende weergave en je kunt in Mail aan meerdere e-mails tegelijk werken.

Beeld in beeld op de Mac
Terwijl je aan iets werkt, kun je iets anders in de gaten houden. In macOS Sierra kun je een video uit Safari of iTunes in een apart venster op je bureaublad laten afspelen en gewoon met je andere werk doorgaan. Je kunt het videovenster zelfs groter of kleiner maken, slepen en in een hoek van het scherm vastpinnen. De video blijft in beeld als je tussen spaces schakelt, dus je hoeft niets te missen.

Winkelen via je Mac met Apple Pay
Gebruikers winkelen graag online via hun Mac en met Safari in het nieuwe macOS gaat dat nu nog makkelijker. Met Apple Pay op het web kun je eenvoudig beveiligde en afgeschermde aankopen doen op deelnemende websites. Je hoeft het nummer van je creditcard of betaalpas niet meer aan de webwinkel door te geven en de kaartnummers worden ook niet op je device of op een server van Apple bewaard. Kijk bij het afrekenen of er een Apple Pay-knop op de website staat en rond je aankoop vervolgens af met Touch ID op je iPhone of met je Apple Watch. Alle communicatie tussen je devices en de Apple Pay-servers wordt met sterke versleutelingstechnieken beschermd en je aankopen worden niet via Apple Pay gevolgd.

Herinneringen ophalen met Foto’s
Met de nieuwe functie ‘Aandenkens’ in Foto’s kun je favoriete en misschien al vergeten momenten weer even terughalen. Hiermee worden namelijk automatisch fotoverzamelingen aangemaakt van bijzondere momenten, zoals de eerste verjaardag van je kind, je trouwdag of een verre reis. Dankzij een nieuwe geavanceerde techniek kan Foto’s nu de mensen, plaatsen en voorwerpen op foto’s analyseren met behulp van gezichts-, object- en plaatsherkenning op het device zelf. Op basis daarvan en van locatiegegevens worden foto’s in albums geordend. Met de functie ‘People’ worden foto’s automatisch in albums gegroepeerd op basis van wie er op de foto staat. Met ‘Places’ worden foto’s nu op een wereldkaart weergegeven, zodat je kunt zien waar de foto’s zijn genomen. En met de nieuwe functie ‘Brilliance’ kun je heel eenvoudig als een professional te werk gaan. Je kunt bepaalde onderdelen uitlichten en contrast toevoegen om details beter zichtbaar te maken.

Andere functies in macOS

  • Als je al op je Apple Watch bent ingelogd en daarmee naar je Mac loopt, word je met Auto Unlock automatisch ingelogd op je Mac.
  • Met de functie voor geoptimaliseerde opslag wordt ruimte op je Mac vrijgemaakt door minder vaak gebruikte onderdelen in iCloud te bewaren. Ook word je eraan herinnerd om al uitgevoerde installatieprogramma’s te verwijderen. Dubbele downloads, cache-onderdelen en logbestanden worden zelfs automatisch voor je opgeruimd.
  • Met Berichten worden gesprekken alleen maar boeiender. Je kunt nu vanuit de app webkoppelingen bekijken en videofragmenten afspelen. Je kunt reacties plaatsen in de vorm van een hartje of een duim omhoog of met Tapback direct in een tekstballon reageren. Met grotere emoji’s geef je een bericht meer impact.
  • Met Apple Music in iTunes kun je nog eenvoudiger nieuwe muziek ontdekken en door nieuwe of exclusieve releases bladeren.

Privacy in macOS
Beveiliging en privacy staan centraal bij de ontwikkeling van Apple hardware, software and voorzieningen. Dankzij de totaalversleuteling in iMessage en FaceTime worden je gegevens zo beveiligd dat ze niet door Apple en door anderen kunnen worden gelezen. Voorzieningen als Siri en Kaarten sturen gegevens naar de servers van Apple, maar deze gegevens worden niet gebruikt om een profiel van een gebruiker op te bouwen. Foto’s maakt gebruik van technologie op het device zelf om foto’s te ordenen op basis van gezichts-, object- en plaatsherkenning.

Vanaf macOS Sierra gebruikt Apple een nieuwe technologie, Differential Privacy. Hiermee kunnen de gebruikspatronen van een groot aantal gebruikers worden blootgelegd zonder de privacy van individuele gebruikers in gevaar te brengen. In macOS Sierra helpt deze technologie om de Autocorrectie-functie en de suggesties voor de opzoekfunctie in Notities te verbeteren.

Beschikbaarheid
De Developer Preview van macOS Sierra is vanaf vandaag beschikbaar op developer.apple.com voor deelnemers aan het Apple Developer Program. Mac-gebruikers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor het macOS Sierra-bètaprogramma en kunnen de software vanaf juli downloaden van beta.apple.com. De definitieve versie zal in het najaar gratis beschikbaar zijn in de Mac App Store. Ga voor meer informatie naar apple.com/macos/sierra-preview. Sommige functies kunnen worden gewijzigd en sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of talen beschikbaar.

Back To Top