
Review: Raumfeld Sounddeck
De televisies van tegenwoordig worden steeds dunner en uitgebreider. En dat is niet alleen te danken aan de interne mogelijkheden van de televisie maar ook aan de externe apparatuur die je er op aan kunt sluiten. Denk maar eens aan de mooie Apple TV, die tovert de televisie helemaal om in een mooi multimedia-spektakel.
Toch kleeft er ook een nadeel aan de huidige televisies en dat is dat de audio in veel gevallen te wensen overlaat. Niet verwonderlijk, want er is doordat ze zo dun zijn geworden geen plaats meer voor een fatsoenlijke speaker. Gelukkig zijn er daar de nodige oplossingen voor. Zo kun je uiteraard de TV aanluiten op je audioinstallatie, maar een steeds grotere groep mensen hebben genoeg van al die draden en extra speakers. Daarop introduceerde meerdere fabrikanten de soundbar en soundbase (een soundbar hang je onder de tv aan de muur en een soundbase plaats je onder de TV) om de consument tegemoet te komen. Deze producten, die uitgerust zijn met speakers en werken zonder externe versterker, sluit je op een eenvoudige manier aan op de televisie. Eventueel kun je zelfs kiezen voor een model met een aparte subwoofer.
De soundbar/soundbase zijn in verschillende modellen en prijsklasses verkrijgbaar. Wij kregen van Teufel de gelegenheid om de Raumfeld Sounddeck eens in de praktijk uit te proberen.
“Teufel is al sinds 1979 bezig met audioproducten en niet geheel onverdienstelijk, meerdere prijzen wist men in de wacht te slepen. In 2010 werd het bedrijf Raumfeld toegevoegd. Dit bedrijf, oorspronkelijk opgericht in 2008, is gespecialiseerd in hifi streaming systeem met draadloze speakers.”
Het ontwerp
De Raumfeld Sounddeck is zoals de naam misschien al doet vermoeden een soundbase (soms ook wel soundplate genoemd…). Deze plaats je dus onder de televisie. Het is een opvallende verschijning door zijn mooie voorkomen. De Raumfeld Sounddeck is namelijk gemaakt van MDF, zoals het hoort te zijn en is verkrijgbaar in het trendy wit/zwart zoals ons review-exemplaar of helemaal mat-zwart. Hiervoor heeft men hoogwaardige slijplak gebruikt. Aan de voorkant zit een heel klein frontje van aluminium met een aantal knoppen voor de bediening en twee leds voor de status. Aan de voorkant en deels aan de zijkanten is deze soundbase afgewerkt met een zwart speakerdoek.
Klein is de Raumfeld Sounddeck niet uitgevallen met zijn formaat van 41cm diep x 73cm breed x 11cm hoog. Daarnaast is het met zijn 12 kilo ook geen lichtgewicht. Maar door deze robuustheid en zijn zeven aluminium poten, kan hij behoorlijk wat gewicht dragen. Het plaatsen van de meeste TV’s zal dan ook geen enkel probleem zijn. Gelukkig is het geen product wat je dagelijks zult verplaatsen.
Maar nog belangrijker dan hoe de buitenkant eruit ziet is natuurlijk wat er aan de binnenkant van de Raumfeld Sounddeck te vinden is. En daar vinden we het nodige, zoals 6 speakers en 2 subwoofers met een diameter van 13cm die aan de onderkant zitten. Dit alles wordt aangestuurd door een geïntegreerde 280 Watt Class D versterker. Genoeg om je buren lastig te kunnen vallen. De Raumfeld Sounddeck beschikt verder over een ingebouwde WiFi om zodoende dit apparaat te kunnen opnemen in je netwerk.
Aansluitingen
Aan de achterkant vinden we naast de stroomtoevoer en de aan/uit schakelaar, ook een ethernetaansluiting voor een utp-kabel, een analoge aanluiting, een HDMI aansluiting, een optische aansluiting, een USB-aansluiting en een resetknop. Bluetooth ontbreekt in het rijtje en dat is een gemiste kans.
De HDMI-, analoge en optische aansluiting kun je gebruiken om de Raumfeld Sounddeck aan te sluiten op je TV. De HDMI aansluiting is een HDMI-ARC (Audio Return Channel), niet alle TV’s ondersteunen dit. Maar mocht dit wel het geval zijn, dan kun je deze het best gebruiken. Met HDMI-ARC wordt het audio-signaal naar de Raumfeld Sounddeck gestuurd i.p.v. de speakers en kun je je eigen afstandbediening gebruiken (ik heb dit laatste niet kunnen testen!). Het is ook de standaard aansluiting. Mocht je niet over zo moderne aansluiting beschikken, dan kun je ook de optische of analoge aansluiting gebruiken. Wel moet je dit aangeven in de app die je gratis kunt downloaden. Over deze app zullen we dadelijk nog wat meer vertellen.
Slim bedacht door de makers is dat je externe apparatuur kunt aansluiten op de analoge aansluiting en zelfs het aansluiten van een harddisk of USB-stick is mogelijk via de USB-poort, waar bijvoorbeeld je muziek opstaat.
Afstandsbediening
Bijgeleverd wordt ook een fraaie aluminium gefreesde (zware) afstandsbediening met alleen de hoognodige knoppen erop. Je zou biijna denken dat de Jonathan Ive, de top-ontwerper van Apple, is ingeschakeld voor het ontwerp. Zo is er een knop met een kleine led om de Raumfeld Sounddeck in de standby-mode te zetten (een willekeurige knop indrukken op de afstandsbediening haalt hem weer uit de standby-mode). Drie knoppen om de juiste broninvoer te kunnen selecteren. Vier numerieke preset-knoppen om de Raumfeld Sounddeck in een andere geluids-modus te kunnen zetten. Je hebt hierbij de keuze uit Stereo, Arena, Theater en Voice.
In de muziekmodus kun je deze vier preset-knoppen zelfs programmeren met bijvoorbeeld je samengestelde speellijst of favoriete radiozender die je kunt vinden in de app (over deze app vertel ik dadelijk iets meer…). Heb je je keuze gemaakt dan laat je deze radiozender spelen en druk je een paar seconden de presetknop in waaronder je hem wilt opslaan.
Het mooie is dat als je daarna de bewuste presetknop indrukt, je voorgeprogrammeerde radiostation gaat spelen. De app hoef je nu niet meer eerst op te starten. Wil je even pauzeren tijdens het spelen dan druk je op de knop met het Raumfeld-logo. Nogmaals drukken en hij speelt weer verder. Heb je net TV gekeken en staat hij daardoor nog op de filmmodus, druk dan eerst op de knop met het Raumfeld-logo.
De Raumfeld-App
Om de Raumfeld Sounddeck goed te kunnen bedienen en te installeren is de gratis app van Raumfeld nodig. Bij het installeren van deze app voor de eerste keer wordt de Raumfeld Sounddeck geconfigureerd. Een stappenplan helpt je hiermee. Het is makkelijker dan het lijkt. Wel doe je er goed aan om na afloop van de configuratie de app even door te lopen. Let ook even goed op of de invoerbron goed geselecteerd is (bij ons was dat analoog).
In de app kun je zelf zones aanmaken (bv. de woonkamer, slaapkamer, etc.) voor het geval je meer apparatuur van Raumfeld of Teufel hebt. Deze kun je afzonderlijk bedienen met de app.
De Raumfeld Sounddeck is ook inzetbaar als muziekbron. In de app vind je dan ook verschillende opties om hier gebruik van te maken. Zo kun je een radiostation selecteren of je eigen invoerbron, zoals bijvoorbeeld de USB of de analoge aansluiting die achter op je Raumfeld Sounddeck zit. Zelfs een verbinding met je NAS is geen probleem.
De app zoekt ook naar muzieknummers die op je iOS-device staan om deze te kunnen afspelen. Mocht dit niet genoeg zijn dan kun je een muziekdienst selecteren zoals Spotify, SoundCloud, TIDAL, Internetradio TuneIn, Napster of Google Cast.
Maar en daar komt de grote maar, er is geen ondersteuning voor Apple Music… Zover mij bekend zal dit ook voorlopig niet worden toegevoegd. Gelukkig hebben we hier een nieuwe Apple TV aangesloten op de TV en kunnen daardoor toch gebruik maken van de streamingdienst van Apple.
Mocht je geen Apple TV hebben dan kun je overwegen om de bluetooth-module van Teufel te kopen, deze kost 59 euro, en deze is aan te sluiten op de achterkant van de Raumfeld Sounddeck, zodat je kan streamen van je iPad, iPhone of Mac. Nadeel is wel dat de analoge en usb-aansluiting hiervoor worden gebruikt. Had je de analoge aansluiting in gebruik voor je TV, dan zal je moeten kijken of je de optische aansluiting hiervoor kan gebruiken.
Een andere handige maar zeker ook belangrijke optie in de app, is de equalizer. Hiermee kun je naar eigen smaak het geluid aanpassen. Deze optie werkt zowel in de muziek als film-modus.
Wil je de subwoofer aanpassen dan zul je dit moeten doen in het configuratie-scherm van de Raumfeld Sounddeck. In dit scherm kun je trouwens ook aangeven of en wanneer de Raumfeld Sounddeck in de eco-modus, hiermee gebruikt hij minder dan 2 Watt. En wil je rekening houden met je buren dan kun je daar ook de nachtmodus aanzetten. Hierdoor wordt de bas in ’s avonds getemperd. Een tijdschema ontbreekt jammergenoeg.
Hoe klinkt het?
Zoals ik eerder vertelde beschikt de Raumfeld Sounddeck over vier verschillende geluid-modussen voor de TV. Zo kun je kiezen uit Stereo, Arena, Theater en Voice. (Raumfeld noemt dit de Wellenfeld technologie, ontwikkeld door eigen soundengineers).
Deze modussen heb ik uitgeprobeerd met verschillende speelfilms om een goed beeld te kunnen krijgen. Moet wel met klem benadrukken dat het een persoonlijke interpretatie is!
Stereo:
De naam zegt eigenlijk al waar het voor bedoelt is en zo klinkt het ook. Deze modus gebruik je eigenlijk alleen wanneer je muziek afspeelt. Het klinkt goed en zuiver, maar voor modenere nummers zou ik misschien eerder voor een andere preset kiezen. In deze modus worden de buitenste speakers gebruikt i.c.m. de subwoofer.
Arena:
Voor een speelfilm maar ook voor een concertregistratie is deze optie voor mij op het moment één van de twee favorieten. Het geluid is zuiver en de kleinste geluids-details komen naar voren. Niet onbelangrijk is dat het geluid de woonkamer mooi vult, dit komt door de speakers aan de buitenkant. Ook de lage tonen komen zuiver over!
Theater:
Het verschil met de Arena-mode is dat deze wat minder ruimtelijk klinkt en waar de spraak iets meer de aandacht heeft. En dat komt de ene keer beter tot zijn recht dan de andere keer. Het is maar net wat je op dat moment afspeelt op je TV. Je krijgt in deze modus het gevoel dat je in de bioscoop zit. De subwoofer doet zijn werk goed, waardoor explosies erg mooi klinken. Eventueel net als bij de andere presets, kun je dit via de app nog meer naar eigen smaak instellen.
Voice:
Bij veel gesproken uitzendingen is dit de betere optie. De nadruk ligt dan ook meer op de spraak i.p.v. de lage tonen.
Welke modus je ook gebruikt, het geluid blijft zuiver ook bij een hoger volume. Je kunt zien dat de bouwers van dit product, veel ervaring hebben.
“In de app kun je zelf het geluid nog naar eigen wens aanpassen!”
Kleine bug?
Bij het uitzetten naar de standby-mode van de Raumfeld Sounddeck met de afstandsbediening, app of met de knop op de voorkant, kwamen we tot de ontdekking dat hij sporadisch van zelf weer aangaat na een aantal ogenblikken. De Raumfeld Sounddeck gaat bij geen gebruik overigens van zelf, mits je dit hebt aangegeven in de app, weer in de eco-stand.
Conclusie
De Raumfeld Sounddeck is niet de goedkoopste soundbase op de markt met een adviesprijs van 999 euro. Maar daarvoor krijg je wel een mooi afgewerkt product, met een geweldige geluidsweergave voor zowel de TV als voor je muziek. Meegeleverd wordt ook een handige (deels) programeerbare afstandsbediening.
Daarnaast hebben de makers ook veel aandacht besteed aan de gratis Raumfeld-app, waarmee je veel extra mogelijkheden hebt om de Raumfeld Sounddeck naar eigen smaak in te stellen.
Punt van kritiek is het ontbreken van Bluetooth en het ontbreken van Apple Music in de app.
Waardering: ★★★★☆
(Met dank aan Teufel voor het beschikbaar stellen van de Raumfeld Sounddeck!)