skip to Main Content

Apple krijgt naheffing van 13 miljard euro

Apple heeft vandaag te horen gekregen van de Europese Commissie dat het een naheffing van 13 miljard euro plus rente krijgt. Deze naheffing moet aan Ierland worden terug betaald. Apple had sinds begin de jaren negentig een afspraak over gunstige belastingvoorwaarden met Ierland en liet daarom de winst via Ierland lopen. Als tegenprestatie zou Apple voor banen zorgen en dat heeft het ook gedaan. In 2007 is overigens na onderhandelingen deze constructie voortgezet.Echter is de Europese Commissie nu na ruim 25 jaar van mening dat deze constructie niet kan. Reden is dat de Europese Commissie dit belastingvoordeel als illegale staatssteun ziet. En heeft daarom deze megaboete zoals deze naheffing wel genoemd mag worden uitgedeeld.Apple heeft nog niet gereageerd, maar zal ongetwijfeld in beroep gaan tegen deze naheffing. Onderwerp van het beroep zal wel eens kunnen gaan om het feit dat de afspraken gemaakt zijn met de Ierse overheid. En deze beslist over de belastingen in eigen land. Dit is net zoals bij andere landen nationaal geregeld en dus niet internationaal. De Europese Commissie heeft daar dus niets over te vertellen.

Het besluit van de Europese Commissie zal niet juichend worden ontvangen door de Amerikaanse overheid om het maar op zijn zachts uit te drukken. De Amerikaanse belastingdienst waarschuwde eerder zijn Europese collega’s al dat dit gevolgen kan hebben voor de onderlinge afspraken.

Back To Top