skip to Main Content
Review: Teufel REAL Z Koptelefoon

Review: Teufel REAL Z koptelefoon

Apple levert bij zijn iPhone in tegenstelling tot de iPad standaard EarPods en deze voldoen in de meeste gevallen prima. Maar mocht je misschien niet tevreden zijn, dan heb je tegenwoordig een uitgebreide keuze om een andere koptelefoon of in-ear-dopjes uit te zoeken. Verschillende fabrikanten spelen hier al jaren handig op in.

“De koptelefoon is uitgevonden in 1919 en in 1958 werd de stereo koptelefoon geïntroduceerd. De koptelefoon zou tientallen jaren later een grote opmars maken voor de consument, mede veroorzaakt door de walkman…”Eén van deze fabrikanten is de Duitse audiospecialist Teufel. Deze fabrikant levert verschillende koptelefoons en in-ear-dopjes. En één daarvan is de REAL Z, deze koptelefoon is de opvolger van de Aureol Real voor de kenners. 

Teufel was zo vriendelijk om ons een exemplaar van de REAL Z toe te sturen. Zodat wij zelf konden ondervinden of de koptelefoon aan onze verwachtingen kon voldoen.


Ontwerp

De REAL Z is gemaakt, afhankelijk van je keuze, van bruin of zwart kunstleer en is verder deels met aluminium afgewerkt. Teufel noemt het overigens geen bruin maar Coffee. Deze kleur is een schitterende combinatie met het aluminium!

Zwaar is de REAL Z overigens niet met zijn slechts 200 gram. En dat i.c.m. de zachte kunstlederen oorkussens geeft dit een prettig draagcomfort. De koptelefoon laat zich tevens makkelijk stellen voor de juiste pasvorm om je hoofd. Het aansluiten van het aansluitsnoer gebeurt aan de linkerkant van de koptelefoon.

Om de gebruiker goed te kunnen laten genieten is er gebruik gemaakt van twee hoogwaardige 44 mm-HD-drivers (ingebouwde luidsprekers) die door neodymium-magneten worden aangedreven zoals we kunnen terugvinden op de website van Teufel.

Het frequentiebereik van de REAL Z is met 18 t/m 22000 Hz meer dan goed te noemen. Zeker als we er van uit kunnen gaan dat het menselijke oor een bereik heeft van 20 Hz t/m 20000 Hz. Volgens opgave zou de geluidssterkte 102 +- 4 dB @ 1 kHz zijn. Deze waardes kan ik zelf niet meten voor controle!

De REAL Z heeft een half-open ontwerp waardoor het omgevingsgeluid deels wordt getemperd en dit bevordert het luisterplezier volgens opgave van Teufel. In de praktijk is dit inderdaad merkbaar. Omstanders zullen op hun beurt overigens ook niet veel geluidshinder ondervinden.

teufel_real_z_2

Meegeleverd
De REAL Z koptelefoon wordt aangeleverd door Teufel in een mooie kartonnen doos. Hierin vinden we naast de REAL Z een stevige zwarte met rood afgewerkte koffer om de koptelefoon veilig in op te kunnen bergen.

Aan de binnenkant van deze koffer zit een opbergvak. Daar vind je een verloopplug naar 6.35 mm en 2 hoogwaardige aansluitkabels met een minijack 3,5mm. De ene aansluitkabel heeft een lengte van 1,3 meter en de andere 3 meter. Deze laatste aansluitkabel is handig voor als je de koptelefoon in je audioinstallatie wil pluggen. Door deze opbergkoffer heb je alles netjes binnen handbereik.

Muzikale belevenis
Teufel belooft met de REAL Z een koptelefoon waar veel aandacht is besteed aan het basgeluid. En Teufel maakt zijn belofte waar. Op mijn muziekale reis van het vroegere werk van Santana en mijn tussenstop bij het luisteren van mijn favoriete band Queen, tot het klassiekere werk van Andrea Bocceli en zelfs tot het werk van Mozart doen de lage tonen het meer dan goed. 


apple_itunes_ equlizer

Wel zullen de liefhebbers van klassieke muziek waarschijnlijk de hogere en midden tonen wat meer willen bijstellen naar boven en de lagere tonen wat willen minderen. Dit kun je doen, als je natuurlijk Apple Music gebruikt, in de instellingen bij je iOS device. Daar zie je onderaan “Muziek” staan, als je daar naar toe gaat kun je de equlizer oproepen en een preset uitzoeken. Zit je achter je mac, dan kun je de equlizer vinden in de menubalk of met de sneltoets alt+cmd+e. Op de Mac is trouwens de equlizer ook zelf bij te stellen.

Conclusie
Teufel beloofde met de REAL Z een koptelefoon te leveren met een mooi basgeluid. En die belofte hebben ze waargemaakt. Het basgeluid is mooi vol en zuiver net als bij de midden en hogere tonen. Daarnaast ziet de REAL Z van Teufel er ook nog eens schitterend en goed afgewerkt uit. En niet geheel onbelangrijk, hij heeft een prettig draagcomfort. Inbegrepen is ook een mooie opbergkoffer en twee hoogwaardige aansluitkabels. Dat betreft heeft Teufel kosten noch moeite bespaard om een mooi product af te leveren.

De REAL Z heeft een adviesprijs van 179 euro en is alleen te bestellen via de website van Teufel.

Waardering: ★★★★★ 

(Met dank aan Teufel voor het beschikbaar stellen van de REAL Z!)

Back To Top