skip to Main Content
Review: Raumfeld Stereo Cubes

Review: Raumfeld Stereo Cubes

Op de redactie mochten we van Raumfeld, onderdeel van Teufel, wederom een mooi product ontvangen om deze uit te kunnen proberen. Dit maal zijn het de Raumfeld Stereo Cubes. Deze luidsprekers zijn net als het hele assortiment van Raumfeld draadloos d.m.v. Wi-Fi en voorzien van een interne versterker. Meegeleverd is ook de BT Link (Bluetooth-module) van Teufel. Op deze manier is het mogelijk om je Mac draadloos te verbinden met de Raumfeld Stereo Cubes. En daar ben ik persoonlijk zelf erg benieuwd naar.

Ontwerp
De Raumfeld Stereo Cubes hebben het formaat van 19,5 cm x 19,5 cm x 19,5 cm en zijn verkrijgbaar in wit of in het zwart. Ik heb de witte uitvoering mogen ontvangen en die zien er zeer trendy uit! Welke uitvoering je ook kiest, beide zijn gemaakt van mdf en afgelakt met slijtvaste lak. Deze afwerking is trouwens terug te vinden in de hele serie van Raumfeld. De voorkant is voorzien van ouderwets zwart speakergaas met in het midden een stuk van de speaker afgewerkt met een aluminium ring. Verder vinden we aan de voorkant een aluminium bediening voor het aan en uitzetten, volumeregeling en twee statusleds.

Aan de onderkant vinden vier rubberen noppen om trillingen te voorkomen. Hier had ik om eerlijk te zijn een mooiere oplossing verwacht. Het werkt wel, maar gezien er zoveel aandacht is besteed aan het design, zou je dit niet verwachten.

De achterkant van één van de twee Raumfeld Stereo Cubes (master) is voorzien van een line-ingang zodat je bijvoorbeeld je oude platenspeler kunt aansluiten. Een trend overigens die al jaren sterk in op mars is. Dat betreft is vinyl terug van weggeweest. Verder is er een aansluiting voor het 2 meter snoer naar de 2e speaker (slave), een utp-aansluiting, een usb-aansluiting, een resetknop, een aansluiting voor de voeding en een aan/uit schakelaar.

Aan de binnenkant van de Raumfeld Stereo Cubes zit een 2-weg coaxiaal systeem met een subwoofer en een dubbele bas reflex, zoals we kunnen lezen op de website van Raumfeld. Aangestuurd door een 160 Watt versterker.

Installatie
Installeren doe je met de hulp van de gratis app van Raumfeld, deze is in de App Store te downloaden. Het installatieproces is in enkele stappen eenvoudig door te lopen. De app van Raumfeld is een belangrijke schakel voor de Raumfeld Stereo Cubes. Want in de app kun je aangeven in welke zone je de luidsprekers wil plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan je werk of slaapkamer. Verder kun je hier diversen muziekdiensten starten. Jammergenoeg kent de app van Raumfeld (nog) geen ondersteuning voor Apple Music.

Ook aanwezig in deze app is de mogelijkheid om de Raumfeld Stereo Cubes op afstand aan of uit te zetten,het volume te regelen of in de eco-mode te laten gaan als de speakers niet gebruikt worden. Een tijdsbestek is aan te geven. Ook niet geheel onbelangrijk is de equalizer. Hiermee kun je het geluid van de Raumfeld Stereo Cubes beinvloeden.

De praktijk
De Raumfeld Stereo Cubes zien er goed uit. Maar belangrijker is natuurlijk hoe ze klinken. En mijn eerste indruk toen ik ze voor de eerste keer beluisterde, was niet geheel positief om eerlijk te zijn. Het geluid kwam vlak over en ik miste de warme klanken. Maar gelukkig bood de equalizer die je terug kunt vinden in de app van Raumfeld uitkomst. Hier kon ik de hoge, midden en lage tonen veranderen naar een setting waarmee de speakers beter tot zijn recht komen. Ik kan dan ook iedereen van harte aanbevelen om eens naar de setting van deze equalizer te kijken.

Zoals ik al in het begin van deze review vertelde was ik erg benieuwd of de Raumfeld Stereo Cubes i.c.m. de BT Link (Bluetooth-module) van Teufel goed met mijn Mac zou werken. Deze BT Link wordt op de achterkant aangesloten op de USB-ingang en line-ingang. Koppelen met de Mac is eenvoudig, ze worden namelijk gelijk herkend. Nadeel is wel dat de USB en line-ingang niet meer bruikbaar zijn voor andere doeleinden. Hoewel eventueel de USB-aansluiting kan worden overgeslagen als je met de netwerkadapter van de BT-Link wil werken. Dit had echter niet mijn voorkeur.

De combinatie van de BT-Link en mijn Mac werkt prima. Echter als de Raumfeld Stereo Cubes in de eco-mode gaan, kun je de speakers alleen weer actief krijgen door de aan/uit schakelaar in te drukken kwam ik al snel achter. En dat is jammer. Zelf wil ik niet elke keer de Raumfeld Stereo Cubes aanzetten als ik even geen geluid produceer via mijn Mac. Een eventuele oplossing zou kunnen zijn om de eco-mode uit te zetten of op het maximum van een uur te zetten. Dit maakt het al een stuk gebruiksvriendelijker.

Niet geheel onbelangrijk om te vermelden is dat de Mac niet te ver van de Raumfeld Stereo Cubes mag staan bij gebruik met Bluetooth. Bij meer dan 10 meter wordt de verbinding namelijk slecht of verbroken.

Conclusie
De Raumfeld Stereo Cubes zien er stijlvol uit. Maar minder positief ben ik over het geluid. Ze klinken namelijk standaard neutraal en missen de warme klanken. Dit is gelukkig deels op te lossen met de equalizer die in de gratis Raumfeld app te vinden is. Het is dan ook aan te bevelen om deze optie eens uit te proberen. De Raumfeld Stereo Cubes komen verder voor het geluid het best tot zijn recht in kleinere ruimtes, zoals bijvoorbeeld in de werk of slaapkamer

De bijbehorende app van Raumfeld doet het goed en is een belangrijk onderdeel van de Raumfeld Stereo Cubes. Hiermee doe je de installatie (en updates voor de speakers) en bedien je de speakers. De app ondersteund diverse muziekbronnen zoals bijvoorbeeld spotify en Tidal. Maar Apple Music onbreekt jammergenoeg.

De Raumfeld Stereo Cubes kosten 499 euro en zijn online te bestellen in de webwinkel van Raumfeld of in de winkel van Teufel in Amsterdam. Met regelmaat heeft Raumfeld leuke kortingacties, waardoor de Raumfeld Stereo Cubes vaak een stuk voordeliger zijn!

(Met dank aan Teufel voor het beschikbaar stellen van de Raumfeld Stereo Cubes!)

Waardering: ★★★☆☆ 

Back To Top