skip to Main Content
Qualcomm Krijgt Flinke Boete Voor Omkopen Apple

Qualcomm krijgt flinke boete voor omkopen Apple

Chipmaker Qualcomm krijgt van de Europese Commissie een boete van 997 miljoen opgelegd. Dit omdat de chipmaker Apple vijf jaar lang zou hebben betaald om alleen zijn chips te gebruiken. Hierdoor zouden de concurrenten buitenspel zijn gezet. Qualcomm zou Apple flinke kortingen hebben gegeven met de afspraak dat alleen hun chips, die gebruikt worden voor mobiele verbindingen, zouden worden gebruikt. Maar met de komst van de iPhone 7, waarin het geen chips meer gebruikt van Qualcomm, is Apple gestopt met deze regeling. Apple zou inmiddels alleen nog maar chips van Intel en MediaTek gebruiken. Qualcomm laat weten dat het in beroep gaat tegen de boete van de Europese Commissie.

Het is voor Qualcomm overigens niet de eerste keer dat het zo hoge boete krijgt. Eind 2017 legde de Taiwanese toezichthouder nog een boete van 652 miljoen euro op, omdat het bedrijf weigerde licenties te verstrekken aan fabrikanten. Een soort gelijke zaak speelde in China en Zuid-Korea. Ook de Amerikaanse toezichthouder is een onderzoek begonnen naar de praktijken van Qualcomm. Daarnaast lopen er nog verschillende rechtszaken die aangespannen zijn door fabrikanten die producten voor Apple maken. Ze beschuldigen de Qualcomm ervan te veel geld te vragen voor patentlicenties. Maar ook Apple zelf is een rechtszaak begonnen omdat het van mening is dat het nog geld te goed heeft van eerder gemaakte licentiekosten. Het zou gaan om een bedrag van ongeveer een miljard dollar.

Back To Top