Skip to content

Review: Teufel REAL blue NC hoofdtelefoon

Op de electronica-beurs IFA in Berlijn van vorig jaar verraste de Duitse audiospecialist Teufel de bezoekers met de geavanceerde Teufel REAL blue NC hoofdtelefoon. Inmiddels is deze hoofdtelefoon ook daadwerkelijk beschikbaar in de online store van de fabrikant. De Teufel REAL blue NC hoofdtelefoon is de opvolger van de Teufel MUTE BT, die we eerder hebben kunnen testen met een positief resultaat.

Teufel levert de draadloze Teufel REAL blue NC hoofdtelefoon in een keurige rood/zwarte kartonnen doos. Hierin vinden we een stevige transportcase met daarin de hoofdtelefoon en bijhorende snoeren, waaronder een snoer met bediening. Meegeleverd wordt ook een ouderwetse 3,5mm jacket. Tevens vinden we een beknopte Duitstalige handleiding. De Engelstalige versie is te downloaden als PDF via de website van Teufel.

De zwarte Teufel REAL blue NC is van kunststof en metaal gemaakt en is de meest geavanceerde hoofdtelefoon uit het assortiment. En dat is niet onbegrijpelijk met specificaties als high definition sound, Hybrid Noise Cancelling Technologie (NC), Bluetooth 4.0, ingebouwde microfoon en het nieuwe touch control. Daarnaast is er een goede lithium-ion batterij geplaatst om rond de 30 uur te kunnen genieten van je muzikale voorkeuren. Niet onbelangrijk is dat de hoofdtelefoon met een gewicht van 260 gram erg licht is en de zachte oorkussens voor een prettig draagcomfort zorgen. Opvallend aan deze hoofdtelefoon is ook het rode speaker-gaas in de oorschelpen. Dit geeft een mooie luxe uitstraling.

De Teufel REAL blue NC hoofdtelefoon in de praktijk
Het aan- en uitzetten en het koppelen met Bluetooth gaat eenvoudig met de twee knoppen aan de oorschelp. Je wordt door een Engelstalige vrouwelijke stem er op attent gemaakt dat er verbinding is gemaakt of dat de hoofdtelefoon wordt uitgezet. Ter ondersteuning brandt er ook een led.

De bediening gaat met de touch control die bovenop de rechter oorschelp zit. Dit is even een kwestie van gewenning, maar hij doet het goed. Met deze touch control kun je afspelen, pauzeren, een vorige of de volgende track afspelen, het volume regelen, een telefoon gesprek aannemen en Siri oproepen. Het is alleen jammer dat Siri, Spotify niet ondersteunt. Maar dat kun je Teufel niet kwalijk nemen. Voor de voice control maakt de Teufel REAL blue NC gebruik van een ingebouwde microfoon. Deze is van een goede kwaliteit blijkt bij het bellen en gebruik van Siri!

Om de geluidskwaliteit van de Teufel REAL blue NC te testen in de praktijk hebben we een divers muzikaal landschap afgespeeld. Van rock tot klassiek en van alles wat er tussen invalt. Te denken valt aan de legendarische band Queen (in de setting met Freddie Mercury uiteraard!), Pink Floyd, The Police, Dire Straits en de fantastische Nederlandse band Di-Rect. Voor het klassieke gedeelte is er o.a. geluisterd naar Beethoven. En bij alle nummers valt het op, dat de lage, midden en hoge tonen van de Teufel REAL blue NC perfect in balans zijn. Vooral de lage tonen laten een zeer goede indruk achter.

“De HD-drivers (speakers) bevatten een gevoelige membraan en beschikken over neodymium magneten om een mooie bas te kunnen weergeven. Het frequentiebereik van de Teufel REAL blue NC is 20 -20000 Hz. Dat is van belang voor de omvang van het aantal speelbare tonen. Het volumebereik is 93,5 +- 4 dB @ 1 kHz, 1 mW.”

Een andere functie die van belang kan zijn is de Hybrid Noise Cancelling Technologie (NC). Deze kun je aanzetten d.m.v. een schuifknop aan de linker oorschelp. Deze techniek zorgt ervoor dat het omgevingsgeluid word getemperd. En het is inderdaad merkbaar in de praktijk, maar in een geringe mate. Verwacht dus geen wonderen. Persoonlijk vind ik het geen minpunt als er wat omgevingsgeluid te horen is als je onderweg bent. Zo kun je in ieder geval beter anticiperen als er wat om je heen gebeurt wat je aandacht vereist.

Op de website van Teufel kunnen we het volgende vinden over deze techniek:

 “Antigeluid werkt als volgt: kleine microfoontjes aan de buitenkant van de koptelefoon herkennen het omgevingsgeluid en de speakertjes sturen deze frequenties een tik later weer terug. Doordat de geluidsgolven elkaar opheffen, worden storende geluiden gedempt. Dit werkt vooral goed bij statische, lange en diepe frequenties als brommen, dreunen of het gebrul van auto’s en vliegtuigen.”

Conclusie
Teufel heeft met de Teufel REAL blue NC een prima hoofdtelefoon in handen. Het gebalanceerde geluid, draagcomfort en de nieuwe technieken zoals de touch control, waar Teufel goed over heeft nagedacht, zullen vele liefhebbers aanspreken.

De Teufel REAL blue NC kost 230 euro en is te bestellen via de website van Teufel.

Waardering: ★★★★★ 

(Met dank aan Teufel voor het beschikbaar stellen van de Teufel REAL blue NC!)

Back To Top