skip to Main Content
Update Final Cut Pro X
Bron afbeelding: PR Apple

Update Final Cut Pro X

Apple introduceert een nieuwe update van Final Cut Pro X, dat met ruim 2,5 miljoen installaties de populairste versie is van de professionele videomontagesoftware van Apple. Final Cut Pro 10.4.1 bevat ProRes RAW, een revolutionaire structuur ontwikkeld door Apple die de visuele en procesmatige voordelen van RAW-video combineert met de prestaties van ProRes. Daarnaast biedt de update geavanceerde tools voor ondertiteling, waarmee editors gemakkelijk en direct vanuit de app titels kunnen bekijken, bewerken en toevoegen. Verder bevat de update nieuwe features voor de bijbehorende apps Motion en Compressor.

ProRes RAW
ProRes RAW is een nieuwe structuur waarmee Apple de kwalitatieve en procesmatige voordelen van RAW en de schitterende prestaties van ProRes bijeenbrengt. Met ProRes RAW kunnen editors ruwe opnamen importeren, bewerken en beoordelen met behulp van RAW-gegevens van de camerasensor. Dit zorgt voor optimale flexibiliteit bij het aanpassen van schaduwen en lichte plekken en maakt ProRes RAW ideaal voor HDR-workflows. En omdat ProRes RAW is geoptimaliseerd voor macOS, kunnen editors 4K ProRes RAW-bestanden in volledige kwaliteit op hun MacBook Pro of iMac in realtime afspelen zonder ze te hoeven renderen. Aangezien ProRes RAW-bestanden nog kleiner zijn dan ProRes 4444-bestanden, zijn ze uitstekend geschikt om te archiveren. Zo kunnen editors hun opslagruimte optimaal benutten.

Final Cut Pro-editors kunnen bestanden uit Atomos-opnameapparatuur direct verwerken als ProRes RAW- en ProRes RAW HQ-bestanden. Deze structuur komt na een gratis update beschikbaar voor gebruikers van een Atomos Sumo 19 of een Shogun Inferno. Ook maakt de structuur deel uit van een upgradepakket dat binnenkort uitkomt voor de DJI Inspire 2-drone en het Zenmuse X7 Super-camerasysteem (35 mm), waarmee je opnamen vanuit de lucht kunt maken.

Ondertitelingstools
Aangezien ondertiteling wereldwijd steeds belangrijker wordt, is Final Cut Pro nu voorzien van krachtige ondertitelingstools waarmee professionele filmmakers, YouTubers en filmstudenten ondertitels onder hun projecten kunnen zetten, zonder dat ze daarvoor dure aanvullende software of diensten nodig hebben. Je kunt ondertitelbestanden direct in een project importeren of zelf ondertitels aanmaken. De ondertitels verschijnen tijdens het afspelen direct in het weergavevenster en je kunt ze aan video- of audiofragmenten in de Timeline toevoegen, zodat ze automatisch meebewegen met de fragmenten waaraan ze gekoppeld zijn. Met het nieuwe infovenster is het heel eenvoudig om bijvoorbeeld de tekst, kleur, uitlijning of positie van de ondertitels aan te passen. Je kunt zelfs binnen dezelfde Timeline ondertitels in meerdere talen aanmaken, waarmee het nog gemakkelijker wordt om ondertitelde video’s te delen via YouTube en Vimeo. En op het nieuwe tabblad ‘Roles’ in het deelvenster zie je in één oogopslag welke rollen aan titels, video en audio zijn toebedeeld, waarmee het configureren van rollen en ondertiteling bij het delen een fluitje van een cent wordt.

Met Motion 5.4.1 en ProRes RAW kunnen motion graphics-designers alles uit de beeldkwaliteit van RAW halen en tegelijkertijd ultieme prestaties en flexibiliteit behouden bij het ontwerpen van graphics en effecten. Compressor 4.4.1 is uitgebreid met ondersteuning voor ondertiteling via uitgebreide tools voor het bekijken, aanpassen en toevoegen van ondertitels als onderdeel van een batch of iTunes Store-pakket.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Pro 10.4.1 is verkrijgbaar als gratis update voor bestaande gebruikers, en voor € 329,99 voor nieuwe gebruikers in de Mac App Store. Motion 5.4.1 en Compressor 4.4.1 zijn ook vanaf 9 april verkrijgbaar als gratis update voor bestaande gebruikers, en voor € 54,99 voor nieuwe gebruikers in de Mac App Store. Voor onderwijsklanten is er een speciaal pakket met professionele Apple apps voor het onderwijs, verkrijgbaar voor € 229,99. Ga voor meer informatie naar apple.com/final-cut-pro.

Back To Top