skip to Main Content
Apple Kondigt MacOS Mojave Aan

Apple kondigt macOS Mojave aan

Apple heeft een preview laten zien van macOS Mojave, de nieuwste versie van het meest geavanceerde desktopbesturingssysteem ter wereld. De nieuwe features zijn door professionals geïnspireerd, maar voor iedereen geschikt. In macOS Mojave geeft een nieuwe donker-modus de desktop een dramatische nieuwe look, waarbij de nadruk wordt gelegd op het materiaal van de gebruiker. De nieuwe Stacks-feature ordent rommelige bureaubladen door bestanden automatisch netjes te groeperen. Bekende iOS-apps, zoals News, Aandelen, Dictafoon en Woning, zijn nu voor het eerst beschikbaar op Mac. FaceTime ondersteunt nu groepsgesprekken. De Mac App Store is volledig vernieuwd en bevat uitgebreide redactionele content, en ook apps van topontwikkelaars zoals onder andere Microsoft en Adobe.

“macOS Mojave is een grote update met krachtige nieuwe features voor allerlei Mac-gebruikers, van consumenten tot professionals”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. “Met de donker-modus krijgt macOS een dramatische nieuwe look waarbij het materiaal centraal staat, bekende iOS-apps zijn voor het eerst beschikbaar op Mac en de volledig vernieuwde Mac App Store maakt het ontdekken van nieuwe apps makkelijker en leuker dan ooit.”

Donker-modus

Gebruikers van macOS Mojave kunnen overschakelen naar de donker-modus om hun bureaublad te transformeren met een donker kleurenschema. Daarbij staat het materiaal van de gebruiker centraal, terwijl regelaars op de achtergrond verdwijnen. Gebruikers kunnen schakelen tussen een licht en donker bureaublad. De donker-modus wordt ondersteund door ingebouwde Mac-apps, zoals Mail, Berichten, Kaarten, Agenda en Foto’s. macOS Mojave heeft ook een nieuw dynamisch bureaublad, waarbij de afbeelding op het bureaublad automatisch wordt aangepast aan het tijdstip. Er is een API, dus ontwikkelaars kunnen de donker-modus implementeren in hun apps.

Bureaublad en Finder

Met Stacks, dat bestanden netjes groepeert op basis van bestandstype, is zelfs het rommeligste bureaublad in een wip opgeruimd. Gebruikers kunnen ook sorteren op andere bestandskenmerken, zoals datums of tags. De Finder krijgt in macOS Mojave ook een grote update. In de compleet nieuwe galerijweergave kunnen gebruikers op visuele wijze door bestanden bladeren. In het voorvertoningspaneel worden nu de volledige metagegevens van een bestand getoond, waardoor mediamateriaal makkelijker kan worden beheerd. Met Quick Actions kunnen gebruikers allerlei dingen doen, zoals pdf’s maken, eventueel met wachtwoordbeveiliging, of direct vanuit de Finder Automator-taken toepassen op bestanden. Met Snelle weergave zien gebruikers snel een voorvertoning van een bestand op volledige grootte. Gebruikers kunnen afbeeldingen draaien en bijsnijden, pdf’s van markeringen voorzien en video- en audiofragmenten bijsnijden zonder dat ze een app hoeven te openen.

News, Aandelen, Dictafoon en Woning

In macOS Mojave zijn handige apps, zoals News, Aandelen, Dictafoon en Woning, voor het eerst beschikbaar op Mac. Artikelen, foto’s en video’s in de News-app zien er op het Mac-display schitterend uit. Gebruikers kunnen hun favoriete publicaties nu in één app volgen. Met Woning kunnen Mac-gebruikers hun HomeKit-accessoires bedienen. Ze kunnen bijvoorbeeld de verlichting in- en uitschakelen of de verwarming hoger of lager zetten terwijl ze gewoon achter hun computer zitten. Met Dictafoon kunnen gebruikers snel persoonlijke aantekeningen, lezingen, vergaderingen, interviews en muzikale ideeën vastleggen en die op iPhone, iPad of de Mac beluisteren. Aandelen biedt toegang tot zorgvuldig geselecteerde marktgegevens en een persoonlijke watchlist, inclusief koersen en interactieve grafieken.

FaceTime voor groepen

Met FaceTime voor groepen kunnen gebruikers gemakkelijk met meerdere mensen tegelijk praten. Deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden toegevoegd, meedoen met het gesprek zolang de conversatie actief is en kiezen voor een video- of audioverbinding vanaf een iPhone, iPad of Mac. Zelfs een FaceTime-audioverbinding met Apple Watch wordt ondersteund.

Gloednieuwe Mac App Store

Sinds de introductie in 2011 heeft de Mac App Store gezorgd voor een transformatie van de manier waarop gebruikers software voor de Mac downloaden en installeren. En nog altijd is de Mac App Store de grootste verzameling Mac-apps ter wereld. De gloednieuwe Mac App Store in macOS Mojave heeft een nieuwe look en bevat uitgebreide redactionele content, zodat gebruikers snel de juiste Mac-app vinden. In het nieuwe ontwerp worden nieuwe en bijgewerkte apps uitgelicht op de tab ‘Discover’, en met de tabs ‘Create’, ‘Work’, ‘Play’ en ‘Develop’ kunnen gebruikers apps vinden voor een bepaald project of doel. Binnenkort is in de Mac App Store ook een aantal apps van topontwikkelaars beschikbaar, waaronder Office van Microsoft en Lightroom CC van Adobe. Zoals altijd kunnen gebruikers van apps uit de Mac App Store erop vertrouwen dat Apple de veiligheid en beveiliging van deze apps heeft goedgekeurd.

Privacy en beveiliging

Zoals bij alle software-updates van Apple hebben privacy en beveiliging ook in macOS Mojave de hoogste prioriteit. In Safari helpt een verbeterde Slimme tracking-preventie om te voorkomen dat Leuk- of Deel-knoppen van social media en opmerkingenwidgets gebruikers volgen die daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Safari gebruikt nu ook vereenvoudigde systeeminformatie tijdens het surfen, om te voorkomen dat gebruikers worden gevolgd op basis van hun systeemconfiguratie. Wanneer gebruikers nieuwe online accounts aanmaken, zorgt Safari dat automatisch sterke wachtwoorden worden aangemaakt, aangevuld en bewaard. Eerder gebruikte wachtwoorden worden gemarkeerd, zodat de gebruiker die kan aanpassen. Nieuwe methoden voor gegevensbescherming zorgen ervoor dat apps toestemming moeten vragen aan de gebruiker voordat de camera of microfoon kan worden gebruikt of toegang wordt verleend tot persoonlijke gegevens, zoals de Mail-historie en Berichten-database.

Voorproefje van ontwikkelframework voor Mac-apps

De News-, Aandelen-, Dictafoon- en Woning-app voor de Mac zijn ontwikkeld op basis van iOS-frameworks die zijn aangepast aan macOS. Vanaf het najaar van 2019 zijn deze frameworks beschikbaar voor ontwikkelaars die iOS-apps willen overzetten naar macOS. Zo krijgen ontwikkelaars nieuwe mogelijkheden en zijn er meer apps beschikbaar voor Mac-gebruikers.

Andere nieuwe features

  • Schermafbeeldingen bevatten nieuwe regelaars die snel toegang geven tot alle opties en nieuwe functies voor video-opnamen. Dankzij een gestroomlijnde workflow kunnen schermafbeeldingen makkelijk worden gedeeld, zonder dat het bureaublad onoverzichtelijk wordt.
  • Met de Continuity-camera kunnen Mac-gebruikers een foto maken of document scannen met hun iPhone of iPad, waarna het bestand direct beschikbaar is op hun Mac.
  • Er zijn nu annotatietools geïntegreerd in de Finder, Quick Look en schermafbeeldingen, waardoor materiaal snel en efficiënt van opmerkingen kan worden voorzien en met anderen kan worden gedeeld.

Beschikbaarheid
Van macOS Mojave is er vanaf vandaag een preview voor ontwikkelaars beschikbaar via developer.apple.com, voor leden van het Apple Developer Program. Eind juni is er een openbare bètaversie voor Mac-gebruikers beschikbaar via beta.apple.com. macOS Mojave is dit najaar verkrijgbaar als gratis software-update voor Macs die medio 2012 of later op de markt zijn gebracht, en voor Mac Pro-modellen uit 2010 en 2012 met aanbevolen grafische kaarten met Metal-ondersteuning. Sommige features zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

Back To Top