Skip to content
Bron afbeelding: PR Apple

macOS Mojave is nu te downloaden

macOS Mojave, de nieuwste versie van’s werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem, is nu verkrijgbaar als gratis software-update voor Mac-gebruikers. macOS Mojave brengt een aantal nieuwe features met zich mee voor Mac. Een paar voorbeelden zijn Donkere modus, waarmee het bureaublad een donkerder kleurenschema krijgt, en een nieuwe dynamische desktop met een reeks afbeeldingen die zich aanpassen aan het tijdstip van de dag. Met nieuwe productiviteitsfeatures zoals Stapels kunnen bestanden automatisch worden ingedeeld in groepen, zodat het bureaublad overzichtelijk blijft. Bovendien zijn bekende iOS-apps als News, Aandelen, Dictafoon en Woning nu ook beschikbaar op Mac, en de vernieuwde Mac App Store bevat interessante redactionele content waarmee je de juiste Mac-apps zo hebt gevonden.

Donkere modus: een dramatische nieuwe look voor Mac
Met Donkere modus krijgt het bureaublad een donker kleurenschema dat content eruit laat springen en ook rustiger is voor je ogen. Dat is vooral handig in omgevingen met weinig licht, zoals een donkere kamer of een vliegtuigcabine. Donkere modus is op elegante wijze geïntegreerd in ingebouwde Mac-apps, zoals Mail, Berichten, Kaarten, Agenda en Foto’s. Gebruikers kunnen Donkere modus inschakelen in de Systeemvoorkeuren en externe app-ontwikkelaars kunnen Donkere modus ook in hun eigen apps integreren.

Stapels: een overzichtelijk bureaublad
Met Stapels worden bestanden automatisch in groepen ingedeeld gebaseerd op het bestandstype. Denk aan afbeeldingen, presentaties, pdf’s en tekstdocumenten. Een rommelig bureaublad is dus verleden tijd. Gebruikers kunnen met Stapels ook sorteren op andere bestandskenmerken, zoals datums of tags. Gestapelde bestanden kunnen makkelijk worden geopend door eerst op de Stapel en daarna op het betreffende bestand te klikken.

Dynamisch bureaublad: een gloednieuwe Mac-ervaring
Voor het eerst bestaat de bureaubladachtergrond in macOS Mojave uit een reeks afbeeldingen die veranderen op basis van het tijdstip van de dag, waar in de wereld een gebruiker zich ook bevindt. Deze afbeeldingen van de Mojave-woestijn hebben allemaal een andere belichting en lopen gedurende de dag in elkaar over. Van de dageraad tot de ochtend, middag, schemering en avond, allemaal om de Mac-gebruiker een gloednieuwe ervaring te bieden.

Finder: meer doen dan ooit tevoren
De Finder in macOS Mojave heeft een gloednieuwe Galerijweergave waarmee gebruikers bestanden visueel kunnen scannen. In het Voorvertoningspaneel zie je alle metagegevens van een bestand, waardoor mediamaterialen makkelijker kunnen worden beheerd. In het Voorvertoningspaneel van de Finder zijn nu Snelle taken beschikbaar, waarmee gebruikers bijvoorbeeld pdf-bestanden kunnen aanmaken of beveiligen, of zelfs aangepaste Automator-taken kunnen uitvoeren. Met Snelle weergave kunnen gebruikers nu afbeeldingen roteren en bijsnijden, pdf’s annoteren en video- en audiofragmenten inkorten. Dit kan door een bestand te selecteren en op de spatiebalk te drukken.

Screenshots: in een split second
Schermafbeeldingen bevatten eenvoudig te gebruiken regelaars die snel toegang geven tot alle opties en nieuwe functies voor video-opnamen. Wanneer een gebruiker het programma voor schermafbeeldingen start of op Shift-Command-5 drukt, verschijnt er een aantal regelaars voor het vastleggen van afbeeldingen of video’s van een Mac-scherm. Gebruikers kunnen ook een timer instellen en zelfs kiezen waar schermafbeeldingen worden bewaard.

Continuïteit-camera: naadloze samenwerking tussen Mac en iPhone
Met Continuïteit-camera kunnen gebruikers met hun iPhone een voorwerp fotograferen of scannen en meteen op hun Mac bekijken. Gebruikers hoeven hiervoor alleen maar ‘Importeer uit’ te kiezen in Pages, Keynote, Numbers, Notities, Mail of andere ondersteunde apps om iets met hun iOS-device te scannen of op de foto te zetten.

Nieuwe apps: News, Aandelen, Dictafoon en Woning
Voor het eerst komen bekende iOS-apps, zoals Nieuws, Aandelen, Dictafoon en Woning, nu ook naar Mac. Zo kunnen gebruikers vanaf hun bureaublad meer doen dan ooit. News is een betrouwbare bron van nieuws en informatie, samengesteld door editors en op iedere gebruiker afgestemd. Met Aandelen wordt het heel eenvoudig om de markt bij te houden, met nieuws en een persoonlijke watchlist met daarin noteringen en interactieve grafieken. Met Woning kunnen gebruikers hun HomeKit-accessoires bedienen, van de verlichting tot de thermostaat en de babyfoon. En met Dictafoon kunnen gebruikers snel persoonlijke aantekeningen, lezingen, vergaderingen, interviews en muzikale ideeën vastleggen met de ingebouwde microfoon van de Mac. Later kunnen ze die via iCloud terugluisteren op iPhone, iPad of Mac.

Vernieuwde Mac App Store: ontdek nog meer geweldige Mac-apps
De Mac App Store is nu compleet vernieuwd met interessante redactionele content waarmee je Mac-apps nog makkelijker vindt. In het tabblad ‘Ontdekken’ worden de populairste nieuwe Mac-apps uitgelicht, en in de tabbladen ‘Creëren’, ‘Werken’, ‘Spelen’ en ‘Ontwikkelen’ kunnen gebruikers apps vinden voor een specifiek project of doel. Met verhalen, verzamelingen en video’s vind je de ideale app aan de hand van gedetailleerde informatie en inzichten over deze krachtige apps en de creatievelingen die ze gebruiken. In de Mac App Store is ook een aantal geweldige nieuwe apps te vinden, waaronder productiviteitstools als Omni Focus 3 en games als Alto’s Adventure en The Gardens Between.

Safari: veiliger surfen op het web
Met Slimme trackingpreventie in Safari kan worden voorkomen dat met de knoppen ‘Vind ik leuk’ en ‘Deel’ en commentaarwidgets in social media gebruikers worden gevolgd zonder toestemming. Safari deelt bovendien alleen een versimpeld systeemprofiel wanneer gebruikers internetten. Dit is om te voorkomen dat gegevensbedrijven een unieke ‘vingerafdruk’ maken waarmee ze gebruikers kunnen volgen. Om wachtwoordbeheer te vereenvoudigen, zorgt Safari nu voor het aanmaken, automatisch invullen en bewaren van krachtige wachtwoorden wanneer gebruikers nieuwe accounts aanmaken. Eerder gebruikte wachtwoorden worden gesignaleerd zodat die veranderd kunnen worden.

Andere features

  • Safari laat nu websitesymbolen in de tabbladen zien, zodat gebruikers meteen weten welke pagina’s ze open hebben staan. Websitesymbolen kunnen worden ingeschakeld in de Systeemvoorkeuren.
  • In Mail hebben gebruikers nu toegang tot een Emoji-menu bij het aanmaken van een nieuwe e-mail. Zo is het makkelijker om Emoji’s toe te voegen aan een bericht.
  • Met Siri op Mac kunnen gebruikers nu hun HomeKit-devices bedienen. Ook weet Siri nu meer over voedsel, beroemdheden en motorsport.
  • Brits-Engels, Australisch-Engels, Canadees-Frans en Traditioneel Chinees voor Hongkong zitten nu inbegrepen in macOS Mojave als systeemtalen. Daarnaast zijn er verbeterde kaarten voor China en kent het Japanse toetsenbord nu invoer in het Latijnse alfabet.

Beschikbaarheid
macOS Mojave is vanaf vandaag verkrijgbaar als gratis software-update voor Macs uit medio 2012 of nieuwer, en ook voor Mac Pro-modellen uit 2010 en 2012 met aanbevolen grafische kaarten met Metal-ondersteuning. Sommige features zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar. Ga voor meer informatie naar: apple.com/nl/macos/mojave.

Back To Top