skip to Main Content

De verborgen kracht van Mac mini


Over een paar uur begint de eerste voorstelling van de rondreizende Broadway-productie Finding Neverland in Grand Rapids, Michigan, en het orkest is aan het inspelen voor de soundcheck. Naast het zestal musici en de dirigent is er ook nog iemand met een ander soort instrument: Mac mini.

Enrico de Trizio hoort bij een nieuwe lichting ontwerpers van elektronische muziek die Broadway een ander geluid hebben gegeven. Hij heeft samen met zijn collega Jeff Marder aan talrijke shows meegewerkt, waaronder dus Finding Neverland, waarbij ze fungeren als dirigent, technicus en programmeur. Ze gebruiken software op Mac mini om de muziek te verzorgen bij delen van de show waarbij niet live kan worden gezongen of gespeeld.

“Het is die combinatie van flexibiliteit en kracht, allemaal met de kwaliteit van Apple.”

De Trizio gebruikt Mac mini omdat hij alleen daarmee precies kan doen wat hij wil. “Ze zijn klein, extreem krachtig en hebben een fantastische connectiviteit. We hebben geen hubs of adapters nodig, omdat ze een geschikte poort hebben voor alle soorten kabels die we gebruiken,” zegt hij. “Het is die combinatie van flexibiliteit en kracht, allemaal met de kwaliteit van Apple.”

Na de succesvolle soundcheck klimt De Trizio uit de orkestbak. Hij zal zijn apparatuur pas na de show weer aanraken.

Finding Neverland vertelt het ware verhaal van schrijver J.M. Barrie die de fantasiewereld van Peter Pan bedacht. De productie neemt het publiek mee op een zweefvlucht tussen de werkelijke wereld van de auteur en zijn fantasiewereld. Om die fantasiewereld tot leven te brengen zijn heel wat geluidseffecten nodig: van tikkende klokken en donderslagen tot kanonschoten en het geluid van Tinkelbel die eh… tinkelbelt. Al die effecten zijn mogelijk dankzij Mac mini, die gedurende de show door de dirigent wordt aangestuurd.

Tegen het eind van de voorstelling sproeit Tinkelbel met haar elfenstof, en Wendy en Peter staan hand en hand klaar om weg te vliegen. In de orkestbak zwelt de muziek eerst aan en valt dan bijna stil. Dan activeert de dirigent een apparaat boven op zijn toetsenbord.

Dit keer moet Mac mini stand-in spelen voor een heel bijzonder personage op een heel bijzonder moment. Peter Pan zingt dat hij Nooitgedachtland kan vinden door zijn ogen te sluiten.

En dan zweven Peter en Wendy de lucht in. Barrie heeft zijn verhaal gevonden, de vliegende Peter krijgt een stem en iedereen in het theater reist mee naar Neverland.

Met de nieuwste release heeft Mac mini van Apple een geweldige make-over gekregen die de deur opent voor een volgende generatie gebruikers, en die nieuwe invulling geeft aan de mogelijkheden van deze veelzijdige kleine computer. Van de volgende app die je downloadt tot een show die je over een paar jaar bezoekt, Mac mini draagt bij aan krachtige innovaties voor de toekomst.

Maar natuurlijk zijn jullie, de makers, buitenbeentjes en rebellen, degenen die uiteindelijk voor de magie moeten zorgen.

Back To Top