Skip to content
Bron afbeelding: PR Apple

Lesprogramma ‘Iedereen is creatief’ nu verkrijgbaar

Apple heeft vandaag aangekondigd dat het lesprogramma ‘Iedereen is creatief’ (Everyone Can Create) nu verkrijgbaar is via Apple Books. Het lesprogramma is zo opgezet dat kinderen de hele schooldag hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Met ‘Iedereen is creatief’ leren ze hoe ze hun ideeën kunnen uitwerken en laten zien op iPad, of dat nu in de vorm van tekeningen, muziek, video’s of foto’s is. Met de nieuwe gratis projecthandleidingen hebben leerkrachten volop mogelijkheden om dit op een leuke, relevante manier in de les te integreren, over welk onderwerp de les ook gaat. ‘Iedereen is creatief’ is na het succesvolle Apple initiatief ‘Iedereen kan programmeren’ het tweede programma waarmee leerkrachten hun leerlingen op een unieke manier gemotiveerd en bij de les houden.

Al ruim 40 jaar werkt Apple samen met leerkrachten om creativiteit in het klaslokaal te stimuleren. De projecthandleidingen van ‘Iedereen is creatief’ zijn ontwikkeld in samenwerking met het onderwijs en de creatieve sector. Het doel: kinderen meer ruimte geven om zich uit te drukken en leerkrachten helpen om voor elk denkbaar vak een creatieve opdracht voor de leerlingen te bedenken. Leerkrachten hebben een krachtige creatieve tool in handen met de 9,7-inch iPad, ingebouwde apps als GarageBand, iMovie, Clips en Swift Playground en ondersteuning voor Apple Pencil.

“Met technologie van Apple kun je elk kind helpen om zijn of haar creativiteit de vrije loop te laten,” zegt Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Marketing van Apple. “We hebben nauw met leerkrachten samengewerkt om het programma ‘Iedereen is creatief’ te ontwikkelen, allemaal met het doel om creatieve expressie en kunstzinnige vorming naar het klaslokaal te halen. Dankzij hun eigen creativiteit blijven leerlingen bij de les en halen ze uiteindelijk betere cijfers.”

In elk denkbaar vak creatieve elementen verwerken
Met ‘Iedereen is creatief’ kunnen leerkrachten creatieve elementen verwerken in bestaande vakken als talen, wiskunde, natuur- en scheikunde, geschiedenis, maatschappijleer en programmeren. Sinds de publicatie van de preview in maart zijn leerkrachten op ruim 350 scholen verspreid over de hele wereld aan de slag gegaan met ‘Iedereen is creatief’.

“Ik werk al een hele tijd als leraar, maar ik zie echt een omslag in mijn leerlingen nu ik ze een creatieve uitlaatklep heb gegeven. Je ziet ze actief meedenken. Ze zijn meer betrokken bij de stof en laten zich makkelijker inspireren door de wereld om hen heen,” zegt Anthony Stirpe, docent English and Language Arts op New Rochelle High School in New York. “Het mooiste aan ‘Iedereen is creatief’ is dat je als leerkracht kunt meeliften op het werk van experts. Zo kun je creatieve elementen verwerken in je bestaande lessen.”

Skills voor iedereen, ideeën voor het klaslokaal
‘Iedereen is creatief’ bevat vier nieuwe projecthandleidingen voor tekeningen, muziek, video en foto die gratis verkrijgbaar zijn via Apple Books. Elke handleiding bevat een reeks projecten waarmee leerlingen stap voor stap vaardigheden opbouwen. Zo leren ze voor elk medium de basisvocabulaire, geavanceerde terminologie en de belangrijkste technieken.

Met de nieuwe docentenhandleiding komen deze projecten tot leven in het klaslokaal. Daarin staan 300 lesideeën voor verschillende media, projecten en vakken. Zo kan een wiskundeleraar leerlingen helpen om met de burst-modus van de iPad-camera vast te leggen en te meten welke parabool een basketbal maakt wanneer er wordt gescoord.

Apple and Education
In 2016, Apple launched Everyone Can Code, a comprehensive program and curriculum to help students learn coding to create opportunities and prepare them for the workforce. Today, more than 5,000 schools, community colleges and technical colleges worldwide are using Everyone Can Code curriculum.

Apple’s Classroom app helps teachers integrate iPad and Mac into the classroom and they can create assignments, see student progress and use apps in class with Apple Schoolwork. Nearly 200,000 education apps are available in the App Store today. In addition, any teacher or student with a Managed Apple ID has access to 200GB of free iCloud storage to safely store their creative projects, keeping them up to date, secure and accessible from any device.

Verkrijgbaarheid

  • De serie ‘Iedereen is creatief’ is nu in het Engels verkrijgbaar in alle landen en regio’s waar Apple Books beschikbaar is. Eind 2018 is de serie ook in andere talen verkrijgbaar. Apple Books is een nieuwe app in iOS 12 waarmee gebruikers heel eenvoudig boeken kunnen ontdekken en lezen, zoals de handleidingen van ‘Iedereen is creatief’.
  • ‘Iedereen is creatief’ is in de Apple Store een vast onderdeel van Today at Apple-sessies in het kader van ‘Dinsdag docentendag’. In 504 Apple Stores in 24 landen zijn er al meer dan 5000 praktijksessies in het kader van ‘Dinsdag docentendag’ gegeven over onderwerpen als programmeren en apps ontwerpen, muziek en video maken en creatieve visuele presentaties maken.
Back To Top