skip to Main Content
Final Cut Pro X Nu Met Workflowextensies Van Derden

Final Cut Pro X nu met workflowextensies van derden

Met de laatste update van Final Cut Pro X, worden workflowextensies geïntroduceerd waarmee professionele video-editors apps en services van externe fabrikanten direct binnen de montage-interface kunnen gebruiken.

Workflowextensies zijn aangepast aan het uiterlijk van Final Cut Pro en zijn stevig in de app verankerd, zodat editors media naar bibliotheken van Final Cut Pro kunnen slepen, het afspelen tussen extensies en tijdbalk kunnen synchroniseren, markeringen van fragmenten kunnen toevoegen en nog veel meer. Deze extensies maken het gemakkelijk om populaire tools voor postproductie te gebruiken, zoals controle en goedkeuring met Frame.io, stockfoto’s van Shutterstock bekijken en aanschaffen, en mediabeheer met CatDV. Workflowextensies kunnen vanaf vandaag gratis worden gedownload in de Mac App Store. Later zullen er geleidelijk nog andere extensies van externe fabrikanten aan Final Cut Pro worden toegevoegd.

De nieuwe versie van Final Cut Pro bevat ook een aantal functies die hoog op het verlanglijstje van professionele video-editors stonden. Met de functie voor het delen van batches kan een gebruiker meerdere fragmenten of projecten in één stap exporteren. Dit is heel handig voor het op de set transcoderen van pas geschoten filmmateriaal zodat dit snel kan worden verwerkt, of om meerdere versies van een project te kunnen leveren. In het nieuwe Comparison Viewer-venster kunnen editors tijdens kleurbewerking referentieafbeeldingen bekijken om voor kleurconsistentie binnen een project te zorgen.

Het nieuwe zwevende tijdcodevenster toont fragmentnamen met kleurcoderingen, rollen, en tijdcode van project en bron in een aanpasbare weergave, zodat video-editors en anderen het proces in de montagekamer goed kunnen volgen. Videoruisonderdrukking van hoge kwaliteit minimaliseert artefacten bij zwak licht of in archiefopnamen. Video-editors kunnen nu bijschriften maken in SRT-structuur, of ze in hun video branden, zodat de video goed wordt weergegeven op veel verschillende soorten videowebsites. En met de verbeterde Marquee-selectie kunnen gebruikers snel afzonderlijke fragmenten of de hele secundaire storyline selecteren, wat kostbare tijd bespaart bij gangbare montagebewerkingen.

Ook Motion, de krachtige animatie-app voor gebruik met Final Cut Pro, krijgt vandaag een update, met een uitgebreide set kleurbewerkingstools waaronder kleurwielen, kleurkrommen, tinten-/verzadigingskrommen en aanpasbare LUT’s. Deze tools passen bij de professionele kleurcorrectiefuncties van Final Cut Pro en kunnen nu in Motion worden gebruikt om de weergave van titels en animaties precies naar wens aan te passen. Motion heeft ook nieuwe filters, zoals een aanpasbaar ‘stripeffect’, waarmee van een foto of video direct een stripboekillustratie in kleur of zwart-wit kan worden gemaakt. En met het nieuwe Tiny Planet-filter kunnen animatiemakers van 360-gradenvideo prachtige ‘bolanimaties’ maken met aanpasbare keyframes.

Compressor, de coderingsapp voor gebruik met Final Cut Pro, stapt over op een nieuwe 64-bits engine die optimaal profiteert van het geheugen van Mac, zodat video met hoge resolutie en een hoge beeldsnelheid efficiënt kan worden gecodeerd. Ook 32-bits codecs worden nog door Compressor ondersteund, dus editors kunnen oudere structuren nog blijven gebruiken. En de app ondersteunt nu ook SRT-bijschriften, een belangrijke structuur voor video met bijschriften op het internet en voor internationale markten.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Pro 10.4.4, Motion 5.4.2 en Compressor 4.4.2 zijn in de Mac App Store als gratis updates verkrijgbaar voor bestaande gebruikers. Nieuwe gebruikers kunnen de apps kopen voor respectievelijk €329.99, €54.99 en €54.99. Onderwijsklanten kunnen het pakket met professionele apps voor het onderwijs kopen voor €229.99. Dit pakket bevat de drie professionele videoapps plus Logic Pro X en MainStage. Ga voor meer informatie naar apple.com/final-cut-pro.

Back To Top