skip to Main Content
Meer Leerlingen Maken Kennis Met Programmeren

Meer leerlingen maken kennis met programmeren

Apple heeft nieuwe hulpmiddelen laten zien waarmee nog meer leerlingen over de hele wereld lessen kunnen volgen via Iedereen kan programmeren. Vanaf vandaag kan iedereen zich inschrijven voor een van de duizenden gratis Hour of Code–sessies die van 1 t/m 14 december in alle Apple Stores worden gegeven.

Het bedrijf heeft ook Swift Coding Club-materiaal geïntroduceerd waarmee het leren buiten de klas gewoon doorgaat met Swift, de programmeertaal van Apple die makkelijk te leren is en door professionele ontwikkelaars wordt gebruikt voor apps van wereldklasse. Om leerlingen te helpen zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt, heeft Apple bovendien een nieuwe App Development with Swift-certificering onthuld.

Today at Apple

Voor het zesde jaar op rij biedt Apple van 1 t/m 14 december dagelijks Hour of Code-sessies aan via Today at Apple. Tijdens deze sessies krijgen alle deelnemers de kans om te leren programmeren, ongeacht hun niveau. Tijdens Kids-uur-sessies leren kinderen tussen de 6 en 12 jaar programmeren met robots, en kinderen vanaf 12 jaar kunnen meedoen aan sessies met Swift Playgrounds en iPad om te leren over programmeerconcepten.

Meer manieren om leerlingen te laten kennismaken met programmeren

In het kader van Computer Science Education Week heeft Apple een nieuwe Hour of Code-gids voor cursusleiders samengesteld, waarmee leerkrachten zelf sessies kunnen geven in de klas met Swift Playgrounds en andere iPad-apps. Swift Playgrounds kan gratis worden gedownload in de App Store en is beschikbaar in 15 talen, waaronder Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Chinees en Japans.

Om het leren buiten de klas door te laten gaan, is er een nieuwe Swift Coding Club-kit, waarmee leerkrachten, leerlingen en clubleiders de tools in handen hebben om een eigen programmeerclub te beginnen. Met de nieuwe kit kunnen leerlingen van 8 jaar en ouder samenwerken, apps testen en ontdekken welke invloed programmeren kan hebben op hun omgeving. Dit doen ze aan de hand van leuke activiteiten in Swift Playgrounds en App Development with Swift.

Leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt

Dankzij het lesprogramma App Development with Swift bouwen scholieren en studenten de vaardigheden op die ze nodig hebben voor veeleisende banen.

Ze kunnen ook een certificaat behalen waarmee ze hun kennis kunnen aantonen van Swift, app-ontwikkeltools en de basiscomponenten van apps. De certificatie-examens van App Development with Swift niveau 1 worden wereldwijd aangeboden via de erkende testcentra van Certiport.

Apple en het onderwijs

In 2016 heeft Apple Iedereen kan programmeren gelanceerd, een uitgebreid lesprogramma waarmee leerlingen van de kleuterklas tot de universiteit en daarboven kunnen leren programmeren. Zo leren ze problemen oplossen en worden ze voorbereid op de arbeidsmarkt. Met gidsen voor leerkrachten en lessen kunnen leerlingen de basis op iPad onder de knie krijgen met Swift Playgrounds, waarin ze met echte programmeercode puzzels oplossen en figuurtjes besturen door alleen maar te tikken. En met App Development with Swift kunnen app-ontwikkelaars in spe hun eerste app bouwen. Vandaag de dag wordt het lesprogramma Iedereen kan programmeren gebruikt door meer dan 5000 scholen, hogescholen en technische universiteiten.

Iedereen kan programmeren en Iedereen is creatief zijn unieke programma’s van Apple voor leerkrachten waarmee leerlingen beter worden betrokken bij de les en ze tegelijkertijd allerlei nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen. Het programma Iedereen is creatief is ontwikkeld om de creativiteit van kinderen de vrije loop te laten. Ze leren hun ideeën vorm te geven en te uiten aan de hand van tekeningen, muziek, video’s en foto’s op iPad.

Back To Top