skip to Main Content
Review: IPhone XR

Review: iPhone XR

Afgelopen september introduceerde Apple de iPhone XR. Deze nieuwe iPhone XR, verkrijgbaar met een capaciteit van 64 GB, 128 GB of 256 GB, heeft sterke overeenkomsten met de duurdere iPhone XS. Maar is met een beginprijs van 859 euro voordeliger. Apple was zo vriendelijk om ons kennis te laten maken met deze nieuwkomer onder de smartphones.

Kleuren

De iPhone XR is in tegenstelling tot de andere modellen van Apple verkrijgbaar in de kleuren rood, goud, wit, kobalt, zwart en blauw. De rode versie die officieel (PRODUCT)RED heet draagt bij aan het wereldfonds dat aids bestrijd bij iedere verkoop. Een doel dat Apple al jaren steunt. Hoewel er geen cijfers bekend zijn welke kleuren het beste lopen, vermoed ik dat dit de zwarte en witte versie zijn. Maar welke je kleur ook kiest, het blijft natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Ik geef de voorkeur aan de zwarte uitvoering. Bij deze kleur kun je ook sneller een leren beschermhoes vinden die erbij past.

Beschermhoes

Apple heeft trouwens vrij recent wel een transparante hoes geïntroduceerd zodat je kleur van de iPhone XR mooi zichtbaar blijft. Een eigen leren beschermhoes is er nog niet van Apple. Deze moet je dan ook zoeken bij andere fabrikanten die hier handig op inspelen. Het valt me trouwens wel op dat er weinig fabrikanten zijn, die met de beschermhoes ook de knoppen aan de zijkant van de iPhone beschermen. Vaak zie je een uitsparing, dat is bij de officiële beschermhoezen van Apple wel anders.

Ontwerp

De iPhone heeft een formaat van 75,7 mm x 150,9 mm x 8,3 mm en een gewicht van 194 gram. Hij is daarmee zwaarder en dikker dan dat we inmiddels gewend zijn. Maar in de praktijk valt er weinig van te merken. Hij ligt dus prima in de hand. Het formaat van het display is 6,1 inch en dat is te danken aan het ontwerp. De ouderwetse Home-button is verdwenen en vervangen door een swipe-functie, waardoor dit scherm een groter formaat kon krijgen. Voor de zijkanten hebben de ontwerpers gebruik gemaakt van aluminium en de achterkant is van glas. Het ziet er mooi en solide uit.

Aan de zijkanten vinden we de bekende knoppen om de iPhone te bedienen en de plek voor de simkaart. Onderaan vinden we de speakers, microfoon en de Lightning‑connector waarmee we  de bijgeleverde EarPods op aan kunnen sluiten of kunnen gebruiken om de iPhone op te laden. Bij deze nieuwe iPhone is het nu ook mogelijk om dit draadloos te doen. Echter heeft Apple nog geen eigen oplaadstation hiervoor. De accu gaat nu 1,5 uur langer mee dan de iPhone 8 Plus volgens Apple.

“De speaker en microfoon van de iPhone werken goed en dat geldt ook voor het spraaksysteem Siri. De bijgeleverde EarPods, waarin een microfoon en een ingebouwde afstandsbediening is verwerkt zijn van een kwaliteit goede kwaliteit.”

Bang voor een paar regendruppels hoef je niet te zijn met de iPhone XR. Want hij is spat-, water en stof-bestendig. Hij zou zelf 30 minuten in 1 meter diep water kunnen verblijven. Echter valt het aan te raden om het noodlot niet te tarten. Dus het uitproberen hebben we maar overgeslagen.

Beeldscherm

Apple maakt gebruik van een multi-touch LCD-beeldscherm met een resolutie van 1792 x 828 pixels en heeft een contrastverhouding van 1400:1 en maakt het gebruik van True Tone-weergave indien gewenst. Met deze techniek past het beeldscherm zich aan het omgevingslicht aan. Een techniek dat ook bijvoorbeeld op de iPad Pro zit. De keuze waarom voor dit type beeldscherm is gekozen en niet voor een OLED-beeldscherm zoals op de iPhone XS, is vanwege het goedkopere prijskaartje. Maar denk nu niet gelijk dat het LCD-beeldscherm vele malen minder is. Dat valt namelijk reuze mee, de kleuren en de scherpte zijn goed en duidelijk aanwezig.

Op het beeldscherm van de iPhone XR zit net als op de duurdere iPhone XS een uitsparing (notch) waar de microfoon, speaker en camera zit die Face-ID mogelijk maakt. En dat is even wennen, het lijkt nu net of er een hap uit je beeldscherm is. Aan de linker en rechterkant van de uitsparing is wel plaats voor wat zeer kleine info en dit komt niet altijd goed tot zijn recht. Volgens geruchten stapt Apple in 2019 van de uitsparing af. En voor wie niet kan wachten en zich eraan stoort is er ook de app Notch Remover te vinden die de linker en rechteruitsparing donker maakt. Zodat het weer één geheel lijkt.

A12 Bionic-chip

Net als de iPhone XS maakt de iPhone XR gebruik van de krachtige A12 Bionic-chip die het hart van de iPhone is. Door zijn kracht wordt informatie razendsnel en efficiënt verwerkt. In vergelijking met de A11 Bionic-chip is hij volgens Apple tot 50 procent sneller met grafische prestaties en tot 15 procent sneller bij prestaties met de cores. En voor de milieufanaten onder ons, de chip is 50 procent efficiënter in stroomgebruik. In de praktijk komt het er allemaal op neer dat de iPhone dus sneller en krachtiger is geworden. En dat is mooi voor de gebruiker.

iOS 12

Het zal geen verassing zijn, maar de iPhone XR draait natuurlijk op iOS. Het eigen besturingssysteem van Apple voor de iPhone en iPad. iOS 12 is de meest recente versie en beschikt over een aantal nieuwe functies naast het feit dat het sneller is geworden in gebruik. Zo ondersteund bijvoorbeeld FaceTime nu wel 32 mensen tegelijk in een gesprek. En kun je een Memoji maken die bij je persoonlijkheid en je stemming past. Dit zal vooral de jongere onder ons aanspreken. Een andere functie die op het moment die steeds vaker wordt gebruikt door de app-ontwikkelaar is Augmented Reality (AR). Hiermee kan de app-ontwikkelaar een eigen 3D wereld creëren met mooie functies. Apple is met iOS 12 ook weer een stap verder gegaan om je privacy te beschermen. Zo voorkomt Safari nu dat deelknoppen en opmerkingen­widgets op webpagina’s die jou volgen zonder dat je daarmee hebt ingestemd. En is het voor adverteerders moeilijker gemaakt om gerichte advertenties weer te geven. Een compleet overzicht van de nieuwe functies van iOS 12 kun je hier vinden.

Face-ID

Zoals eerder vermeld maakt deze iPhone gebruik van Face-ID en dat is reuze handig om de iPhone te ontgrendelen. Bij de oudere modellen maakte Apple gebruik van Touch-ID, waarmee je met je vingerafdruk de iPhone kon ontgrendelen. Echter werkte dit niet altijd zo goed. Vooral als je natte of vieze vingers had, dan kon je alsnog de code intikken. Maar dat is nu verleden tijd met deze nieuwe techniek. Je hoeft ook niet bang te zijn dat de iPhone je niet herkent als je je bril afdoet, de Face-ID laat zich niet beetnemen.

Foto en video

Een smartphone wordt tegenwoordig al lang niet meer alleen gebruikt voor het bellen, maar wordt ook steeds vaker gebruikt om een foto of een video te maken. Fabrikanten proberen zich hiermee steeds vaker te onderscheiden.

Uiteraard is een goede bijhorende app wel een vereiste. Maar Apple heeft de afgelopen jaren al bewezen, dat ze dit prima op orde hebben. Met de iPhone XR, maar ook de iPhone XS, zijn ze weer een stap verder gegaan. Zo maakt de iPhone bijvoorbeeld gebruik van slimme HDR, waar uit de 9 gemaakte foto’s die snel achter elkaar genomen worden, de beste partijen van de foto worden gehaald om ze vervolgens te combineren tot één foto. Deze functie staat standaard aan, maar kan worden uitgeschakeld bij instellingen, indien gewenst.

“Voor wie niet bekend is met High Dynamic Range, afgekort als HDR. De techniek zorgt er voor dat we meer detaillering in de foto te zien krijgen. Het menselijke oog ziet namelijk meer dan de lens van de camera. Om een HDR gemaakte foto te krijgen, maakt de camera meerdere opnames achter elkaar (ook wel bracketing genoemd) en combineert dit tot één foto.”

Even belangrijk is natuurlijk ook dat de iPhone een goede cameralens heeft en daar blijkt de iPhone XR goed in te scoren. De lens is van zeer goede kwaliteit en dat wordt bevestigd door het testlab DXOMARK. De iPhone XR blijkt volgens hun verslag, het bovengemiddeld goed te doen voor een smartphone met een enkele lens.

In mijn gemaakte proeffoto’s kan ik daar goed in meekomen. Echter bij onvoldoende licht, gaat het resultaat zichtbaar achteruit. Daar blijkt toch nog uit dat Apple, maar ook andere fabrikanten, nog een weg te gaan hebben om meer richting de kwaliteit van een “ouderwetse” professionele digitale camera te komen. Echter bij voldoende licht kun je mooie resultaten boeken.

Opvallend is de portretfunctie die aanwezig is op de iPhone XR (ook aanwezig op de iPhone XS). Daarmee is het mogelijk om voor of achteraf het scherptediepte-effect in te stellen (ook wel dof genoemd). Je kunt dus de achtergrond onscherp of scherp maken. Dit gebeurt door aan het digitale diafragma te draaien. Ook aan te passen is de belichting van de portretfoto. Je kunt kiezen uit natuurlijk, studio of contour-licht.

Een kleine opsomming voor het foto en videogedeelte; Het is een 12-MP camera, heeft een diafragma van 1.8, beschikt over optische beeldstabilisatie, 5 x digitale zoom, heeft True Tone Flash met 4 leds en Slow Sync, Live Photos, Portretmodus, Portretbelichting en slimme HDR.

Ook met het opnemen van video doet de iPhone XR het goed. Zo kun je in 4K, 1080p (HD) of in 720p (HD) filmen. Bij 1080p of 720p maakt de iPhone gebruik van videobeeld­­stabilisatie. Een foto tussendoor maken is overigens geen enkel probleem. Maar dat is natuurlijk niet nieuw.

Mocht je je video gemaakt hebben, dan kun je deze op de iPhone aanpassen indien gewenst. Persoonlijk doe ik dat liever op het gemak op de Mac met bijvoorbeeld de app iMovie. Het delen van de video (of foto) met je familie of vrienden gaat eenvoudig. Je kunt namelijk in het album op je iPhone de video of foto selecteren en laten doorsturen. Apple comprimeert de video tot een handzaam formaat.

Zou je wat meer mogelijkheden willen hebben voor het maken van een video, kijk dan eens naar bijvoorbeeld de app FiLMiC Pro. Voor een bedrag van 14,99 euro kun je de nieuwe Steven Spielberg worden.

Conclusie:

De iPhone XR is een goede veelzijdige telefoon en dat hij beschikbaar is in verschillenden kleuren zal ongetwijfeld ook aanspreken. Het gebruike Multi‑Touch LCD-beeldscherm werkt naar behoren en de kleuren en scherpte zijn van goede kwaliteit.

Een sterk punt van de iPhone XR is dat hij goede foto’s en video’s kan maken, mits onder gunstige lichtomstandigheden. Dit zou voor veel gebruikers wel eens een extra argument kunnen zijn om voor deze iPhone te kiezen.

De iPhone XR heeft veel overeenkomsten met de duurdere iPhone XS, zo delen ze bijvoorbeeld de krachtige A12 Bionic-chip. Het is dan ook aan te raden om beide modellen goed te vergelijken en te overwegen of het noodzakelijk is om extra geld te spenderen aan de duurdere iPhone XS.

De nieuwe iPhone XR begint bij een prijs van 859 euro voor de 64 GB uitvoering en valt daardoor tussen de duurdere iPhone XS en de goedkopere iPhone 8 plus die inmiddels wel verouderd is. Extra informatie van deze modellen kun je vinden op website van Apple.

Waardering: ★★★★☆ 

(Met dank aan Apple voor het beschikbaar stellen van de iPhone XR!)

Back To Top