skip to Main Content
Apple Maakt Resultaten Eerste Kwartaal Bekend

Apple maakt resultaten eerste kwartaal bekend

Apple heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt van het eerste kwartaal van het boekjaar 2019, dat werd afgesloten op zaterdag 29 december 2018. De kwartaalomzet bedroeg $ 84,3 miljard, een daling van 5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden, en de kwartaalwinst bedroeg $ 4,18 per aandeel, een stijging van 7,5 procent. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 62 procent van de totale omzet.

De omzet voor iPhone daalde met 15 procent ten opzichte van het vorige jaar, terwijl de totale omzet voor alle andere producten en diensten met 19 procent steeg. De omzet uit diensten was met $ 10,9 miljard hoger dan ooit, een stijging van 19 procent ten opzichte van het vorige jaar. De omzet voor Mac en de categorie Wearables, woning en accessoires bereikte ook een recordhoogte en steeg met respectievelijk 9 en 33 procent, terwijl de omzet voor iPad met 17 procent steeg.

“Hoewel we de omzetprognoses helaas niet hebben waargemaakt, richten we ons bij Apple op de lange termijn, en de resultaten voor dit kwartaal laten zien dat de kracht van ons bedrijf een brede basis heeft”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Het aantal devices dat in gebruik is, heeft in het eerste kwartaal het record bereikt van 1,4 miljard en vertoont overal ter wereld groei. Dat geeft wel aan dat onze klanten enorm trouw en tevreden zijn, en het levert ook nieuwe records op voor onze dienstentak, dankzij ons uitgebreide en snel groeiende ecosysteem.”

“De cashflow bedroeg in het kwartaal tot december $ 26,7 miljard en de winst per aandeel bereikte een recordhoogte van $ 4,18”, zegt Luca Maestri, CFO van Apple. “We hebben dit kwartaal meer dan $ 13 miljard laten terugvloeien naar onze aandeelhouders in de vorm van dividend en terugkoop van aandelen. Ons netto kassaldo bedroeg aan het einde van het kwartaal $ 130 miljard, en we blijven in de toekomst streven naar een neutrale netto kaspositie.”

Apple geeft de volgende indicaties voor het tweede kwartaal van het boekjaar 2019:

  • Een omzet tussen de $ 55 miljard en $ 59 miljard
  • Een brutomarge tussen de 37 en 38 procent
  • Exploitatiekosten tussen de $ 8,5 miljard en $ 8,6 miljard
  • Overige inkomsten/uitgaven ter hoogte van $ 300 miljoen
  • Een belastingtarief van ongeveer 17 procent

De raad van bestuur van Apple heeft aangekondigd een cashdividend van $ 0,73 uit te keren per algemeen Apple aandeel. Het dividend wordt per donderdag 14 februari 2019 uitgekeerd aan aandeelhouders die op maandag 11 februari 2019 einde werkdag als zodanig zijn geregistreerd.

De conference call waarin de resultaten van het eerste kwartaal van boekjaar 2019 worden besproken, kan vanaf dinsdag 29 januari 2019 worden beluisterd via www.apple.com/investor/earnings-call/. Deze webuitzending blijft vanaf die datum gedurende circa twee weken beschikbaar.

Apple verstrekt periodiek informatie voor investeerders op de website van het bedrijf, apple.com, en de website voor investeerdersrelaties, investor.apple.com. Hier zijn onder meer persberichten en andere informatie te vinden over de financiële resultaten, evenals bij de SEC gedeponeerde stukken, informatie over corporate governance en informatie met betrekking tot de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Back To Top