skip to Main Content
Review: Teufel AIRY 2

Review: Teufel AIRY 2

De Duitse audiospecialist Teufel introduceerde eind vorig jaar de vernieuwde draadloze hoofdtelefoon AIRY. Deze nieuwkomer is de opvolger van de AIRY die in 2016 werd geïntroduceerd. Dit model hebben we dat jaar ook mogen reviewen. Teufel noemt deze oude versie de AIRY 2017 op de website, maar dat is dus eigenlijk niet correct.De nieuwe Teufel AIRY komt in een zwarte luxe doos met het bekende rode logo van de fabrikant erop afgebeeld. Bij het openen van de doos vinden we de nieuwe hoofdtelefoon, een USB-kabel voor het opladen en een rood snoer met 3,5mm jacket om ook bedraad de hoofdtelefoon te kunnen gebruiken. In de doos vinden we ook drie verschillende paren ringen in de kleur rood, geel en groen. Deze kun je tussen de hoofdtelefoon en het oorkussen plaatsen en hiermee de AIRY een eigen touch geven. Tevens is er een beknopte handleiding aanwezig.

Tot onze teleurstelling heeft Teufel afgezien van de bekende luxe opbergkoffer die er normaal altijd erbij geleverd werd, om de hoofdtelefoon in op te bergen, en dit te vervangen door een simpele stoffen zak met ritssluiting. Naar onze mening een verkeerde besparing.

De Teufel AIRY is in het wit en zwart verkrijgbaar. Het is een persoonlijke smaak, maar de zwarte versie ziet er geweldig uit. De hoofdtelefoon weegt 165 gram en heeft opvallend zachte oorkussens. Deze kun je eventueel vervangen door andere kleuren (niet bijgeleverd). De oorkussens zijn inklapbaar, waardoor de AIRY compact wordt om mee te nemen.

Niet onbelangrijk is het draagcomfort. En dat is bij de AIRY prima in orde. Je kunt hem gerust gebruiken voor een langere tijd zonder dat het beklemmend wordt.

Op de zijkant van de hoofdtelefoon vinden we de USB-aansluiting, een 3,5mm jacket-aansluiting, een microfoon om Siri te activeren of gesprekken te kunnen voeren, led voor de status, volumeknop en de touch-bediening.

De AIRY wordt draadloos verbonden via Bluetooth 4.2 met apt-X. Daardoor heeft de hoofdtelefoon een groter draadloos bereik en zorgt apt-X volgens Teufel voor een betere draadloze geluidsoverdracht. Dit is een verbetering ten opzichte van het oude model.


Je kunt de AIRY draadloos maximaal 30 uur gebruiken en dat is 10 uur meer dan het oude model. En mocht de batterij leeg zijn. Dan kun je de AIRY razendsnel weer opladen. Want met een uur opladen kun je weer 15 uur vooruit. Met twee uur opladen is de AIRY weer maximaal opgeladen. Dat hebben ze bij Teufel mooi gedaan.

Met de touch-bediening aan de rechterkant kun je de AIRY bedienen. Het zijn de basisfuncties zoals afspelen, pauze, voor- en achteruit naar het volgende of vorige nummer. Ook kun je met deze bediening een gesprek aannemen. Onder de touch-bediening zit de volumeknop. Net als bij het oudere model maakt deze touch-bediening wat geluid bij het bedienen van de functies. Het zou mooi geweest zijn als Teufel dit keer had gekozen voor een mooiere oplossing, zoals bijvoorbeeld bij de Teufel REAL BLUE NC. Maar dat zal waarschijnlijk de productiekosten te veel omhoog geduwd hebben.

Deze hoofdtelefoon van Teufel beschikt over twee 40 mm HD-drivers (speakers) en maakt hij gebruik van effectieve onderdrukking van omgevingsgeluiden volgens de Duitse audiospecialist. Dit zou voor een optimale geluidskwaliteit moeten zorgen.

In de praktijk heb ik verschillende muziek-genres afgespeeld van klassiek tot rock, op zowel de oude als de nieuwe AIRY om de beweringen van Teufel te staven. En bij het beluisteren is duidelijk dat de nieuwe AIRY een verbetering is, het klinkt in het algemeen zuiverder en er is een goede balans tussen de lage, midden en hoge tonen. Echter is het verschil wel gering met de oudere AIRY. Bij de lage tonen is het zelfs moeilijk een winnaar aan te duiden, het is maar net wat je persoonlijke smaak is. Maar we kunnen stellen dat Teufel prima werk heeft afgeleverd.

Op de AIRY zit een microfoon die gebruikt kan worden om gesprekken via de iPhone te kunnen voeren. Uit de gesprekken die ik heb gevoerd, kon ik opmaken dat hij het naar behoren deed. Mooie bijkomstigheid is dat je daardoor ook Siri kan activeren. Mocht er overigens een gesprek binnenkomen op je iPhone, dan zal de muziek automatisch stoppen. Aannemen of stoppen van het gesprek gaat via de speel en pauze-button.

Conclusie:

De vernieuwde hoofdtelefoon AIRY van Teufel heeft een goed gebalanceerd geluid en zal daardoor een grote groep liefhebbers aanspreken. Echter is het verschil met de oudere versie wel gering. Daarbij heeft de AIRY ook nog eens een lange gebruiksduur van 30 uur voordat je hem weer moet opladen. En dat opladen gaat erg snel.

Jammer is wel dat Teufel de luxe opbergkoffer heeft vervangen door een stoffen zak en dat het niet wat meer aandacht heeft gegeven aan de touch-bediening.

De Teufel AIRY kost 149 euro en is te bestellen via de website van Teufel.

Waardering: ★★★★☆ 

(Met dank aan Teufel voor het beschikbaar stellen van de AIRY!)

Back To Top