skip to Main Content
Apple Breidt Wereldwijde Recyclingprogramma’s Uit
Afbeelding: PR Apple

Apple breidt wereldwijde recyclingprogramma’s uit

Apple heeft vandaag aangekondigd dat de recyclingprogramma’s van het bedrijf aanzienlijk worden uitgebreid. Het aantal locaties waar klanten in de VS hun iPhone kunnen inleveren om gerecycled te worden door Daisy de recyclerobot is nu verviervoudigd. Daisy demonteert en recyclet bepaalde gebruikte iPhones die ingeleverd zijn bij Best Buy-winkels in de VS en KPN-winkels in Nederland. Klanten kunnen ook hun in aanmerking komen de devices inleveren bij elke Apple Store om ze te laten recyclen. Dit kan ook via apple.com in het kader van het Apple Trade In-programma.

Apple heeft al bijna een miljoen devices ontvangen via recyclingprogramma’s en elke Daisy kan jaarlijks 1,2 miljoen devices recyclen. In 2018 heeft het bedrijf ruim 7,8 miljoen Apple devices gereviseerd. Het totale volume aan elektronica-afval dat daarmee niet als restafval op een vuilstortplaats is beland, is ruim 48.000 ton.

“Geavanceerde recycling moet nu echt een wezenlijk deel gaan uitmaken van de elektronica-toeleveringsketen. Apple loopt daarbij voorop met nieuwe manieren om onze branche verder te brengen”, zegt Lisa Jackson, vicepresident Environment, Policy and Social Initiatives bij Apple. “We werken er hard aan om producten te ontwerpen waar klanten langdurig van kunnen genieten. Als ze dan uiteindelijk gerecycled moeten worden, hopen we dat het gemak en het nut van onze programma’s al onze gebruikers aanmoedigen om hun oude devices in te leveren.”

Daisy kan nu 15 verschillende modellen iPhone demonteren met wel 200 stuks per uur. Zo kunnen er nu nog meer belangrijke grondstoffen worden behouden en hergebruikt. De materialen die dankzij Daisy behouden blijven, worden gerecycled en opnieuw in het productieproces gebruikt. iPhone-batterijen die Daisy heeft gedemonteerd stuurt Apple weer naar het begin van de toeleveringsketen voor het kobalt, een belangrijk bestanddeel van batterijen. Daar worden ze samengevoegd met schroot van bepaalde productielocaties, en zo wordt teruggewonnen kobalt voor het eerst gebruikt om gloednieuwe Apple batterijen van te maken. Dit waardevolle materiaal wordt daarmee echt in een gesloten cyclus gebruikt.

Apple gebruikt ook 100% gerecycled tin in een belangrijke component van de moederborden van 11 verschillende producten. En dankzij de ontwikkeling van een aluminiumlegering van 100% gerecycled aluminium hebben de nieuwe MacBook Air en Mac mini nu nog maar de helft van de CO2-voetafdruk van eerdere modellen. Vanaf dit jaar wordt het aluminium dat is teruggewonnen via het Apple Trade In-programma omgesmolten tot behuizingen voor de MacBook Air.

Apple kondigt vandaag ook aan dat het bedrijf nog meer onderzoek gaat doen naar recycling in het nieuwe Apple Material Recovery Lab. Daar worden de recyclingprocessen van de toekomst ontwikkeld. Op deze nieuwe locatie van ruim 800 m² in Austin in de Amerikaanse staat Texas worden innovatieve oplossingen onderzocht rondom robotica en machine learning. Daarmee kunnen traditionele recyclingmethodes als demontage, sorteren en versnipperen worden verbeterd. Het laboratorium werkt niet alleen samen met technische teams van Apple, maar ook met de wetenschap om recyclingvraagstukken binnen de branche aan te kaarten en op te lossen.

Apple blijft bestaande programma’s uitbreiden om te zorgen dat devices zo lang mogelijk gebruikt kunnen worden. In totaal zijn er wereldwijd al meer dan 5.000 Apple Stores en Authorized Service Providers. Vorig najaar heeft Apple een nieuwe methode ontwikkeld om iPhone-schermreparaties te optimaliseren, zodat duizenden andere onafhankelijke verkopers deze dienst kunnen aanbieden. Apple heeft ook een programma voor het vervangen en recyclen van batterijen gestart voor alle Apple producten.

Vandaag heeft Apple het milieurapport van 2019 gepubliceerd. Daarin staat meer informatie over de oplossingen die Apple biedt voor de klimaatverandering, waaronder de aankondiging dat 44 toeleveranciers voor de volle 100% gebruik gaan maken van hernieuwbare energie voor Apple producten. Het rapport is in te zien via apple.com/environment. Op 22 april viert Apple de Dag van de Aarde. De Today at Apple-sessies in alle Apple Stores gaan dan over het milieu en Apple komt met nieuwe verhalen en collecties van apps en games in de App Store om mensen te inspireren om respect voor de aarde te hebben en stil te staan bij hun rol in het ecosysteem. Met de Dag van de Aarde-uitdaging nodigt Apple gebruikers van Apple Watch uit om 30 minuten of meer buiten te sporten met Apple Watch om een speciale Dag van de Aarde-medaille en stickers voor berichten te winnen.

Apple steunt dan ook de milieuorganisaties Conservation International, SEE Foundation en het Recycling Partnership. Daarmee breidt het bedrijf de activiteiten op het gebied van milieubescherming en efficiënt gebruik van grondstoffen verder uit.

Back To Top