skip to Main Content
De Feiten Over Apps Voor Ouderlijk Toezicht

De feiten over apps voor ouderlijk toezicht

Apple is altijd al van mening geweest dat ouders moeten kunnen bepalen hoe hun kinderen hun devices gebruiken. Daarom hebben we Schermtijd in het leven geroepen, een functie die we continu bijschaven. Met andere apps in de App Store, waaronder Balance Screen Time van Moment Health en Verizon Smart Family, kunnen ouders makkelijker de balans vinden tussen de voordelen van technologie en die van andere activiteiten waarmee kinderen leren en zich ontwikkelen.

Recent hebben we diverse apps voor ouderlijk toezicht uit de App Store verwijderd. Ze vormden namelijk een risico voor de privacy en veiligheid van onze gebruikers. Graag lichten we deze keuze toe.

In het afgelopen jaar hebben we ontdekt dat veel van deze apps voor ouderlijk toezicht Mobile Device Management, ofwel MDM gebruikten. Dit is een technologie waarbij enorm veel privé-informatie wordt verzameld. Bij MDM hebben derden controle over en toegang tot een device en de gevoelige informatie, waaronder gebruikerslocatie, appgebruik, e-mailaccounts, cameratoestemming en internetgeschiedenis. Begin 2017 zijn we begonnen om dit soort toepassing van MDM door ontwikkelaars voor consumentenapps nader te gaan onderzoeken. Halverwege 2017 hebben we onze richtlijnen op basis van dat onderzoek aangepast.

MDM kan ook ten goede worden ingezet. Bedrijven installeren soms MDM op bedrijfsdevices, zodat ze meer controle hebben over hun gegevens en hardware. Voor een op consumenten gericht app-bedrijf is het nogal een risico (en bovendien een duidelijke overtreding van het beleid van de App Store) om controle via MDM op een device van een klant te installeren. Naast de controle die de app over het device van de gebruiker kan hebben, blijkt uit onderzoek ook dat hackers voor criminele doeleinden toegang kunnen krijgen via MDM-profielen.

Ouders zouden voor controle over het devicegebruik van hun kinderen niets aan privacy of veiligheid hoeven in te leveren. De App Store zou ouders dan ook niet tot zo’n keuze moeten dwingen. U als ouder bent de enige die het devicegebruik van uw kind ongehinderd mag beheren.

Toen we erachter kwamen dat de richtlijnen werden overtreden, hebben we dit naar de app-ontwikkelaars gecommuniceerd. We hebben ze 30 dagen gegeven hun app bij te werken, zodat de beschikbaarheid in de App Store niet in het gedrang zou komen. Diverse ontwikkelaars hebben toen updates uitgebracht, zodat de apps weer voldoen aan het beleid. De apps van diegenen die dat niet deden, zijn uit de App Store verwijderd.

Wij hebben de App Store ontwikkeld met het idee om een veilige, levendige marktplaats te bieden waarop ontwikkelaars en ondernemers hun ideeën wereldwijd met gebruikers kunnen delen. Een plek waar gebruikers erop kunnen vertrouwen dat de apps die ze er vinden voldoen aan Apple’s normen rondom veiligheid en verantwoordelijkheid.
Apple heeft in de App Store altijd al apps van derden ondersteund waarmee ouders het devicegebruik van hun kinderen konden beheren. In tegenstelling tot wat de New York Times dit weekend schreef, gaat het in deze kwestie niet om concurrentie. Het gaat om veiligheid.

In deze app-categorie (en elke andere categorie) willen wij een dynamisch, innovatief app-ecosysteem aanbieden. Er zijn veel hele goede, succesvolle apps met functies en diensten die lijken op die van Apple wat betreft berichten sturen, kaarten, e-mail, muziek, internetbrowsers, foto’s, notitie-apps, contactmanagers en betalingssystemen, om er maar een paar te noemen. Wij willen ook ruimte bieden aan deze apps, want hierdoor wordt de gebruikerservaring nog verder verbeterd.

Back To Top