skip to Main Content
Apple Laat Preview Zien Van MacOS Catalina
Afbeelding: Apple / MacBook Pro met MacOS Catalina

Apple laat preview zien van macOS Catalina

Apple heeft vandaag een preview laten zien van macOS Catalina, de nieuwste versie van het meest geavanceerde desktopbesturingssysteem ter wereld. Deze release zit boordevol handige nieuwe features, gloednieuwe apps en krachtige nieuwe technologie voor ontwikkelaars. In macOS Catalina wordt iTunes vervangen door de populaire entertainmentapps Apple Music en Apple Podcasts plus de Apple TV-app. Sidecar is een gloednieuwe feature waarmee gebruikers het bureaublad van hun Mac kunnen uitbreiden door hun iPad als tweede scherm te gebruiken of als een nauwkeurig inputdevice in creatieve Mac-apps. Nieuwe beveiligingsfeatures zorgen voor een betere bescherming en met Stembediening kunnen gebruikers hun Mac helemaal bedienen met hun stem.

“macOS Catalina bevat gloednieuwe apps voor de Mac, te beginnen met stand-alone versies van Apple Music, Apple Podcasts en de Apple TV-app”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. “Verder kunnen gebruikers hun werkruimte uitbreiden met Sidecar, waardoor ze op een heel nieuwe manier hun iPad en Apple Pencil kunnen gebruiken in combinatie met Mac-apps. Verder introduceren we nieuwe technologieën voor ontwikkelaars, wat voor gebruikers betekent dat zij later dit jaar nog meer geweldige apps mogen verwachten.”

De apps Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV

In macOS Catalina wordt iTunes vervangen door drie gloednieuwe apps die het Mac-gebruikers veel makkelijker maken om van hun favoriete muziek, tv-programma’s, films en podcasts te genieten.

De nieuwe Muziek-app voor de Mac is bliksemsnel, leuk en makkelijk te gebruiken. In Apple Music valt er altijd iets nieuws te ontdekken met meer dan 50 miljoen nummers, playlists en muziekvideo’s. Gebruikers vinden daar ook hun complete muziekbibliotheek, dus alles wat ze hebben gedownload, gekocht of van een cd hebben geript. Iedereen die wil dat hun muziek ook echt van hen is, kan met één klikje terecht in de iTunes Music Store.

De gloednieuwe Apple TV-app biedt één handige, centrale plek om op verschillende manieren films en tv-programma’s te vinden en te bekijken. De app biedt Apple TV Channels, gepersonaliseerde aanbevelingen en meer dan 100.000 iTunes-films en -tv-programma’s die je kunt opzoeken, kopen of huren. Gebruikers kunnen films in 4K HDR en Dolby Atmos bekijken.1 Onder ‘Nu kijken’ > ‘Volgende’ ziet de gebruiker wat hij allemaal aan het kijken is en kan hij op elk scherm verdergaan waar hij gebleven was. Dit najaar komt Apple TV+, de oorspronkelijke videostreamingdienst van Apple, beschikbaar in de Apple TV-app.

In de populaire Apple Podcasts-app zijn meer dan 700.000 afleveringen te vinden. De gebruiker kan instellen dat hij een melding krijgt bij elke nieuwe aflevering. Verder bevat deze app nieuwe categorieën, speciale verzamelingen die door redacteuren uit de hele wereld zijn samengesteld en geavanceerde zoektools om afleveringen op gastheer/-vrouw, gast en zelfs gespreksonderwerp te vinden.

Gebruikers die hun media via een kabel synchroniseren met hun devices, kunnen dat nu snel en gemakkelijk doen in de nieuwe entertainmentapps. Wanneer ze een device aansluiten op hun Mac, zien ze het meteen in de zijkolom van de Finder staan. Zo kunnen ze er een back-up van maken of hun device bijwerken of herstellen.
Sidecar

Sidecar biedt de mogelijkheid om een iPad te gebruiken als extra scherm bij je Mac of als nauwkeurige tekentablet in een aantal Mac-apps. Gebruikers die vaak op pad zijn, kunnen dankzij Sidecar voortaan heel gemakkelijk een extra scherm meenemen en zo ook buiten de deur profiteren van de extra werkruimte met twee displays. Als ze een Apple Pencil erbij hebben, kunnen ze via hun iPad tekenen, schetsen en schrijven in alle Mac-apps die het gebruik van een stylus ondersteunen. Sidecar is bijvoorbeeld heel handig voor het monteren van video’s in Final Cut Pro X, tekenen in Adobe Illustrator of het annoteren van iWork-documenten. Net als alle continuïteitsfeatures werkt Sidecar draadloos, dus de gebruiker heeft alle vrijheid.

Toegankelijkheid

Apple gelooft dat technologie pas echt krachtig is als iedereen die kan gebruiken. In macOS Catalina introduceert Apple nieuwe hulptechnologieën zodat elke gebruiker optimaal kan profiteren van alle mogelijkheden van zijn Mac. Stembediening is een transformatieve technologie voor gebruikers die geen traditionele inputdevices kunnen bedienen. Met de spraakherkenningstechnologie van Siri kunnen ze dan hun Mac met hun stem aansturen. Deze technologie staat standaard op hun computer en zorgt er ook voor dat hun persoonsgegevens goed zijn afgeschermd. Dankzij nieuwe labels en grids kunnen gebruikers met vrijwel elke app werken. Daarvoor zijn uitgebreide navigatietools beschikbaar en de audio wordt op het device zelf verwerkt. Stembediening is nu ook beschikbaar in iOS en iPadOS, zodat gebruikers hun device helemaal met hun stem kunnen bedienen, inclusief vingerbewegingen als tikken, vegen en scrollen.

Beveiliging

In macOS Catalina controleert Gatekeeper nu bij alle apps of er sprake is van bekende beveiligingsproblemen. Verder moeten alle apps voortaan om toestemming vragen voordat ze toegang krijgen tot documenten van de gebruiker. De feature ‘Approve with Apple Watch’ biedt gebruikers de mogelijkheid om veel beveiligingsvragen goed te keuren door op de zijknop van hun Apple Watch te tikken. Alle Macs met de T2 Security-chip ondersteunen voortaan het activeringsslot, zodat ze minder aantrekkelijk worden voor dieven. In de nieuwe app ‘Find My’ kan de locatie van een gestolen of kwijtgeraakte Mac veilig en anoniem via een ander Apple device aan de eigenaar worden doorgegeven, ook als die Mac offline is.

Schermtijd

Schermtijd op de Mac biedt gebruikers inzicht in de tijd die ze doorbrengen in apps en op websites. Er zijn diverse tools beschikbaar om dat te reguleren. Schermtijd houdt rekening met de manier waarop mensen hun Mac gebruiken. Zo is er de optie om nog één minuutje door te gaan, zodat je je werk kunt bewaren of kunt uitloggen bij een game. Gebruikers kunnen instellen dat ze een bepaalde tijd niet op hun Mac werken. Ook kunnen ze bepalen hoeveel tijd ze in apps, op websites of in specifieke soorten apps mogen doorbrengen. iCloud zorgt ervoor dat de schermtijdinstellingen worden gesynchroniseerd, zodat de tijden op iPhone, iPad en de Mac bij elkaar wordt opgeteld. Hiervoor wordt een veilige totaalversleuteling gebruikt. ‘Delen met gezin’ is een optie waarmee ouders meer controle hebben over het gebruik van het device door hun kinderen. Ze kunnen bijvoorbeeld instellen met wie hun kinderen kunnen communiceren en wanneer.

Meer geweldige apps voor de Mac

Bij macOS Catalina zijn nieuwe API’s en tools voor ontwikkelaars beschikbaar. Daarmee kunnen zij heel gemakkelijk een iPad-app geschikt maken voor de Mac. Er zijn momenteel ruim een miljoen iPad-apps in allerlei categorieën, uiteenlopend van creativiteit tot entertainment en van productiviteit tot ontwikkeling. Die zouden Mac-bezitters dus ook op hun mooie grote scherm kunnen gebruiken. Vanaf dit najaar kunnen gebruikers meer favoriete apps ook terugvinden op hun Mac, waaronder Jira Cloud, Twitter en Asphalt 9.

Andere verbeteringen in apps

  • Foto’s biedt een mooie nieuwe bladerervaring waarin automatisch de beste foto’s van de gebruiker worden uitgelicht.Safari heeft een vernieuwde beginpagina en gebruikt Siri-suggesties om vaak bezochte websites, bladwijzers, iCloud-tabbladen, leeslijstselecties en links in Berichten meer te personaliseren.
  • Mail in macOS Catalina is uitgebreid met de mogelijkheid om e-mails van een specifieke afzender te blokkeren, een erg drukke berichtenreeks op stil te zetten en je af te melden voor commerciële mailinglijsten.
  • Notities is nu voorzien van een gloednieuwe galerijweergave, betere zoektools en extra samenwerkingsopties.
  • Herinneringen heeft een nieuwe interface gekregen waardoor het makkelijker wordt om herinneringen in te stellen, te ordenen en bij te houden.

Beschikbaarheid
Van macOS Catalina is er vanaf vandaag een preview voor ontwikkelaars beschikbaar via developer.apple.com voor leden van het Apple Developer Program. Later deze maand is er een openbare bètaversie voor Mac-gebruikers beschikbaar via beta.apple.com. macOS Catalina is dit najaar verkrijgbaar als gratis software-update voor Macs die medio 2012 of later op de markt zijn gebracht. Ga voor meer informatie naar apple.com/macos/catalina-preview. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

Back To Top