skip to Main Content
Apple Arcade: Laat Het Gamen Beginnen
Afbeelding: Apple / Apple Arcade Games

Apple Arcade: Laat het gamen beginnen

Vanaf 19 september is Apple Arcade verkrijgbaar in de App Store en kunnen gameliefhebbers overal ter wereld gaan genieten van games waar jarenlang aan is gewerkt. In deze selectie van verschillende soorten nieuwe games hebben de ontwikkelaars hun artistieke gevoel, een frisse blik en veel passie gelegd. Nu kan iedereen ervan genieten dankzij Apple Arcade. Hierbij een kleine selectie van de bijbehorende verhalen.

The Enchanted World

In ‘The Enchanted World’ kruipen spelers in de huid van een fee die door middel van puzzels en uitdagingen haar verwoeste wereld probeert te herstellen. Voor de makers Ivan Ramadan en Amar Zubcevic, beiden 33 jaar oud en met elkaar bevriend, is het verhaal van de game veel meer dan een sprookje: het is een metafoor voor een kind in oorlogstijd. Ramadan en Zubcevic groeiden allebei op in Sarajevo, tijdens de Balkanoorlogen in de jaren negentig. Hun ouders schermden hen door middel van creativiteit af van het geweld en gevaar om hen heen.

“Sarajevo verkeerde vier jaar in een staat van beleg”, zegt Zubcevic. “Er was geen elektriciteit (…) er was geen stromend water, je moest water uit een put halen (…) en we gingen daar met [onze ouders] heen en hielpen ze jerrycans mee terug te nemen; voor ons was dat een soort spel.”

Die jeugdherinneringen werden de basis voor ‘The Enchanted World’. De game, die in samenwerking met ontwikkelaar Noodlecake wordt gepubliceerd, wordt omlijst met muziek en folklore van de Balkan.

“Onze game gaat over de taaiheid en verbeeldingskracht van kinderen, die ook in de vreselijkste omstandigheden voor zichzelf en hun vriendjes en vriendinnetjes hun eigen toverwereld bedenken”, zegt Zubcevic. “Daarom is hun wereld zo magisch, en daardoor krijgen wij de inspiratie om onszelf te blijven overtreffen.”

“We wilden van deze game een vreedzaam sprookje maken,” zegt Ramadan, “en we hopen dat kinderen en hun ouders er samen van kunnen genieten.”

Patterned

In ‘Patterned’ van Borderleap kleuren de spelers complexe puzzelstukjes en schikken ze tot een mooi geheel. De 43-jarige Nate Dicken, solo-ontwikkelaar achter het bedrijf in Blacksburg, Virginia, ontwikkelde deze game als methode om tot rust te komen. De gevarieerde patronen zijn afkomstig van vijftien designers uit diverse landen, onder wie veertien vrouwen. Nate heeft ‘Patterned’ exclusief voor Apple Arcade gemaakt.

“De App Store heeft me een platform gegeven”, zegt Dicken, die afgelopen zeven jaar al meer dan een dozijn iOS-games heeft gemaakt. “Deze game zou ik zonder Apple Arcade niet hebben gemaakt.”

Overland

‘Overland’ is een postapocalyptische roadtrip van Finji, een bedrijf dat is opgericht door Adam en Bekah Saltsman. Het echtpaar van respectievelijk 37 en 38 jaar oud woont met hun zoons in Grand Rapids, Michigan. ‘Overland’ is een mengelmoes van hun favoriete klassieke bordspellen, boeken en films. Spelers rijden westwaarts door een in rap tempo aftakelend Amerika. Ze redden andere overlevenden, proberen eten op te scharrelen en laten nu en dan een zwerfhond meeliften.

Wat steekt er achter de creativiteit van Finji? Adam en Bekah zeggen dat ze met hun bedrijf worden gedreven door betrokkenheid bij het milieu.

“Ik wil dat mensen een volwaardig leven hebben, en ik wil mensen de gelegenheid geven om games te maken”, zegt Bekah. “Dus we doen er alles aan om dat mogelijk te maken. Als mijn teamleden kinderen willen krijgen, hoeveel tijd hebben [ze] dan nodig? Ik wil samen met deze vrienden aan mooie dingen werken.”

Card of Darkness

De humoristische game ‘Card of Darkness’ bevat puzzels met speelkaarten, waarop handgetekende personages staan. De 34-jarige solo-ontwikkelaar Zach Gage bundelde voor deze game zijn krachten met de legendarische animator Pendleton Ward.

Gage maakt al zowat zijn hele leven videogames en videokunst. Toen de eerste iPhone op de markt kwam, zag hij kansen.

“Ik zag [iPhone] en zei meteen dat het een kunstplatform was”, zegt Gage. Zijn eerste game ‘SynthPond’ maakte hij in het najaar van 2008. Het was een van de eerste games in de App Store. Sinds die tijd heeft Gage al meer dan een dozijn iOS-games gemaakt.

“Ik wil dat games worden uitgebracht op een plek waar mensen erover praten alsof het boeken of films zijn”, zegt Gage, die het businessmodel van Apple Arcade als een bevrijding voor ontwikkelaars beschouwt. “Ik hoefde geen tijd te verliezen met uitpuzzelen hoe ik er advertenties in moest verwerken. Ik ging gewoon aan het werk met fantastische kunstenaars om fantastische kunst te maken. Met Apple Arcade kan dat.”

Back To Top