skip to Main Content
Europese Leerlingen Leren Swift
Afbeelding: Apple / Belinda Tagariello geeft les in Swift

Europese leerlingen leren Swift

In oktober wordt in klaslokalen in heel Europa de EU-programmeerweek gehouden. Leerlingen van alle leeftijden zijn dan het levende bewijs dat programmeren de deur opent naar ongekende nieuwe mogelijkheden. Op Layton Primary School in het Britse Blackpool kunnen kinderen van 5 en 6 jaar via de beginselen van het programmeren een ondeugende dinosaurus opsporen. En in Italië, op het Institute De Amicis in Milaan, blijkt programmeren de sleutel te zijn geweest tot een carrière die het leven van de 28-jarige Belinda Tagariello ingrijpend heeft veranderd.

Deze scholen behoren tot een toenemend aantal Europese instellingen die een nieuwe generatie leerlingen willen leren programmeren en daarbij vertrouwen op de kracht en veelzijdigheid van iPad, Mac en de Apple lesprogramma’s ‘Iedereen kan programmeren’ en ‘App Development with Swift’. Beide scholen zeggen dat de lesprogramma’s hebben geleid tot een innovatieve manier van leren die de betrokkenheid van leerlingen en studenten stimuleert en die aantoonbare resultaten oplevert.

“De kinderen ervaren dat input altijd zorgt voor output en ze worden vindingrijker in het oplossen van problemen.”

Dit zijn leerkrachten Alice Nutt en Clare Scott. Nog maar twee jaar geleden maakten ze kennis met programmeren. Nu gebruiken ze Swift Playgrounds om de beginselen van het programmeren te integreren in elk vak dat ze geven aan hun jonge leerlingen op het Britse Layton Primary School in Blackpool. Sinds het programma begon heeft de school, die zich in een van de armste gebieden van het land bevindt, een opvallende verandering bemerkt onder de leerlingen.

“De kinderen zaten hier [eerst] te wachten totdat iemand hen iets te doen gaf”, vertelt de 45-jarige Scott, die al ruim 20 jaar lesgeeft. “Maar kinderen die een ‘programmeerhouding’ hebben ontwikkeld, weten dat als ze iets doen, er een resultaat uit zal rollen. “De kinderen ervaren dat input altijd zorgt voor output en ze worden vindingrijker in het oplossen van problemen.”

Die programmeerhouding dringt door tot elk leergebied op de school en inmiddels passen leerlingen de beginselen van het programmeren toe op elk schoolvak, meestal via Swift Playgrounds.

“We realiseerden ons dat we overal in het lesprogramma eigenlijk al programmeervaardigheden toepasten”, aldus de 28-jarige Nutt. “Als we schrijven, kijken we het resultaat na en bewerken en verbeteren het: bugs oplossen deden we dus al. Verhalen zijn in feite sequenties en we voeren sequenties uit van alle gebeurtenissen en dingen die we in ons dagelijkse leven doen. Het gaat er dus in feite om dat iedereen op school begrijpt dat programmeerprincipes overal aanwezig zijn.”

In het klaslokaal van Scott oefenen haar leerlingen van 5 en 6 jaar oud hun programmeervaardigheden voor gewone, maar ook bijzondere taken. Ze legde de kinderen een probleem voor: hoe krijg je een ontsnapte dinosaurus weer terug in de dierentuin? Haar leerlingen besloten dat ze boterhammen met jam zouden smeren en deze voor het dier zouden neerleggen.

Scott zorgde voor brood, boter en jam en vroeg haar leerlingen om stapsgewijze instructies voor het klaarmaken van de boterham. Door deze oefening leerden ze welke afzonderlijke opdrachten nodig zijn om een programmeersequentie uit te voeren.

“Vervolgens lieten we de boterham met jam de hele nacht buiten het klaslokaal liggen”, vertelt Scott. “En natuurlijk is de dinosaurus teruggekomen en heeft hij de boterham opgegeten. De volgende dag lag er alleen nog maar een korstje.”

Toen ze in de twintig was, besteedde de Italiaanse Belinda Tagariello erg veel tijd aan het inwisselen van het ene vervelende baantje voor het andere. In 2017 schreef ze zich in voor een door de overheid gefinancierde cursus waarin Swift, de krachtige en gebruiksvriendelijke programmeertaal van Apple, werd onderwezen aan (gedeeltelijk) werkloze jong-volwassenen aan het Institute De Amicis in Milaan. Als nieuwkomer op het gebied van programmeren, leerde Tagariello de beginselen van het programmeren in Swift Playgrounds op iPad en ging daarna al snel door naar ‘App Development with Swift’ op de Mac, om zelf iets te bouwen.

Tegenwoordig geeft Tagariello zelf les in dezelfde cursus, is er al een app van haar verkrijgbaar in de App Store en is ze bezig met het ontwikkelen van een tweede app.

“Toen ik begon met het ontwikkelen van de app voelde ik me vrij, omdat ik alles zelf in de hand had”, zegt Tagariello. “Dat was een enorme eyeopener voor mij.”

Eenenveertig studenten hebben de cursus al afgerond en in een kleine twee jaar hebben ze samen al 14 apps gemaakt. Zestien van de afgestudeerden hebben een baan in de hightech gevonden, en vijf studenten besloten aan de universiteit verder te studeren.

In oktober verwelkomt Tagariello een derde groep van 29 studenten, van wie de meesten geen ervaring in het programmeren hebben. Maar hun docent vertelt hen dat ze zich daardoor niet moeten laten ontmoedigen. En uiteraard spreekt ze uit ervaring.

“Ik wist niks over programmeren [toen ik begon]. Daarom kan ik goed als voorbeeld voor hen fungeren,” aldus Tagariello, die haar studenten als eerste kennismaking met het programmeren de leuke en aantrekkelijke Swift Playgrounds-app van Apple voor iPad laat zien en van daaruit geleidelijk overgaat op het App Development with Swift-lesprogramma op de Mac. “Als ze zich echt toeleggen op deze cursus, kunnen ze ver komen, verder dan ik. Dan komen ze er wel.”

Met ‘Iedereen kan programmeren’ van Apple kunnen leerlingen en studenten van de kleuterschool tot de universiteit leren programmeren om problemen op te lossen en hen voor te bereiden op hun carrière. Met lessen en richtlijnen voor leerkrachten kunnen leerlingen en studenten de basis leren op iPad met Swift Playgrounds. En iedereen die ontwikkelaar wil worden kan zijn of haar eerste iOS-apps bouwen met App Development with Swift. Vandaag de dag wordt het lesprogramma Iedereen kan programmeren gebruikt door meer dan 5000 scholen, hogescholen en technische universiteiten. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/everyone-can-code.

Back To Top