skip to Main Content
MacOS Catalina Vanaf Vandaag Verkrijgbaar
Afbeelding: Apple / MacBook Pro met MacOS Catalina

macOS Catalina vanaf vandaag verkrijgbaar

macOS Catalina, de nieuwste versie van ’s werelds meest geavanceerde besturingssysteem voor desktopcomputers, is nu beschikbaar als gratis software-update. Met macOS Catalina kunnen gebruikers genieten van Apple Arcade, een grensverleggende unieke gamingservice met nieuwe, exclusieve games van de meest creatieve ontwikkelaars ter wereld. En naast het geweldige entertainment dat al op de Mac beschikbaar was, biedt Catalina nu ook gloednieuwe Mac-versies van Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV. Met de nieuwe feature Sidecar wordt het bureaublad van Mac uitgebreid met iPad als tweede display. Of het wordt een inputdevice voor je tablet, met Apple Pencil en Mac-apps. Met Stembediening, een baanbrekende toegankelijkheidsfeature, kun je Mac helemaal met je stem bedienen. Dankzij Mac Catalyst, een nieuwe technologie in Catalina waarmee ook niet-Apple ontwikkelaars iPad-apps voor Mac kunnen maken, kunnen gebruikers steeds meer van hun favoriete iPad-apps in een Mac-versie verwachten, bijvoorbeeld Twitter, TripIt, Post-It, GoodNotes en Jira. En voor het eerst is Schermtijd beschikbaar op Mac. Zo zien gebruikers hoeveel tijd ze kwijt zijn aan apps en op websites, en kunnen ze kiezen wat er prioriteit moet krijgen.

Apple Arcade: Nu in de Mac App Store

Met een abonnement op Apple Arcade voor € 4,99 per maand krijgen gebruikers onbeperkt toegang tot een unieke verzameling games op Mac, die ook allemaal op iPhone, iPad, iPod touch en Apple TV kunnen worden gespeeld. Games kunnen zelfs op verschillende devices worden gespeeld. Spelers kunnen dus gewoon op een ander device verdergaan met hun laatst opgeslagen game, of ze nu thuis zijn of onderweg. Op Mac kunnen games worden gespeeld met toetsenbord en trackpad of muis. Veel games ondersteunen ook controllers, bijvoorbeeld Xbox Wireless Controllers met Bluetooth en PlayStation DualShock 4.

Apple Arcade-abonnees krijgen de volledige versie van elke game, inclusief alle updates en uitbreidingen, zonder reclame of extra aankopen. In plaats van vooraf voor games te betalen kunnen abonnees elke Apple Arcade-game rechtstreeks vanuit het gloednieuwe tabblad ‘Arcade’ in de Mac App Store downloaden. Of het nu gaat om actie- en avonturengames, partygames of puzzlegames, Apple Arcade heeft games voor spelers van iedere leeftijd. Er zit dus voor iedereen wel iets geschikts bij. Bij introductie van de service is er een gratis proefperiode van een maand. Met één abonnement en Delen met gezin hebben maximaal zes gezinsleden toegang tot de service. De volledige catalogus met honderd games zal in de komende weken beschikbaar zijn, en daarna komen er maandelijks allerlei games bij, waaronder geweldige nieuwe games in de categorieën actie, avontuur, rollenspellen, racen en strategie.

Nieuwe entertainment-apps: Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV

iTunes wordt vervangen door drie gloednieuwe apps: Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV. Hiermee ontdek je op een makkelijke en leuke manier muziek, tv-programma’s, films en podcasts op Mac. De nieuwe Apple Music-app is snel en biedt meer dan 50 miljoen nummers, afspeellijsten en muziekvideo’s. Gebruikers hebben toegang tot hun complete muziekbibliotheek en ze kunnen nog steeds nieuwe muziek kopen in de iTunes Store.

De catalogus van Apple Podcasts biedt meer dan 700.000 programma’s. Je wordt desgewenst op de hoogte gehouden van nieuwe afleveringen. De app biedt ook nieuwe programmacategorieën, zorgvuldig geselecteerde verzamelingen en een geavanceerde zoekfunctie, zodat je afleveringen kunt zoeken op onderwerp, persoon en zelfs zinnen.

De veelzijdige Apple TV-app biedt tal van manieren om films en tv-programma’s te zoeken en bekijken. Je vindt hier Apple TV-kanalen, gepersonaliseerde aanbevelingen en meer dan 100.000 iTunes-films en tv-programma’s die je kunt doorbladeren, kopen of huren. En vanaf 1 november is Apple TV+, de betaalde videostreamingdienst van Apple, beschikbaar in de Apple TV-app voor Mac.

Sidecar: Vergroot je Mac-werkruimte en creativiteit met iPad

Met de nieuwe feature Sidecar kun je je Mac-werkruimte uitbreiden door iPad als tweede display te gebruiken, zodat de scherminhoud over beide displays verdeeld kan worden. Met Sidecar kun je een iPad-display gebruiken om te tekenen, schetsen of schrijven met Apple Pencil. Dit kan in elke Mac-app van Apple of van derden met stylus-ondersteuning. Sidecar draait via een bekabelde verbinding, zodat gebruikers hun iPad kunnen opladen terwijl ze ermee werken, maar mobiele gebruikers kunnen er ook draadloos mee aan de slag. Ideaal voor apps voor illustraties en videobewerking, of 3D-apps zoals Photoshop, Illustrator en ZBrush.

Toegankelijkheid: Zo haalt iedereen meer uit zijn Mac

macOS Catalina bevat nieuwe toegankelijkheidsfeatures zodat gebruikers met een beperking hun devices optimaal kunnen benutten. Stembediening is een compleet nieuwe manier om Mac en iOS-devices volledig met je stem te bedienen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de nieuwste versie van de Siri-spraakherkenningstechnologie voor het transcriberen van gesproken tekst en stemgestuurde tekstbewerking. Met handige cijfers en rasters kun je nagenoeg elke app bedienen. De audioverwerking vindt geheel op het device zelf plaats. Voor gebruikers met een visuele beperking geeft de feature ‘Wijs tekst aan’ tekst in hoge resolutie weer in een apart venster wanneer de cursor boven tekst en interface-elementen wordt gehouden. Er verschijnt dan een venster met ingezoomde tekst naast de standaard­interface.

Mac Catalyst: Nog meer prachtige apps op Mac

In macOS Catalina is Mac Catalyst beschikbaar, een nieuwe technologie waarmee app-ontwikkelaars makkelijk een Mac-versie kunnen bouwen van populaire iPad-apps. Het iPad-ecosysteem omvat ruim een miljoen iPad-apps, en vanaf nu kunnen gebruikers meer van hun favoriete titels op Mac terugzien dan ooit, bijvoorbeeld apps als Twitter, GoodNotes, TripIt van SAP, Post-it, Morpholio Board, Rosetta Stone, Jira, Proloquo2Go en ga zo maar door. Deze titels en meer zijn vandaag al beschikbaar in de Mac App Store en kunnen door gebruikers worden gedownload. Andere met Mac Catalyst ontwikkelde apps worden in de komende weken uitgebracht.

Schermtijd: Mac-activiteit monitoren voor het hele gezin

Met macOS Catalina is Schermtijd voor het eerst beschikbaar op Mac. Zo zien gebruikers hoeveel tijd ze besteden aan apps en websites. Door middel van apparaatvrije tijd kunnen gebruikers tijd vrijmaken voor iets anders, en met applimieten bepaal je hoeveel tijd gebruikers aan bepaalde apps, websites en appcategorieën besteden. Met iCloud combineert Schermtijd alle gebruiksgegevens en worden instellingen voor apparaatvrije tijd en applimieten op alle devices gesynchroniseerd. En met Delen met gezin kunnen ouders via Schermtijd de activiteiten van hun kinderen op al hun Apple devices zien.

Beveiliging en privacy: Meer gebruikerscontrole dan ooit

Dankzij de verbeteringen in Catalina is macOS beter beschermd tegen onrechtmatige wijzigingen, zijn apps veilig en hebben gebruikers meer controle over toegang tot hun gegevens. macOS Catalina werkt in een volledig op zichzelf staand, alleen-lezen systeemvolume. Het is compleet afgescheiden van alle andere gegevens, en essentiële bestanden van het besturingssysteem kunnen niet per ongeluk worden overschreven. Gatekeeper, de technologie van Apple die waarborgt dat alleen betrouwbare software op Mac draait, controleert nu alle apps op bekende beveiligingsproblemen. Apps moeten nu bovendien eerst toestemming vragen voordat ze toegang krijgen tot documenten van gebruikers. Alle Mac-modellen met de Apple T2-beveiligingschip hebben nu een activeringsslot, net als iPhone of iPad. Dus als een Mac ooit wegraakt, is de eigenaar de enige die gegevens kan wissen en de Mac opnieuw kan activeren. Met Goedkeuren met Apple Watch kunnen gebruikers ook specifieke beveiligingsberichten goedkeuren door op de knop aan de zijkant van hun Apple Watch te drukken.

Extra features in macOS Catalina

  • Zoek mijn iPhone en Zoek mijn vrienden zijn nu gecombineerd in één handige Zoek mijn-app op Mac, iPad en iPhone. De Zoek mijn-app kan gebruikers helpen een zoekgeraakte Mac terug te vinden, zelfs als deze offline is en in de sluimerstand staat. Dit gebeurt via het uitzenden van Bluetooth-signalen die worden opgepikt door actieve Apple devices in de buurt. De gedetecteerde locatie van de Mac wordt doorgegeven aan iCloud zodat een gebruiker deze vervolgens in de Zoek mijn-app kan vinden.
  • Foto’s bevat een prachtig nieuw tabblad dat alleen de beste foto’s van de gebruiker laat zien.
  • Safari heeft een nieuwe startpagina die op basis van Siri-suggesties veelbezochte websites, bladwijzers, iCloud-tabbladen, leeslijstselecties en in Berichten verzonden links laat zien.
  • Mail in macOS Catalina biedt gebruikers nu de mogelijkheid e-mail te blokkeren van een specifieke afzender, een overactieve e-mailthread stil te zetten en zich af te melden bij commerciële mailinglijsten.
  • Notities heeft nu een gloednieuwe Galerijweergave, krachtigere zoektools en extra samenwerkingsopties.
  • Herinneringen heeft een compleet vernieuwde gebruikersinterface die het makkelijker maakt om herinneringen te maken, ordenen en volgen.

Verkrijgbaarheid
macOS Catalina is vanaf vandaag beschikbaar als gratis software-update voor Macs die medio 2012 of later zijn geïntroduceerd. Sommige features zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar. Ga voor meer informatie naar apple.com/macos/catalina.

Back To Top