skip to Main Content
Update Voor Final Cut Pro X
Afbeelding: PR Apple

Update voor Final Cut Pro X

Apple heeft vandaag een update van Final Cut Pro X uitgebracht met een nieuwe Metal-engine die beter presteert op een breed scala aan Mac-systemen, en die profiteert van de enorme kracht van de nieuwe Mac Pro en het geweldige beeld op Apple Pro Display XDR met zijn hoge resolutie en grote dynamische bereik. Apple brengt ook updates uit voor Motion en Compressor, die dezelfde moderne Metal-engine hebben met geoptimaliseerde prestaties voor Mac Pro en ondersteuning voor Pro Display XDR.

Krachtige prestaties dankzij Metal

De update van Final Cut Pro die vandaag is uitgebracht, heeft een nieuwe op Metal gebaseerde engine, die de afspeelkwaliteit verbetert en zorgt dat grafische taken zoals rendering, realtime-effecten en exporteren sneller gaan op Mac-computers die compatibel zijn met Metal. Video-editors die werken op een 15-inch MacBook Pro, het populairste systeem bij gebruikers van Final Cut Pro, zullen merken dat grafische taken tot wel 20 procent sneller gaan, en op iMac Pro kan de prestatieverbetering oplopen tot 35 procent.

Ondersteuning van Sidecar met Catalina

Final Cut Pro werkt met Sidecar, de innovatieve nieuwe feature van macOS Catalina, die gebruikers de mogelijkheid geeft de werkruimte van hun Mac uit te breiden door iPad als tweede display te gebruiken voor de browser of de viewer. Video-editors kunnen Sidecar bekabeld gebruiken, of ze kunnen draadloos werken voor nog meer flexibiliteit, of ze nu onderweg zijn met een Mac-notebook of in de montagekamer zitten met een Mac-desktop.

De weergaloze kracht van Mac Pro

Final Cut Pro maakt gebruik van de enorme kracht van Mac Pro, met ondersteuning voor meerdere GPU’s en tot 28 CPU-cores. Rendering gaat tot 2,9 keer sneller en transcoderen tot 3,2 keer sneller dan op de 12-core Mac Pro van de vorige generatie. En Final Cut Pro gebruikt de nieuwe Afterburner-kaart voor ongeëvenaarde prestaties bij het werken met ProRes en ProRes RAW, de revolutionaire structuur van Apple die de beeldkwaliteit en flexibiliteit van RAW-video combineert met de prestaties van ProRes. Zo kunnen editors tot 16 4K ProRes 422-videostreams tegelijk afspelen, of werken in spectaculaire 8K-resolutie met ondersteuning voor tot drie 8K ProRes RAW-videostreams.

Extreem dynamisch bereik met Pro Display XDR

Met zijn enorme 32-inch Retina 6K-display, brede P3-kleurenweergave en extreme dynamische bereik is het beeld op Pro Display XDR indrukwekkender en levensechter dan ooit. Gebruikers van Final Cut Pro kunnen video met hoog dynamisch bereik (HDR) bekijken, bewerken, corrigeren en maken met 1000 nits constante helderheid op volledig scherm, met een piek van 1600 nits, en een contrastverhouding van 1.000.000:1. Pro Display XDR is gemakkelijk op Mac aan te sluiten met één Thunderbolt-kabel, en professionals die Final Cut Pro op Mac Pro gebruiken, kunnen tot drie Pro Display XDR-eenheden tegelijk gebruiken: twee voor de interface van Final Cut Pro en een als speciale professionele referentiemonitor.

Meer nieuwe features in Final Cut Pro 10.4.7

  • Corrigeer HDR-video met verbeterde tools voor kleurmaskers en kleurbereikisolatie.
  • Bekijk HDR-video met tonemapping naar compatibele SDR-displays bij gebruik van Final Cut Pro, Motion of Compressor in macOS Catalina.
  • Selecteer welke interne of externe GPU wordt gebruikt om de grafische verwerking te versnellen.

Motion en Compressor, twee apps die samen met Final Cut Pro kunnen worden gebruikt, profiteren ook van de nieuwe Metal-engine voor rendering, en bieden betere afspeelkwaliteit en snellere graphics. Beide apps maken gebruik van meerdere GPU’s en tot 28 CPU-cores in Mac Pro, benutten de kracht van Afterburner en ondersteunen professionele HDR-workflows op Pro Display XDR.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Pro 10.4.7 is vanaf vandaag verkrijgbaar als gratis update voor bestaande gebruikers, en in de Mac App Store voor €329,99 voor nieuwe gebruikers. Motion 5.4.4 en Compressor 4.4.5 zijn eveneens vanaf vandaag verkrijgbaar als gratis update voor bestaande gebruikers, en in de Mac App Store elk voor €54,99 voor nieuwe gebruikers. Onderwijsklanten kunnen het pakket met professionele apps voor het onderwijs kopen voor €229,99. Ga voor meer informatie naar apple.com/final-cut-pro.

Back To Top