skip to Main Content
Apple Introduceert De 16-inch MacBook Pro
Afbeelding: Apple / Apple 16 inch MacBook Pro

Apple introduceert de 16-inch MacBook Pro

Apple heeft vandaag een compleet vernieuwde 16-inch MacBook Pro onthuld, de beste professionele notebook ter wereld. Deze is speciaal ontworpen voor ontwikkelaars, fotografen, filmmakers, wetenschappers, muziekproducenten en verder iedereen die graag een Mac gebruikt om meesterwerken op te maken. Deze nieuwe MacBook Pro heeft een schitterend 16-inch Retina-display, de nieuwste 8-core processors, tot 64 GB geheugen, graphics van de nieuwe generatie met tot 8 GB VRAM en een nieuw geavanceerd thermisch ontwerp. Daarmee is dit de krachtigste MacBook Pro ooit.

De 16-inch MacBook Pro heeft een nieuw Magic Keyboard met een opnieuw ontworpen schaarmechanisme en een key travel van 1 mm. Dat typt prettiger dan ooit tevoren op een Mac-notebook. De 16-inch MacBook Pro heeft ook zes speakers, een langere batterijduur, Touch Bar, Touch ID, het Force Touch-trackpad en de Apple T2 Security Chip.

“Onze professionele klanten hadden een aantal wensen voor een volgende MacBook Pro: een groter display, supersnelle prestaties, een zo groot mogelijke batterij, het allerbeste toetsenbord, geweldige speakers en superveel opslag. De 16-inch MacBook Pro voldoet ruimschoots aan al die wensen”, aldus Tom Boger, Senior Director Mac & iPad Product Marketing van Apple. “Met een schitterend 16-inch Retina-display, 8-core processors, professionele graphics van de nieuwe generatie, een nog beter thermisch ontwerp, een nieuw Magic Keyboard, zes speakers, een batterij van 100 Wh, tot 8 TB opslagruimte en een snel geheugen van 64 GB is de 16-inch MacBook Pro de beste professionele notebook ter wereld.”

Grootste Retina-notebookdisplay ooit

Professionals lopen weg met het Retina-display van MacBook Pro met een helderheid van 500 nits en een brede kleurweergave (P3). En met 16 inch is dit het grootste Retina-notebookdisplay ooit. Met een resolutie van 3072 x 1920 en een hogere pixeldichtheid van 226 ppi geeft het 16-inch Retina-display bijna 6 miljoen pixels weer en is de schermervaring nog meeslepender geworden. De displays worden stuk voor stuk gekalibreerd in de fabriek om er zeker van te zijn dat alle kleuren zo nauwkeurig mogelijk worden weergegeven.

Nieuw Magic Keyboard

De 16-inch MacBook Pro heeft een nieuw Magic Keyboard met een nog fijner afgesteld schaarmechanisme, een key travel van 1 mm en een stabiele aanslag. Apple heeft zelf speciale domes van rubber ontworpen die meer potentiële energie opslaan voor een nog betere toetsaanslag. Dankzij uitgebreid onderzoek en gebruikersstudies naar menselijke factoren en toetsontwerp typt het toetsenbord van de 16-inch MacBook Pro heel prettig en stil. Het nieuwe Magic Keyboard heeft verder een fysieke Escape-toets, pijltoetsen in een omgekeerde T, een Touch Bar en Touch ID.

Geavanceerder thermisch ontwerp

De 16-inch MacBook Pro heeft de meest geavanceerde thermische architectuur ooit in een Mac-notebook. Hierdoor kan het systeem langer met meer power draaien. De ventilator heeft een grotere waaier met wijdere bladen en grotere ventilatieopeningen. Daardoor is de luchtdoorstroom met 28% toegenomen, terwijl het koellichaam 35% groter is. De warmte kan nu aanzienlijk beter worden afgevoerd. Dankzij deze verbeterde koelcapaciteit kan de 16-inch MacBook Pro tot 12 watt extra aan bij zware workloads (in vergelijking met het vorige ontwerp).

Krachtige processors en een sneller geheugen

MacBook Pro-gebruikers hebben mobiele rekenkracht van een professioneel niveau nodig, bijvoorbeeld om code te compileren, videobeelden te monteren of 3D-animaties te maken. Om supersnelle prestaties te kunnen leveren, is de 16-inch MacBook Pro voorzien van de nieuwste 6-core en 8-core processors van de 9e generatie met Turbo Boost-snelheden tot 5,0 GHz. Dat levert tot 2,1 keer snellere prestaties op dan de quad-core 15-inch MacBook Pro.1 De krachtige CPU’s, het snellere geheugen van maximaal 64 GB (een primeur!) en het geavanceerdere thermisch ontwerp maken professionele workflows mogelijk waar je voorheen alleen maar van kon dromen op een MacBook Pro.

In vergelijking met de quad-core MacBook Pro van de vorige generatie:

  • Fotografen kunnen complexe bewerkingen van foto’s in Photoshop tot 1,7 keer sneller uitvoeren.
  • Muziekproducenten kunnen gigantische meersporenprojecten met maximaal 2,1 keer meer Amp Designer-plug-ins afspelen in Logic Pro X.
  • Wetenschappers en onderzoekers profiteren van 2,1 keer snellere simulaties van dynamische systemen in MATLAB.
  • Ontwikkelaars die met Xcode werken kunnen tot 1,8 keer sneller code compileren.

Graphics van de volgende generatie

Voor professionele gebruikers zijn de grafische prestaties van essentieel belang, of ze nu aan grote games werken, een complexe 3D-scène renderen of bezig zijn met de kleurweergave van een kaskraker. De 16-inch MacBook Pro is uitgerust met nieuwe AMD Radeon Pro 5000M Graphics, de eerste mobiele discrete 7nm-GPU’s voor professionele gebruikers. In combinatie met een GDDR6-videogeheugen en een optie voor 8 GB VRAM (een primeur!) kunnen professionele gebruikers GPU-intensieve taken voortaan sneller dan ooit uitvoeren. Klanten die voor de standaardconfiguratie gaan, krijgen 2,1 keer snellere Graphics-prestaties dan bij de vorige standaardconfiguratie. Degenen die voor de meest uitgebreide Graphics-opties gaan, profiteren van prestaties die tot 80% sneller zijn dan bij de vorige configuratie van hetzelfde niveau.

In vergelijking met de 8-core 15-inch MacBook Pro van de vorige generatie met de meest uitgebreide Graphics-opties:

  • Ontwikkelaars zullen merken dat de fly-through bij het ontwikkelen van games in Unity 2,1 keer sneller zal gaan.
  • Gamers zullen merken dat de gameplay veel soepeler is in een game als Fortnite, met tot 1,9 keer snellere prestaties.
  • Video-editors die DaVinci Resolve gebruiken zullen merken dat effecten tot 1,8 keer sneller worden gerenderd tijdens kleurbewerkingen.

De motor van al die prestaties is een batterij van 100 Wh, de grootste ooit in een Mac-notebook. Die levert een batterijduur van maximaal 11 uur op, bijvoorbeeld bij draadloos internetten of bij het afspelen van video’s in de Apple TV-app.

Eerste notebook met 8 TB

Professionele gebruikers die met enorme asset libraries en grote projecten werken die op een notebook nog meer opslagcapaciteit vergen, beschikken op de nieuwe MacBook Pro over dubbel zoveel SSD-opslag (tot 512 GB en 1 TB in de standaardconfiguraties). Bovendien kan MacBook Pro voor het eerst worden geconfigureerd met maar liefst 8 TB opslag, de grootste SSD ooit in een notebook.

Hifi-audio

De 16-inch MacBook Pro heeft een compleet vernieuwd hifi-audiosysteem met zes speakers, zodat muzikanten, podcasters en video-editors kunnen profiteren van de meest geavanceerde audio-ervaring ooit op een notebook. Nieuwe, door Apple gepatenteerde force-cancelling woofers gebruiken twee speakerdrivers om te voorkomen dat het geluid wordt vervormd door ongewenste vibraties. Daardoor klinkt muziek helderder en natuurlijker dan ooit tevoren en kan de bas een halve octaaf dieper. De vernieuwde microfoons geven een sisreductie van 40% en een betere signaal-ruisverhouding die zich kan meten aan veelgebruikte professionele digitale microfoons. Dit resulteert in kristalheldere opnames waarin zelfs de stilste details te horen zijn.

macOS, ontworpen voor professionals

Professionele gebruikers lopen weg met de kracht, betrouwbaarheid en productiviteit die macOS hun standaard biedt. Dit besturingssysteem is zo ontworpen dat alle features van Mac-hardware volledig worden benut. Dankzij de combinatie van betrouwbare functionaliteit en hoge prestaties werkt het naadloos samen met andere Apple devices. In de Donker-modus wordt content naar voren gehaald op het verbluffend mooie Retina-display terwijl de regelaars naar de achtergrond verdwijnen. Met Sidecar, een nieuwe feature in macOS Catalina, kunnen gebruikers hun iPad als tweede display of als uiterst nauwkeurig invoerdevice gebruiken (samen met een Apple Pencil). In macOS kun je in de galerijweergave in de Finder visueel snel door je bestanden bladeren en metadata bekijken. Naast een uitgebreid ecosysteem van apps van andere ontwikkelaars en devices bevat macOS Apple apps als Safari, Mail, Pages, Numbers en Keynote, en worden ook veeleisende apps als Final Cut Pro X, Logic Pro X en Xcode ondersteund.

Prijzen en beschikbaarheid
De 16-inch MacBook Pro is vanaf vandaag verkrijgbaar vanaf €2699 op apple.com en in de Apple Store-app. Vanaf later deze week is hij te koop in de Apple Store en bij erkende Apple resellers in de VS. Binnenkort volgen andere winkels in de rest van de wereld. De volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires zijn te vinden op apple.com/mac.

Back To Top